המחלוקת הפנים-אמריקנית סביב הסכם הגרעין נמשכת: נשיא ארה"ב סופג הלילה (שישי) מכה קלה בכנף לקראת אישור ההסכם בקונגרס, כשסנטור בכיר מטעם מפלגתו שלו מודיע רשמית כי אין בכוונתו לתמוך בעסקה עם אירן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
צ'אק שומר, סנטור ממדינת ניו יורק, הסביר את התנגדותו להסכם בכך שהוא אינו מאמין שאירן יכולה להשתנות. "יש להותיר את הסנקציות המוטלות עליהם ולחפש פתרון דיפלומטי אחר, לא משנה עד כמה קשה הדבר", אמר הנציג הבכיר.
הוא הדגיש כי על כל אחד מהמחוקקים להסיק מסקנות בעצמו, אך הוסיף כי יפעל על מנת לנסות ולשכנע נציגים נוספים להתנגד להסכם. בכך הפך שומר לנציג הדמוקרטי הבכיר ביותר שהודיע על התנגדות לקו שמוביל הנשיא אובמה.
שומר הוא גם הנציג הראשון בבית העליון של הקונגרס האמריקני שמתנגד פומבית להסכם. כדי להתגבר על הווטו הצפוי של הנשיא ברק אובמה בסנאט, זקוקים מתנגדי ההסכם ל-13 סנאטורים דמוקרטים שיצביעו נגדו.
מחוקק נוסף מהמפלגה הדמוקרטית שהודיע כי יתנגד להסכם בהצבעה שתתקיים בחודש ספטמבר הוא אליוט אנגל, בכיר בוועדה לענייני חוץ בבית הנבחרים. על פי כלי התקשורת האמריקנים, החשש בממשל אובמה הוא כי התנגדותם של השניים עלולה להביא לסחף של חברים נוספים במפלגה.
המשמעות של החלטה שלא לאשר את ההסכם בקונגרס, היא שארה"ב לא תוכל להסיר את הסנקציות שהיא מטילה על אירן, בעוד יתר מעצמות המערב כבר החלו בתהליך. הדבר מהווה מרכיב מכריע בעסקה כולה, ועלול לגרום לאפקט הפוך על פי הממשל האמריקני - האצה של תכנית הגרעין.
אובמה: "מתייחסים ברצינות לחשש בישראל"
ביום רביעי השבוע נשא אובמה נאום שכבר זכה לכינוי "כתב ההגנה" על הסכם הגרעין בין אירן למעצמות. הוא התייחס בהרחבה לחשש הישראלי לעסקה, אך הדגיש כי "כל מדינה בעולם שהתייחסה באופן פומבי לעסקה הביעה בה תמיכה, מלבד הממשלה הישראלית".
"כשהממשלה בישראל מביעה התנגדות, העם האמריקני מתייחס לזה ובצדק", אמר אובמה. "אף אחד לא יכול להאשים את ישראל על הפקפוק שלה במגעים עם אירן, שמנהיגיה מכחישים שואה ועומדים מאחורי רקטות שמומטרות על ערי ישראל. עלינו להתייחס ברצינות לחשש בישראל, אך העובדה שהיא שישראל יכולה להגן על עצמה בפני כל איום קונבנציונלי, חלקית הודות לתמיכה האמריקנית. אירן גרעינית תשנה את המשוואה הזאת".
"פעלתי יותר מכל נשיא אמריקני אחר כדי לחזק את ביטחונה של ישראל והבהרתי שאני מוכן להמשיך לדון בדרכים להעמיק עוד יותר את שיתוף הפעולה הביטחוני בינינו", הדגיש אובמה. "בין אם מדובר בחיזוק תכנית הגנה מטילים או הגברת שיתוף המידע - נעשה הכל כדי לחזק את ישראל".
"לעם בישראל אני מבקש לומר שאירן גרעינית מסוכנת הרבה יותר לכם, לארצות הברית, לעולם כולו, מאשר אירן שהוסרו ממנה הסנקציות הגרעיניות. אני מבין שראש הממשלה נתניהו מתנגד נחרצות לכך ואינני מפקפק בכנות כוונותיו, אבל אני חושב שהוא טועה. העובדות תומכות בעסקה ומחובתי לפעול על פי השקפתי למרות חוסר הסכמה עם ראש ממשלת ישראל".