לאחר שרשרת של סוגיות מכריעות בקנה מידה עולמי, תתכנס היום העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק בפעם ה-68. הנושאים שיעמדו במרכז העצרת: ההסכם לפירוק סוריה מנשק כימי, המגעים מול אירן ונשיאה החדש בסוגיית הגרעין - וגם המו"מ בין ישראל לפלסטינים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אלא שאת מירב תשומת הלב צפוי לתפוס חסן רוחאני, שנכנס לתפקידו כנשיא אירן לפני כחודשיים - ומאז שחרר שורת הצהרות פייסניות כלפי המערב. השאלה המסקרנת מכולן היא האם הנשיא האירני שיגיע לראשונה לעצרת, ייפגש עם נשיא ארה"ב ברק אובמה, שעמו החליף מסרים בשבועות האחרונים - ואף ילחץ את ידו.
גורמים בוושינגטון טוענים שקיימת 'פתיחות' לגבי פגישה בין הנשיא ברק אובמה לבין רוחאני. אם פגישה שכזו תתרחש, היא תהיה הפגישה הראשונה של ראשי המדינות מאז 1979 ועשויה להיות האירוע החשוב ביותר שיתקיים בעצרת הנוכחית. מה שבטוח הוא שפגישה תיערך בין מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי למקבילו האירני - פגישה היסטורית אף היא.
מלבד נושא הגרעין האירני, גם משבר האמון סביב פרשת ההאזנת האמריקנית ותהליך השלום במזרח התיכון על הפרק. מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, אמר שבראש סדר היום שלו נמצאת מלחמת האזרחים בסוריה שגרמה למותם של יותר מ-100 אלף איש וההסכם לפירוקה של סוריה משק כימי שהושג בשבועות האחרונים. "השלום בסוריה הוא האתגר ההומניטרי הגדול ביותר שלנו. הסבל שם חייב להפסק", אמר באן. שגרירו סוריה לאו"ם ינאם ביום חמישי אחר הצהריים.
על פי פרסומים מוקדמים, בנאום החמישי שלו מעל בימת האו"ם שצפוי היום (ג') בין השעות 16:00 ל-17:00 הנשיא ברק אובמה לגעת בסוגיית תהליך השלום הישראלי- פלסטיני, איום הטרור במזרח התיכון ובאפריקה עם דגש על סוריה. בכינוס לפני שנתיים, ביקש יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן במהלך הנאום שלו באולם העצרת שדרוג של מעמד המדינה הפלסטינית לחברה מלאה בארגון. הוא קיבל תשואות במליאה, אבל היוזמה נחסמה בסיוע אמריקני. מאז התקבלה הרשות הפלסטינית כמדינה שאינה חברה בארגון.
הפגישות המעניינות - נערכות במסדרונות
בשולי העצרת, הנשיא אובמה צפוי לפגוש גם את ראש הממשלה בנימין נתניהו, בפגישה שתיערך בבית הלבן ב-30 לספטמבר. גם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ישוחח עם הנשיא האמריקני. השניים ידונו במו"מ המדיני המתחדש בין ישראל פללסטינים ובמצב במזרח התיכון.
במהלך עצרת האו"ם, נציג של כל מדינה חברה עולה לנאום מול העצרת. הנשיא אובמה יהיה הנואם השני (אחרי נציג ברזיל) וראש ממשלת ישראל יסגור את העצרת בנאומו בשבוע הבא. בשנה שעברה, ראש הממשלה הציג איור של פצצה שהדגיש את סכנת הגרעין האירני. לדעת ירושלים, הנושא עדיין עומד בראש סדר היום - לפחות של המשלחת הישראלית.
131 ראשי מדינות ו-60 שרי חוץ משתתפים בעצרת, אך הם יתכנסו באולם חלופי - מפני שהאולם המוכר של עצרת האו"ם עובר שיפוצים. השיחות והפגישות יערכו בחדרי הפגישות הרבים הפזורים סביב מתחם האו"ם בניו יורק. אולי באחת מהן, הנשיא אובמה יפגוש את רוחאני - קול אירני חדש אחרי הנשיא הקודם אחמדינג'אד, שקרא מעל בימת האו"ם לחסל את ישראל וטען שארצות הברית היא זו שעומדת מאחורי מתקפת ה-11 בספטמבר.
עם היעדרותם של דמויות כמו אחמדינג'אד, נשיא ונצואלה המנוח הוגו צ'אבז, הסתלקותו ומותו של מנהיג לוב מועמר קדאפי מעל בימת ההנהגה העולמית, נשיא סודן - חסן אל-בשיר, הוא הדמות השנויה ביותר במחלוקת שאמורה לנאום מעל בימת האו"ם.
בשיר, שמבוקש על ידי בית המשפט בהאג בגלל הפשעים בדארפור , אמור לנאום ביום חמישי. הוא אמר שכבר אישר את הגעתו לבית מלון בניו יורק. גם הסוגיה המצרית, המאבק באחים המוסלמים וחילופי השלטון יעלו בדיונים, אךלהנהגה הנוכחית בקהיר ולרבות ממדינות המערב אין אינטרס להעלות את הנושא לדיון. נציגה של מצרים, שר החוץ הזמני, ינאם ביום שבת בצהריים.
המשלחת הישראלית כוללת מלבד את ראש הממשלה, גם את שגריר ישראל לאו"ם רון פרושאור, והשר לעניינים אסטרטגיים יובל שטייניץ.