קרי וזריף במו"מ להסכם ב-2014 (צילום: רויטרס, חדשות)
המו"מ נמשך במרץ: קרי וזריף בוינה | צילום: רויטרס, חדשות

בעוד המגעים בז'נבה בין אירן למעצמות נמשכים, משגרת הרפובליקה האסלאמית מסר מטריד במיוחד למערב: על פי דיווח בסוכנות הידיעות "פארס", נציגי הרפובליקה האסלאמית דוחים היום את דרישת הנשיא האמריקני אובמה להקפיא את תכנית הגרעין של המדינה למשך עשר שנים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"עמדתו של אובמה היא אינה מקובלת עלינו, הוא משתמש בביטויים מאיימים", צוטט שר החוץ מוחמד זריף, הנציג האירני לשיחות האינטנסיביות בז'נבה בסוכנות הידיעות הרשמית למחצה. "אירן לא תקבל דרישות מופרזות ובלתי הגיוניות. למרות זאת טהרן תמשיך במגעים על המשך תכנית הגרעין עם שש המעצמות".

למרות הדרישה החדשה, גרמניה, אחת השותפות למו"מ עם אירן, דווקא מציגה אופטימיות לגבי הסיכוי להגיע להסדר. שר החוץ הגרמני שטינמאייר אמר כי ההתקדמות בשיחות הגרעין בשנה האחרונה לבדה עולה על כל ההתקדמות שנעשה בעשור שלפניה. "השיחות מתנהלות היטב ומתקדמות בצורה טובה", אמר שטינמאייר בז'נבה, שם הוא נמצא ביחד עם שרי החוץ של אירן, ארה"ב ושאר המעצמות.

אובמה: "רק במו"מ נוכל להבין מה קורה בתכנית הגרעין"

בריאיון שהעניק אמש הנשיא אובמה לסוכנות הידיעות רויטרס הוא טען כי מטרתה של ארצות הברית היא למנוע השגת נשק גרעיני מאירן. "כל מה שעשיתי בשנים האחרונות בהקשר של אירן נעשה למטרה זו", אמר. "ישנו חוסר הסכמה בנוגע לדרך להבטיח זאת. רק במו"מ נוכל להבין בדיוק מה קורה בתכנית הגרעין וליצור זמן פריצה שבמהלכו נוכל להבין בדיוק מה קורה בתכנית הגרעין וליצור את פרק הזמן הדרוש לכך".

610103
תומך במשא ומתן: הנשיא אובמה, אמש | צילום:
"במסגרת העסקה אנו מנסים להשיג פרק זמן של שנה לפני הפריצה לייצור נשק גרעיני", טען אובמה. "כל עוד יש את השנה הזאת, זה מבטיח לנו שנוכל לנקוט בפעולה צבאית אם נידרש לכך. אירן אולי לא תסכים לתנאי הפיקוח הקשים שאנו דורשים, אולי לא יסכימו לרמות העשרת האורניום הנמוכה שאנחנו דורשים, אך אם הם כן יסכימו - זה יהיה אפקטיבי הרבה יותר לשלוט בתכנית הגרעין שלהם מכל פעולה צבאית או סנקציות. אנחנו יודעים זאת כי בזמן שבו הטלנו סנקציות, אירן עלתה מכמה מאות צנטריפוגות לעשרות אלפים - בתגובה לצעדים שנקטנו".

הערב ב-18:00: נאום ראש הממשלה בקונגרס

הדברים נאמרים על רקע נאומו הצפוי ומעורר המחלוקת הערב של ראש הממשלה בנימין נתניהו מול חברי הקונגרס האמריקני בוושינגטון. הנאום, אותו יזם יו"ר בית הנבחרים הרפובליקני ג'ון ביינר, הפך לזירת התגוששות פנים-מפלגתית בארה"ב בין הקונגרס שנשלט בידי הרפובליקנים לבית הלבן שנשלט בידי הדמוקרטים. בעקבות המחלוקת, נתניהו לא ייפגש במהלך ביקורו עם הנשיא אובמה, וסגן הנשיא ביידן לצד מזכיר המדינה קרי לא יהיו באולם בזמן הנאום.

המאמץ נגד ההסכם כשל. אובמה בקונגרס, ארכי (צילום: רויטרס)
הערב: נאום נתניהו בקונגרס | צילום: רויטרס
הנאום עורר גם ביקורת חסרת תקדים מצד האופוזיציה בישראל, שטוענת כי נתניהו הופך את היחסים האסטרטגיים שבין ישראל לארה"ב לסוגייה במערכת הבחירות שנכנסת בימים הללו לישורת האחרונה לפני שהציבור ילך לקלפיות, בעוד שבועיים.