ב-10 במאי 1941, בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, טס רודולף הס, סגנו של אדולף היטלר, לסקוטלנד, שם צנח ממטוסו וביקש לפגוש את הדוכס מאדינבורו. היטלר התנער ממנו, ואמר כי הוא לא מייצג את גרמניה - והס העביר את שנות המלחמה בשבי הבריטי. ספר חדש שכתב ההיסטוריון פיטר פדפילד שופך אור על המקרה המוזר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
העיתון הבריטי "דיילי טלגרף" מדווח כי פדפילד טוען שהס לא פעל על דעת עצמו, אלא ייצג את היטלר. הוא הביא לראש ממשלת בריטניה, ווינסטון צ'רצ'יל, טיוטת הסכם שבו מתחייבת גרמניה להפסיק את המתקפות על בריטניה, בתנאי שהבריטים יעלימו עין מהפלישה הגרמנית המתוכננת לברית המועצות.
על פי פדפילד, ייתכן שמלבד חשיפת הפלישה לברית המועצות, צוין במסמך גם הגורל הצפוי ליהדות מזרח אירופה. על דבר קיומו של ההסכם, שלא נמצא בשום ארכיון, נודע להיסטוריון מפי אדם שהיה שותף בתרגום הטקסט מגרמנית לאנגלית. הגרמנים שלחו תרגום אנגלי למסמך, אך הבריטים התעקשו על תרגום עצמאי של הטקסט הגרמני.
"היטלר התנער מהס כדי להימנע ממבוכה גדולה עוד יותר"
צ'רצ'יל סירב מכל וכל לתנאי ההסכם מאחר ולא סמך על היטלר. חוקריו של הס הציגו אותו כאדם מוזר שהגיע לבריטניה על דעת עצמו בלבד, וצ'רצ'יל האמין להם. על פי הספר החדש, היטלר אימץ את העמדה הזו והעמיד פנים שלא הוא שלח את הס לבריטניה כדי להימנע ממבוכה גדולה עוד יותר אם יתברר שהציע הפסקת אש לבריטים - והם סירבו.
לדברי פדפילד, שני פריטים נלקחו מהס עם מעצרו ליד העיר גלזגו שבסקוטלנד, אף אחד מהם לא פורסם עד היום. בספרו מצויין כי אישה שחיה קרוב למקום נחיתתו של הבכיר הנאצי העידה שהמשטרה "חיפשה מסמך יקר ערך, ומצאה אותו בפארק".
מדובר ברגע שהיה יכול לשנות לחלוטין את מהלך המלחמה, אך לא כך היה. היטלר חשש שיאבד את יתרון ההפתעה בפלישה שלו לברית המועצות אם הבריטים יזהירו את שליט המדינה הקומוניסטית, סטלין. הבריטים אכן עשו זאת, אלא שסטלין לא התייחס לאזהרות, והפלישה לברית המועצות, שכונתה "מבצע ברברוסה", יצאה לדרך כמתוכנן.