התפתחות נוספת בפרשת "רוסיה גייט": ה"וושינגטון פוסט" פרסם הלילה (שבת) מאמר ענק לפיו הועבר מידע מודיעיני רב לידי ממשל אובמה, בנוגע למעורבות רוסית במערכת הבחירות האחרונה בארצות הברית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי הפרסום, באוגוסט האחרון הגיעה לבית הלבן מעטפה שנשלחה מה-CIA לנשיא אובמה על ידי שליח. על המעטפה נכתבה ההנחיה המיוחדת ויוצאת הדופן שרק ארבעה אנשים יוכלו לראות את תוכנה: הנשיא עצמו ושלושה מעוזריו הבכירים ביותר.
למעשה החומר שבמעטפה היה כה נפיץ עד שמנהל ה-CIA ג'ון ברנן, חשש שאפילו התפוצה המצומצמת הזו רחבה מדי. בשל כך, ההנחיה של ברנן הייתה שיש להסתיר את המעטפה מיד לאחר קריאתה. כדי להתגונן מפני הדלפות אפשריות, במפגשים בבית הלבן נקטו באותם אמצעי הזהירות כפי שננקטו במהלך הפגישות בהן תוכנה הפשיטה על מקום המסתור של אוסאמה בן לאדן.
המעטפה החכילה למעשה מידע שהעביר מקור אמריקני מתוך הקרמלין, המדגיש את מעורבותו של נשיא רוסיה ולדימיר בבחירות. על פי המידע, פוטין עצמו היה זה שהנחה לפתוח במתקפת סייבר במהלך המרוץ לנשיאות ארה"ב בכדי להכשיל את המועמדת הילרי קלינטון .
המקור הסגיר בפני קהיליית המודיעין האמריקנית את המטרה שפוטין ניסה להשיג באמצעות מתקפת הסייבר: להביא לניצחון של המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ ולתבוסה של יריבתו הדמוקרטית. במשך יותר משנה פרצו האקרים הקשורים לממשל הרוסי לרשתות המחשבים של המפלגה הדמוקרטית, כמו גם למספר מערכות של הרפובליקנים. במהלך 5 החודשים שעברו מאז הודעתו של המקור בקרמלין בחן הנשיא אובמה וממשלו עשרות דרכים אפשריות להענשה של רוסיה על התערבותה במערכת הבחירות.
התגובה למהלך הרוסי: גירוש דיפלומטים
בין האפשרויות שנבחנו היה פרסום מידע מביך על פוטין והחרפת הסנקציות הקיימות, עד לרמה שציינו גורמים רשמיים בממשל כי הם עלולים "להחריב" את הכלכלה הרוסית. בסופו של דבר בחר אובמה בצעד צנוע יחסית במסגרתו גורשו 35 דיפלומטים רוסים ונסגרו שני מתחמים בארה"ב שבבעלותה של רוסיה. מקורבים לאובמה אמרו ל"וושינגטון פוסט" כי עד שהגיע המידע המודיעיני היה מאוחר מדי להגיב באופן אפקטיבי. ב-22 ביולי כמעט 22 אלף תכתובות מייל שנגנבו מהמפלגה הדמוקרטית שוחררו דרך "ויקיליקס".
דניס מקדונו, ששימש כראש הסגל של אובמה, אמר כי הממשל ראה התערבות של רוסיה כהתקפה על "לב המערכת שלנו". יחד עם זאת, הצדיק את התגובה הרפה יחסית של אובמה. מנגד, בכירים אחרים שהיו באותה תקופה בבית הלבן מסתכלים גם היום על התגובה בחרטה. "זה הדבר שהכי קשה לי להגן עליו בזמן התקופה שלי בממשל", אמר בכיר לשעבר בממשל אובמה שהיה מעורב בדיונים בבית הלבן על רוסיה. "אני מרגיש שקצת נחנקנו".
בתגובה לטענות שנשמעו שוב ושוב על קשרים נסתרים לכאורה בין מטה הקמפיין של דונלד טראמפ לבין רוסיה, הנשיא הכחיש כול קשר לקנוניה אפשרית כזו. כתוצאה מכך, הגירושים והסנקציות הצנועות שהוכרזו על ידי אובמה בדצמבר ממשיכים להיות התגובה החזקה ביותר של ארה"ב על המעורבות הרוסית בבחירות.
ב"וושינגטון פוסט" מציינים כי הדיווח על תגובת ממשל אובמה להתערבותה של רוסיה מתבסס על עשרות ראיונות עם פקידים אמריקנים בהווה ובעבר בתפקידים בכירים בממשל, בבית הלבן, במחלקות המדינה, ההגנה והמולדת ובשירותי המודיעין של ארה"ב.