העצבנות בשווקים לקראת תוצאות פסגת האיחוד האירופי, ממנה אמורה לצאת הבשורה על תוכנית כוללת לפתרון משבר החוב, התחלפה ברוחות חדשות של תקווה, לאחר שלל דיווחים אופטימיים - המצביעים על "הסכמות פוליטיות" באשר לאלמנטים קריטיים לפיתרון משבר החוב.
בהודעה משותפת שיצאה מטעם המנהיגים שהשתתפו בפסגה, נאמר כי המנהיגים קוראים ליצירת ערבויות חוב בינוניות-טווח על מנת להימנע מהתרסקות.
שלושת הדיווחים המרכזיים נוגעים להסכמה של המנהיגים על הרחבת קרן החילוץ להיקף של טריליון דולר, הזרמת הון למערכת הבנקאית באירופה, וכן על "תספורת" של 50% שיספגו בעלי האג"ח של יוון - ככל הנראה כתלות בהגדלת תוכנית החילוץ שלה להיקף של 114 מיליארד אירו.
טרם הפגישה, ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי באירופה מתקשים לאשר שהיום תוכרז תוכנית כלשהי להצלת אירופה מהמשבר, ואפילו גובה ה"תספורת" שהבנקים ייאלצו לספוג מארגון מחדש של החוב של יוון לא יפורסם היום. מנגד, נראה כי המציאות עולה על כל דמיון - וההודעות על ההסכמות בקרב קברניטי אירופה, ממשיכות לזרום.
קרן החילוץ תורחב - האם סין תשתתף?
בין היתר, נכון לשעה זו, המשקיעים נתלים בדיווחים של העיתון הסיני הרשמי "הצ'יינה דיילי", כי ממשלת סין שוקלת להשתתף בהלוואות לקרן החילוץ האירופית, במטרה למנף אותה ולהגדיל את יתרות האשראי לחירום בשווקים. שני מקורות, המצוטטים כ"גורמים בכירים באיחוד האירופי", מסרו לסוכנויות הזרות כי סין שוקלת לסייע בנושא, אולם לא פירטו כיצד או באיזה היקף.
הדיווח על השתתפותה האפשרית של סין במינוף הקרן מגיע על רקע ההודעה כי האיחוד האירופי מתכנן למנף את קרן החילוץ האירופית. שרי האוצר של אירופה צפויים לדון בפרטים המדויקים בנובמבר - כך על פי טיוטת הצהרת גוש האירו, שנחשפה בשעות הערב ב"רויטרס". על פי דיווחים שונים, הקרן צפויה להתרחב להיקף של טריליון דולר, לפחות.
האם התקבלה הסכמה על הסדר חוב ליוון?
עוד דיווח שמפיח תקווה בקרב המשקיעים מגיע מה"פיננשל טיימס", שמעדכן כי התקבלה "הסכמה פוליטית" על התוכנית העקרונית שהוצעה לקיצוץ בחובותיה של יוון. במסגרת התוכנית, נזכיר, יספגו נושיה של יוון "תספורת" כבדה של 50%, במטרה לקצץ את יחס החוב-תוצר הממשלתי לכ-120% עד שנת 2020.
יש לציין כי על פי דיווחים קודמים, "תספורת" בהיקף שכזה (50%) תידרוש הלוואות חיצוניות גדולות יותר לטווח-הארוך ליוון - בהיקף של 114 מיליארד אירו. מדובר ב-5 מיליארד אירו יותר מהסכום המקורי שהוצע בתוכנית החילוץ השנייה של יוון, שגובשה ביולי השנה.
על פי דבריה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, תוכנית במתווה המדובר תצמצם את יחס החוב-תוצר היווני לרמה של 186% בשנת 2013 (בהשוואה ל-83% באותה השנה, בגרמניה, למשל).