שלוש שנים אחרי שהמלחמה שוב פרצה והכתה בדרום סודן, האוכלוסייה האזרחית משלמת את המחיר. ביוניסף ישראל - הסניף הישראלי של קרן החירום של האו"ם למען הילדים, פרסמו אתמול (רביעי) נתונים דרמטיים ומתסכלים על גיוס ילדים לארגונים החמושים שלוחמים במדינה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הנתונים רק בשנה החולפת מעל ל-1,300 ילדים גויסו לארגונים הלוחמים. על פי הנתונים שנאספו על ידי אנשי הארגון במדינה, מאז שנת 2013 נמצאו במדינה כ-17 אלף ילדים לוחמים. "מאז היום הראשון של הקונפליקט, הילדים הם אלו שמושפעים יותר באופן ההרסני ביותר מהאלימות", אמרה לילה גרגוזלו פקלה, ראש יוניסף במזרח ודרום אפריקה. "עכשיו כשהקרבות מחמירים, ולמרות בקשות חוזרות להפסיק מיד את גיוס הילדים - שוב אנו רואים שהילדים הופכים למטרות".
רק 177 ילדים הצליחו לברוח או שוחררו השנה מהארגונים החמושים. שני הצדדים המרכזיים במלחמה העקובה מדם חתמו על הסכם שמחייב אותם שלא לגייס ילדים - אבל הגיוס ממשיך. ביוניסף סיפרו שגיוס לארגונים לוחמים ולחימה בשדה הקרב אינם ה"שימוש" היחיד שנעשה בילדים במדינה. לארגון זורמות תלונות על אלפי מעשי אונס, התעללות מינית, חטיפות ומקרי אלימות קשים. 2,342 ילדים נהרגו מתחילת העימותים במדינה, 3,090 נחטפו, וכ-1130 ילדים עברו התעללות מינית. ב-303 מקרים שדווחו לארגון בתי ספר או בתי חולים במדינה הפכו לבסיסים צבאיים.
דרום סודן היא אחת המדינות הנחשלות ביותר בעולם. למחצית מהתושבים במדינה אין גישה למי שתייה ומעגל הדמים במדינה הולך ומחמיר במלחמת האזרחים שמשתוללת כמעט מיום היווסדה. הממשל הסודני המורכב מנציגים של שני השבטים הלוחמים היה אמור להוות קואליציה בין הקבוצות כשהנשיא שייך לשבט ה"דינקה" ואילו סגנו מגיע משבט ה"נואר" היריב.
בדצמבר 2013 התפרץ סכסוך אלים בין השבטים והממשל התפרק. בני הנואר פרשו מהצבא והקימו כוחות מורדים, בתוך זמן קצר המדינה התדרדרה לגל אלימות מחריד. באוגוסט בשנה שעברה חתם הנשיא על הסכם שלום לסיום המלחמה בעידוד הקהילה הבינלאומית, אבל האלימות לא פסקה ובחודשים האחרונים - רק מחמירה. הילדים ממשיכים לשלם את המחיר וכנראה ישלמו גם בשנה הבאה.