טורקיה השיבה אתמול (שני) את שגרירה מברזיל לצורך סבב התייעצויות, בעקבות אישור הצעת חוק בפרלמנט בברזיל המכירה בטבח הארמנים שאירע במהלך מלחמת העולם הראשונה כרצח עם - כך הודיע שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושוולו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
משרד החוץ באנקרה הודיע כי שגריר ברזיל בטורקיה זומן לשיחת הבהרה בנושא בעקבות העלאתה של ההצעה לסדר יומו של הפרלמנט בברזיל, עוד טרם אישורה של הצעת החוק. עמדתה הרשמית של טורקיה מכירה בעובדה כי רבים מקרב הארמנים מצאו את מותם במהלך מלחמת העולם הראשונה, אך דוחה את הניסיונות להגדיר את מות הארמנים כרצח עם.
"אנו רואים בהחלטה של הפרלמנט בברזיל סילוף של המציאות. מדובר במעשה בלתי אחראי אותו אנו מגנים" נכתב בהודעת משר החוץ הטורקי. עד כה הכירו מעל לעשרים מדינות בשואת הארמנים.
טורקיה ורצח הארמנים: קונפליקט בן 100 שנה
במהלך מלחמת העולם הראשונה הרגו הכוחות של טורקיה העות'מאנית, בימיה האחרונים של האימפריה, בין 800 אלף לכ-1.5 מיליון ארמנים. החיילים הטורקים טבחו בארמנים בהמוניהם ודחקו אחרים למדבר ללא מזון או מים, תנאים שהובילו למותם של המונים. רבים מהארמנים שנותרו בחיים נדחקו לאזור קטן המהווה כיום את מרבית שטחה של ארמניה המודרנית. עם תום המלחמה הכחישה טורקיה בתוקף כי ביצעה את המיוחס לה וטענה כי הארמנים נהרגו במהלך הקרבות.
מאז ייסוד טורקיה המודרנית ב-1923 ועד ימינו, מסרבות כל ממשלות טורקיה לדורותיהן לקחת אחריות על רצח העם, ומגיבות בזעם רב על כל הכרזה של מדינה המכירה בשואה הארמנית. ארמניה, לצד הפזורה הארמנית בעולם, מנהלת מערכה רבת שנים שמטרתה לגרום לטורקיה להכיר באחריותה לאירועים.
בשנת 2011 גאתה המתיחות בין צרפת לטורקיה בעקבות כוונתה של ממשלת צרפת לאסור את הכשרת שואת הארמנים במדינה. ראש ממשלת טורקיה דאז ארדואן טען כי על צרפת להביט היטב לעבר "ההיסטוריה המזוהמת שלה שמוכתמת בדם", ואיים כי מדינתו תגיב "בכל הדרכים הדיפלומטיות".
בחודש אפריל השנה עלה הנושא שוב לכותרות כאשר האפיפיור פרנציסקוס הכריז כי הטבח שביצעו הטורקים בעם הארמני במהלך מלחמת העולם הראשונה הוא "רצח עם". "מחובתי לכבד את הקורבנות ואת זיכרונם. הכחשת הרשע או הסתרתו משמעה לאפשר לפצע להמשיך לדמם מבלי לחבוש אותו", הסביר פרנציסקוס. בצעד שסימל את החרפת היחסים בין ארמניה וטורקיה ועורר את זעמה של אנקרה על האפיפיור.
מדינת ישראל, מעולם לא הכירה רשמית בשואה הארמנית, זאת על אף שנשיא המדינה ראובן ריבלין היה בשנים האחרונות אחד מהפעילים הבולטים בלובי הקורא להכרה ישראלית בשואת הארמנים. עם כניסתו לתפקיד האזרח מספר 1, החליט הנשיא שלא לחדש את חתימתו על העצומה הקוראת להכרה ברצח העם, וזאת ככל הנראה מתוך רצון להימנע מקונפליקט עם טורקיה. בחודש שעבר ייצגה לראשונה משלחת חברי כנסת את ישראל, בטקס הזיכרון לציון מאה שנים לרצח העם הארמני.