"תוך דור אחד, בני האדם פגעו באופן משמעותי בים ובבעלי החיים" - כך קובע דוח חמור של הקרן העולמית למען הטבע (WWF). החוקרים גילו כי בין השנים 2012-1970 אוכלוסיית בעלי החיים הימיים התכווצה כמעט בחצי - בעיקר בגלל הדיג, אך גם בשל פעולות נוספות מעשה ידי אדם
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מספרם של בעלי החיים הימיים - ציפורים, יונקים וזוחלים - ירד ב-49% בתוך כ-40 שנה. הירידה החדה ביותר נרשמה בקרב דגי המאכל. הגורמים המרכזיים להכחדת בעלי החיים: דיג-יתר, זיהום ושינויי אקלים.
מרקו למברטיני, ראש הקרן, הסביר כי "פעילות האדם פגעה בחריפות בים, האדם דג ולוכד את הדגים יותר מהר מכפי שהם יכולים להתרבות". עוד הסבירו החוקרים כי פעילות האדם, בעיקר בתחום הדיג, הכחידה בתי גידול רבים לדגים בים.
המחקר המדאיג מצא ירידה חדה בכמות בעלי החיים הימיים בלא פחות מ-1,200 מינים שונים. האוכלוסייה של מספר זנים של דגים, בהם טונה ומקרל, ירדה ב-74% בתוך כ-40 שנה על פי הדוח.
"אין לנו זמן לבזבז"
גם מספרן של שוניות האלמוגים ברחבי העולם נמצא בירידה בשל תנאי מזג האוויר. דוח קודם של הקרן גילה כי חצי מהשוניות בעולם נעלמו עד כה: "הן ייעלמו עד 2050 אם הטמפרטורות ימשיכו לעלות". גם חלק מזני הכרישים ניצבים בפני הכחדה.
למברטיני הדגיש כי על הקהילה הבינלאומית "לפעול מיד כדי להבטיח חיים בים עבור הדורות הבאים". החוקרים ציינו כי עוד לא מאוחר להציל את האוקיינוסים: לדבריהם, הים הוא מקור מתחדש, ובעזרת הגבלות קלות ואפשריות ניתן לשחזר את החיים מתחת לפני הים.
"אין לנו זמן לבזבז לפי קצב השינוי בים", סיכם למברטיני את הדוח המדאיג, "עלינו לשנות ולתקן את המסלול שלנו כעת. הקהילות העניות ביותר, שנסמכות על הים, סופגות את הפגיעה החמורה ביותר מעודף הדיג, השמדת מקומות הגידול ושינויי אקלים - אלו השלכות חמורות".
בין השאר המליץ הצוות להגן על שטח נרחב יותר מהאוקיינוסים, מכיוון שכיום רק 3.4% מהים נחשב למוגן. כמו כן המליצו בקרן לתמוך רק בחברות מזון שלא פוגעות באופן בלתי מידתי באוכלוסיית הים, לצד העברת כסף לשיקום הים.