שנה בדיוק חלפה מאז החל מוחמד מורסי את כהונתו כנשיא מצרים ועד לשובם של ההמונים לכיכר תחריר, בדרישה ממנו לעזוב את השלטון. שנתיים לאחר מפלת מובארק, כשמעמדם של האחים המוסלמים עדיין אינו ברור, מסביר פרופ' עוזי רבי , ראש החוג להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב, מהן ההשלכות המעשיות של המהפכה השנייה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 באינטרנט
מה אנחנו יודעים על עדלי מנסור, נשיא מצרים הזמני?
עדלי מנסור הוא נשיא בית המשפט החוקתי העליון במצרים ומכהן בתפקידו כשבוע ימים. קודמו פרש עם פרוץ המהומות נגד מורסי. אין בכך לומר שמנסור הוא חסר ניסיון, שכן בגיל 67 יש באמתחתו כ-20 שנות ניסיון כסגן נשיא בית המשפט העליון. לא בכדי נבחר מנסור על ידי בכירי הצבא - הוא אדם בעל פרופיל נמוך יחסית אך מוכר כדמות מכובדת. כמו כן היה בכך כדי לומר כי הרשות השופטת, שנפגעה קשות בזמן מורסי, היא זו שממנה יגיעו מנהיגים לעת מצוא בתקופת המעבר.
מהן הסמכויות הניתנות לנשיא הזמני?
על פי מפת הדרכים עליה הכריזו בכירי הצבא ביום רביעי - בסמכויותיו של מנסור להקים ממשלת ביניים ולמנות ועדות שתפקידן לתקן או לשנות את החוקה. בעיקרון מדובר במי שאמור לנהל את המערכת בשקט יחסי וללא זעזועים גדולים.
מהו לוח הזמנים עד הבחירות החדשות לנשיאות?
אין לוח זמנים קבוע. מה שברור הוא שהחוקה הקודמת פסקה מלהתקיים וזה כנראה הדבר המשמעותי ביותר. מפת הדרכים מדברת על תקופה של 9-12 חודשים עד הבחירות לפרלמנט ולנשיאות, אם כי זה עשוי להתרחש גם מוקדם יותר.
אילו השפעות מיידיות יהיו למצב במצרים על האזור ומה כוחו של הצבא להשפיע בתהליך?
הצבא במצרים הוא גוף בעל אינטרסים כלכליים מובחנים ומיקומו בזירה המצרית בולט וחשוב. יחד עם זאת, ברור כי לקציני הצבא אין כל כוונה להגיע לקדמת הבמה הפוליטית במצרים וליטול את רסן השלטון, שכן גם להם ברור עד כמה מסובכת מלאכת השליטה במצרים ועד כמה קשה, אם לא בלתי אפשרית, משימת חילוצה מבור התחתיות הכלכלי אליו שקעה. האסלאם הפוליטי ספג כאן מכה קשה ויש להמתין ולראות מה תהיינה ההשפעות על תנועות האסלאם הפוליטי ברחבי האזור: חמאס, אחים מוסלמים בסוריה, ירדן וכו'.
פרופ' עוזי רבי הוא ראש מרכז דיין לחקר המזרח התיכון ואפריקה וראש החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב