רשת CNN האמריקנית מפרסמת היום (חמישי) תיעוד מיוחד שמעניק הצצה נדירה אל תוך העולם העמום, הקטלני והחשאי של ביון טילים. הצילום אמנם די מגורען, אך בתוך המחסן האוקראיני המואר למחצה ניתן לחוש את ההתלהבות של שני מרגלים צפון קוריאניים שתועדו בעת שצילמו מה שהם חשבו כתכניות מפרט סודיות של טילים מתקדמים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שני המרגלים שנראים בתיעוד מרצים בימים אלה עונש מאסר של שמונה שנים שנגזרו עליהם באשמת ריגול בבית כלא בעיירה ז'יטומיר, הממוקם 140 קילומטרים מערבית לבירה קייב. המרגל המבוגר מבין השניים, גבר כחוש בשנות ה-50 לחייו, מתגורר בבירת הדיקטטורה המבודדת, פיונגיאנג, מוכר לרשויות באוקראינה בתור "X5", ודובר רוסית עם מבטא קל. שותפו הצעיר יותר, מומחה לטכנולוגיה, מכונה "X32".
השניים הם המרגלים היחידים שמצויים במאסר באוקראינה, אם כי גורמים אוקראינים מספרים כי הצליחו לסכל מספר ניסיונות של צפון קוריאה להשיג תכניות סודיות של הטילים שברשותה. בכיר בשירות הביטחון האוקראיני, שעסק ב-2011 בתיק של שני צפון הקוריאנים, התעקש כי זה "בלתי אפשרי" לפיוניאנג להשיג טכנולוגיית טילים אוקראינית וכי הוא משוכנע שכל הניסיונות נבלמו מבעוד מועד.
לדבריו, שני צפון קוריאנים נוספים שהגיעו לאוקראינה באותה שנה מהשגרירות שלהם במוסקבה גורשו מהמדינה לאחר שנתפסו כשהם מנסים להשיג "חלקי טילים ומערכות טילים מתבייתים שעיקר השימוש בהם הוא לפיתוח טילי אוויר-אוויר". צפון קוריאני שלישי, שמשימתו הייתה להבריח את המערכות אל מחוץ לאוקראינה, גורש אף הוא. נכון ל-2015, חמישה צפון קוריאניים גורשו מאוקראינה בשל "ניסיונם לסייע למאמצי הביון של צפון קוריאה", אמר הבכיר מבלי לפרט.
המניע לפרסום התיעוד: הפרכת הטענות לשת"פ עם צפון קוריאה
התיעוד החשאי, נמסר מטעם כוחות הביטחון האוקראיניים, לצד פירוט מבצע העוקץ המורכב לתפיסת שני המרגלים בשנת 2011. הפרסום נועד ככל הנראה להפריך את הטענות שהועלו לאחרונה לפיהן הקפיצה האחרונה בפיתוח טכנולוגיית הטילים הבין-יבשתיים של פיונגיאנג התאפשרה בזכות תכניות טילים סודיות שנגנבו מאוקראינה או שניתנו על ידה בהסכמה.
הטענות מתבססות על דוח שפורסם מוקדם יותר החודש על-ידי מכון מחקר אמריקני, בו נטען כי בניסויי הטילים האחרונים שערכה צפון קוריאה כללו ככל הנראה שימוש בטכנולוגיה אוקראינית. הדוח מגיעה לאחר שבחודש יולי האחרון צפון קוריאה ביצעה בהצלחה שני שיגורים של טילים בליסטיים בין-יבשתיים (ICBM) מדגם "הוואסונג 14". לטענת פיונגיאנג, אותם טילים מסוגלים לשאת "ראש קרב גרעיני גדול וכבד" שיכול להגיע עד לשטח ארצות הברית.
אוקראינה הכחישה בתוקף כל קשר לתכנית הטילים ארוכי-הטווח של צפון קוריאה וטענה כי ייתכן שזו הייתה רוסיה שסיפקה לפיונגיאנג את מפרטי הטילים המשופרים. עם זאת, גם במוסקבה הכחישו כל תמיכה או סיוע לחימושה של צפון קוריאה.