אחרי חתימת הסכם הגרעין בין אירן לבין המעצמות בווינה ואישורו במועצת הביטחון של האו"ם, המשוכה העיקרית שנותרה עומדת בפני העסקה היא אישורה בקונגרס האמריקני, וכפי שמסתמן כעת מדובר במשוכה משמעותית. יושב ראש בית הנבחרים האמריקני, הרפובליקני ג'ון ביינר, הבהיר היום (רביעי) כי יפעל נגד "עסקה רעה" עם אירן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"חברי הקונגרס ישאלו שאלות הרבה יותר קשות הפעם כשייפגשו היום עם הצוות של הנשיא", אמר ביינר. "מכיוון שעסקה רעה מסכנת את ביטחון העם האמריקני, נעשה כל שביכולתנו כדי לעצור אותה".
שלשום נפגש מזכיר ההגנה האמריקני אשטון קרטר עם ראש הממשלה נתניהו ועם שר הביטחון יעלון ודן עמם בפרטי הסכם הגרעין עם אירן. "אינני עומד לשנות את דעתו של אף אחד בישראל, זו לא מטרת הביקור שלי", אמר קרטר לעיתונאים בדרכו ארצה.
"אין דבר אחר שכתוב בכל ההסכם שמציב מגבלה כלשהי על ארצות הברית או על מה שהיא מוכנה לעשות כדי להגן על ידידותיה ובנות בריתה, כולל ישראל", אמר קרטר. "גם חברים יכולים לא להסכים, אבל מאחורינו עשורים של שיתוף פעולה הדוק ואיתן עם ישראל".
ההסכם אושר במועצת הביטחון
ביום שני אישרו פה אחד 15 החברות במועצת הביטחון של האו"ם את ההסכם בין אירן לבין המעצמות ואת הסרת הסנקציות הכלכליות על הרפובליקה האסלאמית. ההצעה שאושרה במועצת הביטחון כוללת גם אפשרות להחזרת הסנקציות באופן מיידי (Snap Back) במהלך העשור הקרוב, אם אירן לא תעמוד בתנאים.
בתמורה להסרת הסנקציות, אירן תידרש להציב את התכנית שלה תחת פיקוח ולעכב את פיתוח הגרעין. כעת, בעקבות כשנתיים של דיונים, ההקלה על הכלכלה האירנית נראית קרובה מתמיד - אך הסנקציות לא יוסרו עד שיוגש דוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) שמאשר כי אירן עמדה ביעדים.
אחרי ההצבעה שאיכזבה את ישראל עמד השגריר הישראלי רון פרושאור ותידרך את העיתונאים הזרים על העמדה הישראלית. "היום, הענקתם פרס עצום למדינה המסוכנת ביותר בעולם. אני לא רוצה להיות זה שהורס את האופוריה, אבל מישהו צריך להגיד לכם שהמלך הוא עירום", אמר.