"הייתי בטוחה שאמות בדרך למעבר": בנפאל נמשכים מאמצי החיפוש והחילוץ לאחר מפולת השלגים ברכס האנאפורנה. פצועים רבים, בהם גם עשרות ישראלים, מטופלים באזור עם כוויות קור קשות כתוצאה מתנאי מזג האוויר. כתבנו שוחח עם חלק מהשורדים, שהתאבלו על חבריהם שנהרגו והוד כי ניצלו בנס "בגלל החלטה חכמה של רגע". הדיווח המלא מאזור האסון הערב ב"אולפן שישי" ב-19:58.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בנפאל טוענים כיום שהיה מחדל בחיזוי: לדבריו הרשויות ידעו שהאינפורמציה על הסופה לא עברה בזמן לשטח, ואיש לא התריע בפני המטיילים. ההערכה במשרד החוץ היא שאין סכנה לחייהם של מרבית מנותקי הקשר, שמתגוררים באזורים אחרים שהקשר עמם נפגם בשל הסערה. בנוסף ל-72 מנותקי הקשר, במקביל, נמשכים החיפושים אחר הנעדרת הנוספת, המטיילת הישראלית מיכל גילי צ'רקסקי.
מיכאל פרומר, אחד המטיילים באזור, החליט לרדת עם חבריו מההר לכיוון בית ההארחה - החלטה שבדיעבד הצילה את חייהם. "ראיתי אנשים בלי מעיל גשם שקפאו למוות - אנשים שאני הכרתי מתו, אנשים מאוד טובים שניסו לעזור לאחרים כל הזמן". לדבריו, המפולת והסערה יצרה בלבול בקרב המטיילים, ורק חלק מהם הצליחו להימלט בזמן וללא פגע. "מצער מאוד שזה מה שקרה להם - אנשים שהם יותר חזקים וחכמים ממני".
פרומר הסביר כי בסערה הגדולה, כל פציעה הייתה יכולה להוביל למוות: "הבנו שאם מישהו חס וחלילה נוקע את הרגל או לא מרגיש טוב, אם אין לו שישה חברים חזקים שירימו אותו ויסחבו אותו, הוא נשאר שם ומת. מי שמטייל עצמאית, יכול למות". מטיילת ישראלית נוספת באזור העידה כי ניצלה בזכות "בחור נפאלי שגרר אותי כל הדרך עד לבית ההארחה". לדבריה, בשל מזג האוויר "לא ראיתי כלום והייתי לכודה עד המותניים - הייתי בטוחה שאמות בדרך למעבר, כי איבדתי את הקבוצה ואת כל האנשים שהייתי איתם".
אחד הפצועים הישראלים בבית חולים מקומי סיפר לצוותי הטלוויזיה סביב מיטתו כי הסבלים המקומיים "אמרו לנו שאם נישאר על ההר נמות פה. המשכתי ללכת עד הלילה ולחפש, אבל אתה לא רואה כלום". לדבריו, הקור היה קיצוני במיוחד והקשה על הירידה מההר בזמן המפולת: "אמרו לנו שהקור עמד על 20-25 מעלות מתחת לאפס בשיא הסופה - זו סופה איומה, זה נס שניצלנו".
סיוע נוסף נשלח מישראל
במשרד החוץ נשקלת האפשרות לשלוח פסיכולוגים לזירת האסון בנפאל. אם תאושר ההחלטה, בתיאום עם צה"ל, יוטס סיוע פסיכולוגי על מנת לטפל בצעירים הישראלים ששרדו את המפולת שראו את מות חבריהם. שלושה מומחי סיוע מחיל הרפואה ייצאו היום לאזור האסון על מנת לסייע בטיפול בפצועים, לבקשת משרד החוץ.
אנשי משרד החוץ הצליחו ליצור קשר עם 53 מטיילים ישראלים שהקשר איתם אבד לאחר מפולת השלגים ברכס הרי האנאפורנה בנפאל. בכך ירד מספר הישראלים המוגדרים מנותקי קשר ל-72. משלחת ביטוח הראל לאזור חילצה עד כה כ-50 מטיילים למקומות מרכזיים באזור ולבתי החולים. אנשי משרד החוץ ממשיכים במאמצים להשיב ארצה את גופותיהם של שלושת ההרוגים באסון - תמר אריאל, נדב שוהם ואגם לוריא.
לפחות 29 בני אדם נהרגו באסון, וצוותי החילוץ הרב-לאומיים הצליחו ביממה האחרונה לאתר כ-40 מטיילים שנלכדו באזור במשך ימים בשל תנאי מזג האוויר הקשה. 48 מניצולי האסון מצאו מחסה בתוך מקדש באזור במשך כיומיים, ולדברי המשטרה המקומית "הם שרדו על מעט מאוד אוכל וחלקו בשמיכות". משטרת קטמנדו דיווחה כי 82 בני אדם עדיין בחזקת נעדרים, בהם סבלים וכפריים רבים שנתקעו בהרים המושלגים.