רשויות התעופה באיחוד האירופי חוששות שלא פחות מ-850,000 נוסעים יושפעו משביתת פקחי תעופה בכמה ממדינות אירופה המתוכננת ליום חמישי הבא. אם השביתה תצא לפועל, היא תשפיע גם על טיסות ממריאות ונוחתות בישראל. הסיבה לשביתה: מהלכים של האיחוד האירופי לבטל את מרחבי הפיקוח הלאומיים לטובת פיקוח אירופי אחיד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פקחי התעופה בצרפת, גרמניה, ספרד ופורטוגל מאיימים לצאת ממגדלי הפיקוח בכל נמלי התעופה במדינות הללו ביום חמישי ולהתחיל בשביתה. הפקחים האיטלקים טוענים כי יצטרפו לשביתה בשבוע העוקב אם לא יימצא פיתרון שמוסכם על ארגוני העובדים של הפקחים. השביתה לא תשפיע רק על הנוסעים שטסים וממריאים ממדינות אלו, אלא גם על טיסות נוספות שאמורות לעבור בשמיים של אותן מדינות.
שרי התחבורה של מדינות האיחוד האירופי הגיעו אתמול (ו') לבריסל לדיון דחוף בעקבות קריאה של חברות התעופה לפעול כדי לבטל את השביתה המתוכננת. הסיבה לשביתה היא תוכנית שהגה האיחוד האירופי המכונה "השמיים האירופים האחידים", שמטרתה לסיים את המערכת הנוכחים בה טיסות שעוברות ממדינה אחת לאחרת צריכות לעבור מפיקוח אווירי אחד למשנהו לטובת מערכת פיקוח מרכזית שתהיה כפופה לנציבות האיחוד האירופי.
האיחוד האירופי: ביטול המרחבים יוריד את מחירי הכרטיסים
בבריסל טוענים כי ביטול המערכים הלאומיים יוביל לגידול במספר הנוסעים, הפחתת פליטות גזי החממה מהמטוסים ולהוזלת עלויות כרטיס הטיסה. ארגוני הפקחים טוענים כי המהלך יוביל לפיטורים המוניים ולאובדן הפרנסה של רבים מהם. בארה"ב אגב, מצב כזה הוא בלתי אפשרי: לאחר שפתחו בשביתה פתאומית ב-1981, הנשיא רייגן פיטר את כל הפקחים השובתים והקונגרס העביר חוק שאוסר עליהם לשבות.
זו לא הפעם הראשונה בה נוקטים הפקחים האירופים עיצומים שמשפיעים על הנוסעים. בקיץ האחרון עוכבו טיסות רבות, חלק מהן מנתב"ג, בעקבות עיצומי פקחים במרחבים האוויריים של יוון וקפריסין. במדינות אלו הפקחים מוחים על קיצוצים רבים אותם הם נאלצים לספוג בעקבות המלחמה של מדינות אלו בחוב הציבורי הגדול שלהן.
אם אכן השביתה תצא לפועל, סביר להניח שחברות התעופה יקדימו את הטיסות שאמורות להמריא במהלך יום חמישי לשעות הבוקר המוקדמות על מנת שאלו יעברו במרחבים האוויריים ובנמלי התעופה לפני כניסת ההשבתה לתוקף.