הדרך לפתרון המשבר בסוריה? ברשת אל ערבייה דווח היום (רביעי) כי האמריקנים החליטו לקיים את הוועידה המיוחדת הבינ"ל לנושא סוריה בניו יורק. על פי ההערכות, מדובר בצעד דרמטי שנועד לקדם את סיום הלחימה ולהבטיח שהמהלך יתבצע תחת פיקוח הדוק של הממשל האמריקני.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בתחילה תוכנן לקיים את הוועידה באוסטריה בעוד שבועיים, אך בכוונת האמריקנים "להעביר את המשחק למגרש הביתי". הכוונה בשלב זה היא להגיע להסדר שקודם כל יסיים את שפיכות הדמים בין אסד למורדים. הדיון בהסתלקותו של אסד ייערך רק בשלב הבא, אך בארה"ב כבר מגלים אופטימיות לנושא.
אתמול אמר בכיר במחלקת המדינה האמריקנית כי הסיכויים ליצור שינוי פוליטי בסוריה - כלומר להעביר את השלטון מידי אסד - "טובים יותר מאי פעם מאז התחילה מלחמת האזרחים ב-2010".
סגנו של המזכיר קרי, טוני בלינקן, נאם בוועידה בוושינגטון ואמר כי דווקא המעורבות הרוסית החלישה את אחיזתו של אסד בשלטון. לדבריו, "ההתערבות שלהם האיצה באופן אירוני את ההתקדמות לקראת פתרון דיפלומטי לסכסוך".
הבכיר בלינקן אמר כי המהלך הרוסי, שכולל תקיפות אוויריות, סיוע בהעברת נשק ועזרה כלכלית "הגבירה את מנוף הלחץ של מוסקווה על אסד. העזיבה שלו היא הכרחית כדי לסיים את העימות, וכעת הוא 'חייב' לרוסים על הסיוע שלהם".
גם קרי אופטימי: ההדחה הופכת למציאות
לדבריו, גם הקרמלין לא יכול לפתור - פוליטית, כלכלית או אסטרטגית - את המשבר ללא שינוי השלטון. "למעשה, רוסיה נמצאת כעת בברית עם אסד, חיזבאללה ואירן - והם פועלים נגד האינטרסים של רוב העולם המוסלמי, וגם המוסלמים ברוסיה שהם 15% מאוכלוסיית המדינה. הם בוודאי זועמים עכשיו, וקהילות אחרות - ממרכז אסיה ועד הבלקנים - יוצאו את זעמן על רוסיה", הוסיף.
גם מזכיר המדינה ג'ון קרי הביע לאחרונה אופטימיות לקראת שינוי השלטון ברוסיה, ואמר כי לדבריו "זו הופכת להיות המציאות, אני במרחק של מספר שבועות מאפשרות לתהליך משמעותי". עד כה נהרגו במלחמת האזרחים בסוריה כ-250 אלף איש לפחות ומיליונים נאלצו לעזוב את ביתם - במה שהפך למשבר הפליטים החמור ביותר מאז תום מלחמת העולם השנייה.
בחודש שעבר נפגשו מנהיגי ארה"ב, רוסיה, בריטניה, אירן וערב הסעודית בווינה: הצדדים חתמו על הצהרת תמיכה בפתיחת משא ומתן בין הממשל הסורי לבין האופוזיציה בתחילת 2015. משטרו של אסד - וגם הכוחות המורדים - סירבו עד כה להצהיר כי יפתחו בשיחות ולא חתמו על קריאת המעצמות.