טלטלה בארגנטינה בעקבות מות התובע: הנשיאה קריסטינה פרננדז קירשנר הודיעה אמש (שני) כי בכוונתה להגיש הצעת חוק לפרק את סוכנות הביון המקומית. הרקע להחלטה הדרמטית לפירוק הגוף בעל הסמכויות הנרחבות הוא הגילויים לפיהם "סוכנים שפוטרו וסרחו" אחראים למות התובע אלברטו ניסמן, שנמצא ללא רוח חיים שעות לפני שהיה אמור להעיד נגד הנשיאה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
למרות שבתחילה טען הממשל כי ניסמן התאבד, הרשויות טוענות כי ממצאי החקירה מצביעים על בכירים לשעבר במערכת הביון, שהפעילו את ניסמן נגד הנשיאה ו"נפטרו" ממנו כאשר לא היו זקוקים לו עוד. בנאום טלוויזיוני ראשון מאז מציאת גופתו של ניסמן, אמרה הנשיא קריסטינה פרננדז קירשנר כי תדרוש מהקונגרס לאשר את הקמתו של גוף ביטחון חדש, שיפעל באופן שקוף יותר מ-SI הארגנטינאי - שזוכה לסמכויות נרחבות וליכולות פעולה חשאיות עוד מאז ימי החונטה.
"המוות של התובע ניסמן קשור באופן ישיר לחקירה", הוסיפה הנשיאה, "איש לא רצה שהנושא יייחקר ברצינות". פרננדז הבהירה כי תגיש את ההצעה עוד השבוע, בטרם נסיעתה לסין, ותדרוש מהמחוקקים לדון בנושא בדחיפות למרות פגרת החגים במהלך חודש פברואר.
הסקנדל, שהוביל לבריחתו מארגנטינה לישראל של העיתונאי שחשף את הפרשה, מקושר ישירות למאבקים בצמרת הגוף החשאי. הנשיאה טענה כי "מעט מדי השתנה" בארגון בעשורים האחרונים, למרות המעבר לממשל דמוקרטי: "אנחנו צריכים להפוך את שירותי המודיעין לשקופים יותר, מכוון שהם לא משרתים את האינטרסטים של המדינה".
"לא יסחטו אותי ולא יאיימו עליי"
"ראינו דלת מסתובבת בין התובעים, השופטים, העיתונאים ושירותי הביון - צריך לעקור את התופעה הזו מהשורש ולכן החלטתי לפרק את משרד המודיעין ואת סוכנות הביון", הוסיפה הנשיאה. היא התייחסה לגל הקונספירציות על מעורבותה ברצח התובע ובטיוח הקשרים לפיגוע: "הם לא יסחטו אותי ולא יאיימו עליי - אני לא מפחדת מהם ולא אזוז מעמדתי. רפורמה אמיתית דרושה - הרפובליקה הארגנטינאית לא יכולה להמשיך להתנהל ככה".
הפרשה מסעירה את ארגנטינה בצל תיאוריות הקונספירציה על מעורבות הממשל ברצח התובע. 10 חודשים לפני הבחירות, בהן פרננדז מנועה מלהשתתף, הסקרים מראים כי רוב הארגנטינאים מאמינים שלא יידעו לעולם מי אחראי למותו של ניסמן - שחקר את הקשר בין ארגנטינה לאירן סביב הפיגוע במרכז היהודי בבואנוס איירס ב-1994.
על פי ההערכות, הרצח קשור לטלטלה האחרונה בסוכנות המודיעין הארגנטינאית: בחודש דצמבר האחרון הוחלף ראש הסוכנות, ופוטרו מספר סוכנים שהיו מעורבים בחקירה אותה הוביל ניסמן. "כשהוא היה בחיים הם היו צריכים אותו כדי להציג את האישומים נגד הנשיאה", אמר בסוף השבוע מזכירה האישי של הנשיאה, אניבל פרננדז. "לאחר מכן, בלי צל של ספק, היה יעיל עבורם שהוא ימות".
בסביבתה של הנשיאה טענו כי ניסמן אפילו לא כתב את הדוח בעצמו: "אין ספק שהוא לא כתב את השטויות האלה, הוא היה מומחה מוערך", אמר פרננדז, "אין ספק שאין לו קשר לזה, אבל היו אנשים סביבו עם אג'נדה אחרת".