אישה בלגית הביאה לעולם ילד בריא לאחר שהרופאים הצליחו לשקם את פוריותה על ידי השתלת רקמות שחלה שנלקחו ממנה והוקפאו כשהייתה ילדה. מדובר בפעם הראשונה בהיסטוריה שההליך הזה מתבצע והמומחים מעריכים כי הוא עשוי להוות פתרון לנשים שרוצות להביא ילדים לעולם לאחר גיל המעבר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האישה, שזהותה לא נחשפה, הסירה את אחת משחלותיה בגיל 13 כשעמדה לעבור ניתוח להשתלת מח עצם, ניתוח שהותיר אותה עקרה. הרופאים סיפרו כי התחילה לקבל מחזור באיחור ושלא היו בטוחים כלל אם הרקמה שנלקחה ממנה בגיל כה צעיר תיקלט בחזרה. כעבור יותר מעשור, לבקשתה, הושתלו הרקמות על השחלה שנותרה בגופה.
בעקבות השתלת הרקמות, השתקמה השחלה הנותרת בגופה באופן פלא. חמישה חודשים לאחר מכן שב לה המחזור הסדיר ושנתיים לאחר ההשתלה, היא נכנסה להיריון טבעי בגיל 27. על פי כתב העת הרפואי על הרבייה האנושית, בחודש נובמבר 2014 היא ילדה ילד בריא.
ד"ר איזבל דמסטרה מומחית לפוריות באוניברסיטת ליברה שבבריסל אמרה: "זו פריצת דרך חשובה, כשילדים מאובחנים עם מחלות שדורשות טיפול שיכול להרוס את תפקוד השחלות, הקפאת הרקמות היא אפשרות זמינה לשימור הפוריות שלהם".
על פי הפרסומים הרפואיים, השחלה של הצעירה הבלגית ממשיכה לעבוד כרגיל והרופאים אומרים שאין סיבה שהיא לא תלד עוד ילדים אם תרצה בכך. הרופאים הבהירו בפניה כי אם השחלה תפסיק לתפקד, יוכלו לבצע השתלה נוספת של רקמות שנותרו קפואות.
"בעבר הייתה אי-ודאות באשר לשאלה האם רקמות שחלה שנלקחו מנערות צעירות מסוגלת בשלב מאוחר לייצר ביציות בשלות ופוריות, לכן המקרה הזה הוא גם מרגיע וגם מרגש", אומר פרופ' אדם באלן ממרכז הפוריות בלידס. החוקרים הבלגיים מזהירים בכתב העת כי ההליך הוא עדיין פולשני ונושא סיכונים וצריך, לעת עתה, לשמש רק כדי לשחזר פוריות.