ארצות הברית סוערת בעקבות הצו הנשיאותי עליו חתם שלשום (שבת) דונלד טרמאפ, המגביל משמעותית את כניסתם של אזרחים ופליטים משבע מדינות מוסלמיות. תובעים כלליים מ-16 מדינות המגנה את מדיניותו של טראמפ, בזמן שפקידי הממשל מנסים לתת פרשנות בשטח לצו שהוטל ללא כל עבודת מטה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לאורך היום התקיימו הפגנות בשדות תעופה ובערים ברחבי ארצות הברית, בהן וושינגטון, ניו יורק, דאלאס, שיקגו, ובוסטון. ההפגנות גלשו גם אל מחוץ לארצות הברית ואחת מהן התקיימה גם בתל אביב, נגד הצו השנוי במחלוקת. טראמפ: "ההחלטה לא נועדה להחרים מוסלמים אלא בכדי לשמור על ביטחון המדינה".
ברחבי ארצות הברית גורמי ממשל מנסים עדיין להבין את המשמעות בשטח של הצו עליו חתם טראמפ. ההחלטה יצרה כאוס בשדות התעופה ברחבי המדינה, וכלי התקשורת מדווחים על נוסעים ואף פליטים שעוכבו בטרמינלים, לצד אלו שמחפשים את קרובי משפחתם וחוששים לצאת או לשוב לארצות הברית. יחד עם זאת, הבית הלבן הודיע הערב כי הצו עליו הכריז טראמפ לא יחול על אלו המחזיקים בגרין קארד ומועסקים בשטחה של ארצות הברית.
בינתיים, המחאה הציבורית נגד טראמפ הולכת וגוברת. ברחבי ארצות הברית התאספו מתנגדי הנשיא וקראו לו לסגת מן הצו עליו חתם. בשיקגו, קבוצות מהקהילה היהודית הכריזו כי יקיימו הפגנות תמיכה במהגרים אחרים מהמדינות המוסלמיות שנכללו בצו של טראמפ.
בבוסטון הניפו המפגינים שלטים בגנות טראמפ, וציינו כי זו רק תחילתו של המאבק. "אני פה בגלל שילוב של כמה ערכים", הסביר אנדרו, מפגין בבוסטון לחדשות 2 Online. "משפחתי ברחה מבלרוס כשהם חסרי השכלה וכסף. הם היו פליטי פוגרומים, אחיו של אבי נהרג בפוגרום. אני חושב על התעמולה נגד היהודים. היו אנשים שיצאו נגד זה אז, אחרת לא הייתי עומד כאן היום". לדבריו, הדרך היחידה להילחם בצו של טראמפ היא במישור המשפטי. "השינוי היחיד יגיע מבתי המשפט", אמר. "זה מה שימנע את היישום של הצו".
למה שתאסור כניסת אזרחים ומחזיקי ויזה? אין בזה היגיון", שאלה ליסה, מפגינה בת 16 נגד טראמפ בבוסטון. "זה הורס את המדינה והחברה, זה פשוט לא בסדר". לדברים הצטרפה גם רייצ'ל, שנכחה אף היא באותה הפגנה: "הצו מכעיס ולא חוקתי. כולנו מהגרים, ולהחליט לפי דת זה לא הגיוני. אני מקווה שטראמפ יודח, ושאנשים בעמדות כוח יעשו משהו לגבי ההנחיות האלה".
"זה יכול להיות מופנה גם כלפינו"
בהפגנה בבוסטון נכחו גם מספר ישראלים המתגוררים באזור, בה דנה, גלעד ודור. "יש לנו הרבה חברים מקסימים, אירנים, שלא בטוח שיוכלו לחזור. זה מתסכל", הם מספרים. "זה מרגיש מוזר לבוא לפה, כי אנחנו לא אזרחים - אבל כן חשוב להיות פה, גם כי אנחנו לא אזרחים. זה שרירותי, זה יכול להיות מופנה גם כלפינו".
גם בתל אביב התאספו כמה עשרות בני אדם להפגנה נגד הצו של הנשיא טראמפ. "רוב המפגינים היו אנגלו-סקסים", סיפר מקס פינקל, סטודנט אמריקני הלומד בימים אלה בישראל. "מי שארגן את האירוע זה בחור שפעיל בסיוע לפליטים בדרום תל אביב". הוא ציין כי למקום הגיעו גם פעילים בודדים מהמאבק למען תושבי דרום תל-אביב שמחו נגד המפגינים וקראו קריאות נגדם ונגד הפליטים.