אחרי שבית המשפט בניו יורק פסק כי הרשות הפלסטינית תצטרך לשלם פיצויים לנפגעי טרור בישראל בגובה מאות מיליוני דולרים, מחלקת המדינה במשרד המשפטים האמריקני קראה לבית המשפט לשקול מחדש את החלטתו בנוגע לגובה הפיצויים ולהתחשב באינטרסים של מדיניות החוץ האמריקנית. "ההחלטה עלולה להביא לקריסת הרשות הפלסטינית", טוענים בממשל האמריקני.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בחודש פברואר האחרון קבע בית המשפט בניו יורק כי הרשות הפלסטינית ואש"ף אחראים לשישה פיגועים שאירעו בשטח ישראל. לאחר יותר מעשור של דיונים פסק בית המשפט כי הרשות תפצה את התובעים, עשר משפחות של אזרחים אמריקנים שנפגעו בפיגועים בירושלים, בכ-218 מיליון דולרים. אך סכום הפיצויים זינק בהתאם לאמור בחוק "נפגעי הטרור" הקיים בארצות הברית ל-655 מיליוני דולרים.
אולם מאז אתמול (שני) מנסה הממשל האמריקני לשנות את ההחלטה. מחלקת המדינה הגישה תצהיר ובו קריאה לבית המשפט להתחשב בשיקולים הנוגעים לעתיד הרשות הפלסטינית ולאינטרסים האמריקנים באזור. בתצהיר, עליו חתום אנתוני בלינקן, סגנו של מזכיר המדינה ג'ון קרי, הובהר כי אין בדברים בכדי לערער על החלטת בית המשפט ועל זכותם של קורבנות הטרור לפיצוי הולם, אלא רק לשקול מחדש את הסכומים.
"פגיעה באינטרס האמריקני באזור"
תחת הכותרת "פגיעה בניסיונות להשגת שלום באזור", נימק המסמך של בלינקן את הדברים בכך שסכום הפיצויים עלול להביא לקריסה ולהתמוטטות כלכלית של הרשות הפלסטינית על מוסדותיה, כך שלא תוכל לספק שירותים לתושביה. "הוואקום השלטוני שייווצר יחזק קבוצות פלסטיניות אלימות וירחיק את פתרון שתי המדינות באזור ויפגע באינטרס האמריקני", טען.
בלינקן הוסיף כי הדבר עלול גם להביא לפגיעה קשה ביציבות הביטחונית באזור, זאת בשל פגיעה בערוצים הביטחוניים הקיימים בין הרשות הפלסטינית וישראל. סגנו של קרי התייחס גם למצב ההומניטרי השורר בשטחים שבשליטת הרשות - שעלול להידרדר עוד יותר עם יישום ההחלטה.
המשפחות: לפרוס הפיצוי לתשלומים
הפסיקה האמריקנית בחודש פברואר שמה קץ לדיונים משפטיים הממושכים בהם לקחו חלק המשפחות בסיוע ארגון "שורת הדין". ההחלטה קבעה כי הרשות סיפקה סיוע חומרי לטרוריסטים לצורך ביצוע הפיגועים. הצהרת מחלקת המדינה באה על רקע ההערכה כי היא תוביל לתביעות נוספות נגד הרשות הפלסטינית.
בא כוחן של המשפחות, עורך הדין קנט ילוביץ' ממשרד Arnold & Porter, הביע את אכזבתן של המשפחות מהתנהלות הממשל.
"אנחנו מרוצים מכך שמשרד המשפטים תומך בזכויות ניצולי הטרור הבינלאומי ומכיר בצורך לאכוף את זכויותיהם ובזכותם לגביית פיצויים המגיעים להם בדין. יחד עם זאת, אנו מאוכזבים מהעובדה שהמדינה נמנעה מלנקוט עמדה כלשהי כנגד מדיניות הרשות הפלסטינית ואש"ף. אם יש בידיה של הרשות הפלסטינית מספיק כסף בכדי לשלם לטרוריסטים מורשעים, יש לה מספיק כסף בכדי לשלם את שחויבה בגזר הדין בתיק זה", הבהיר.
לדברים הצטרפה גם עורכת הדין ניצנה דרשן-לייטנר, העומדת בראש ארגון "שורת הדין". "מחלקת המדינה מתעלמת מהעובדה שהרשות הפלסטינית ממשיכה לשלם מידי חודש לטרוריסטים בכלא ולמשפחותיהם של טרוריסטים שהתאבדו, שריסקו את חייהם של הקרבנות בתביעה זו. אם הפלסטינים יכולים להמשיך לשלם תשלומים אלו, בוודאי יש ברשותם לשלם את חובתם המשפטית".
"קיווינו שמחלקת המדינה תפעל כדי להרתיע את אש"ף משימוש בכספיה להמשיך לשלם למחבלים שהורשעו מאשר לנסות ולבטל פסק דין של חבר מושבעים בניו יורק שנקבע פה אחד", הוסיפה דרשן-לייטנר. "מחלקת המדינה צריכה לעמוד לצידם של קורבנות הטרור האמריקאים ולא לצד המחבלים המתאבדים הפלסטיניים".
במקביל, המשפחות הודיעו כי הן מוכנות להתפשר ולפרוס את גובה הפיצויים לתשלומים חודשיים קבועים. "זה פתרון מאוד מעשי שיבטיח את העברת הכסף לאורך זמן ואת ביצוע פסק הדין מבלי לפגוע ביכולת הרשות להמשיך ולתפקד", הסבירו המשפחות.