"ראוי היה שמדינת ישראל תקח חלק משמעותי יותר בטקס החשוב הזה - 70 שנים אחרי שחרור אושוויץ-בירקנאו. יש פה מנהיגים מהעולם ודווקא ראש הממשלה לא" - כך אמרו היום (שלישי) בעצב כמה משתתפים במשלחת המונה 37 ניצולים ממחנה ההשמדה שבפולין.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו מאוד מאוכזבים שנתניהו לא פה", אמר לחדשות 2 Online ניצול אחר ממחנה ההשמדה שמשתתף באירוע. "לצעדה בפריז הוא ידע להגיע". ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה כי השר סילבן שלום מייצג את ממשלת ישראל בטקס.
יחד עם זאת, צפוי נתניהו לחנוך תצוגה חדשה במוזיאון יד ושם. מספר חברי כנסת, בהם יאיר לפיד, ציפי לבני ואריה דרעי ישתתפו בטקס במוזיאון "יד לניצול" בחיפה ואחרים יבקרו ניצולי שואה ישראלים בבתיהם.
בטקס בפולין משתתפים עוד מנכ"ל הקונגרס היהודי העולמי רוברט זינגר, יו"ר "מרכז הארגונים של ניצולי השואה" קולט אביטל ו-10 קציני צה"ל. נוסף על כך, הנשיא ריבלין ישתתף מחר בכינוס מיוחד של האו"ם לציון יום השואה בנוכחות מזכ"ל הארגון. הטקס היה אמור להתקיים היום אך נדחה בשל הסופה שפוקדת את ארצות הברית.
מרקל והולנד ישתתפו בטקס, גם הבמאי סטיבן שפילברג יגיע
בין המנהיגים שלוקחים חלק באירוע: קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נשיא אוסטריה היינץ פישר, נשיא צרפת פרנסואה הולנד וראש הצוות של נשיא רוסיה סרגיי איבאנוב. את ארצות הברית מייצג בטקס שר האוצר ג'ק לאו.
אל הניצולים, שטווח גילאיהם נע בין 73 ל-96, צפויים להצטרף עוד מנהיגים מפולין, בלגיה, הולנד וקרואטיה. אורחים נוספים שצפוים להיות נוכחים בטקס הם הבמאי סטיבן שפילברג, יו"ר מייסד של קרן השואה, איש העסקים הישראלי אמריקאי חיים סבן וחברים נוספים בוועדה לציון 70 שנה לשחרור מחנה ההשמדה.
בשל גילם ומצבם הבריאותי של הניצולים, שכר הקונגרס היהודי צוות מיוחד הכולל 12 רופאים, פסיכולוגים ואחיות אשר יתלוו אליהם לכל אורך המסע הטעון והמרגש. למעלה מ-100 ניצולים ממחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו מ-19 מדינות ברחבי העולם צפויים לקחת חלק במשלחת של הקונגרס היהודי העולמי לטקס הרשמי אשר מאורגן ע"י מוזיאון אושוויץ-בירקנאו בשיתוף עם הקונגרס היהודי העולמי וקרן השואה (USC).
27.1.1945: אושוויץ-בירקנאו שוחרר, 1.2 מיליון נרצחו בו
מחנה אושוויץ הוקם על ידי כוחות הכיבוש הגרמניים בדרום פולין ב-1940 והוא נודע לשמצה כפס ייצור למוות כשהמונים הובאו אליו כדי להירצח. עד שחרור המחנה בינואר 1945 נרצחו בו 1.2 מיליון בני אדם - 1.1 מיליון מהם יהודים. בשנת 1944, השנה שבה נרצחה במהירות שיא יהדות הונגריה, תחנת הרכבת של המחנה הייתה העמוסה ביותר באירופה. בנוסף ליהודים נרצחו באושוויץ-בירקנאו אלפי פולנים, צוענים ושבויים סובייטים.
ב-27 לינואר 1945 נכנסו חיילי הצבא האדום הסובייטי למחנה ההשמדה, וגם ארבע שנים של מלחמה איומה מול הגרמנים לא הכינו אותם למה שראו: "מוזלמנים" - שלדים מהלכים - שהצליחו לשרוד את התופת יחד עדויות לרצח ההמוני הגדול ביותר בהיסטוריה האנושית.
את ההחלטה לקבוע את יום הזיכרון לשואה ביום שחרור אושוויץ קיבל האו"ם לפני עשור, ביום השנה ה-60 לשחרור המחנה. עד אז לא היה יום אחד שבו העולם ציין את השמדת יהדות אירופה במלחמת העולם השנייה.