פולין העלתה בימים האחרונים מאגר נתונים ובו שמות ותפקידיהם של כמעט 10,000 אנשי צוות שניהלו את מחנה המוות אושוויץ -בירקנאו בזמן מלחמת העולם השנייה. המכון הפולני הממשלתי לזיכרון לאומי (IPN), שהעלה את מאגר המידע, טען שהנתונים המפורסמים נאספו מארכיונים בפולין, גרמניה, אוסטריה, וארה"ב. לפי החוקרים רק חלק מועט מהידע הגיע מרוסיה - שם, על פי ה-IPN רוב המידע עדיין חסוי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"מאגר המידע שכולל 9,686 שמות, הוא חלק מפרויקט רחב שיכלול גם מידע על אנשי אס.אס", סיפר ירוסלב סזרק, ראש ה-IPN בקראקוב. "אלו אנשים שלקחו חלק במעשי זוועה שנעשו בעוד מחנות השמדה בשטחה של פולין תחת הכיבוש הנאצי".
את המידע הרב אספו החוקרים וההיסטוריונים במשך יותר משלושה עשורים. "מערכת הצדק העולמית נכשלה, ואני עושה מה שאני יכול לעשות כהיסטוריון לחשוף את אלו האחראים לפשעי המלחמה", אמר אלכסנדר לאסיק, חוקר במכון הפולני. לאסיק טוען שיש כ-200 אנשי אס.אס, שומרים או פעילים נאצים אחרים שעדיין בין החיים.
מאגר הנתונים פורסם בפולנית, אנגלית וגרמנית וזמין לכל באינטרנט. המידע כולל תאריכי לידה, לאום, חינוך, דרגה צבאית ושייכות מפלגתית. בחלק מהמקרים יש גם תמונות של הפעילים והשומרים הנאצים, במידה והאדם המדובר עמד למשפט אחרי המלחמה - המכון פרסם פרטים בנוגע למשפטו.
"זה הדבר הנכון לעשות", אמר צייד הנאצים אפרים זורוף, והדגיש את חשיבות הפרסומים. עם פרסום הנתונים קראו החוקרים לאזרחי גרמניה ואוסטריה להמשיך ולשתף פעולה עם המכון ולחשוף עוד אנשים שלקחו חלק בזוועות המשטר הנאצי באמצע המאה הקודמת.