רשימת הנאשמים מתארכת: סאמח פהמי, שר האנרגיה המצרי לשעבר, נחקר היום שעות ארוכות על ידי הרשויות במצרים בכל הקשור לעסקת הגז עם ישראל, וצפוי להישאר במעצר יחד עם שורה של בכירים נוספים בתעשיית הנפט המצרית, לפחות ב-15 הימים הקרובים, כך הודיעה היום הטלוויזיה המצרית הממלכתית.
מדובר במהלך משפטי ראשון נגד ראשי תעשיית האנרגיה במצרים, שעליהם נמתחה ביקורת חריפה עם נפילת משטר מובארק - במיוחד בכל הנוגע לעסקת הגז שנחתמה עם ישראל. שבועות בודדים לאחר נפילת המשטר, חשפו עשרות מפגינים בקהיר מסמכים לפיהם שלשלו ראשי תעשיית האנרגיה מיליונים רבים לכיסם הפרטי מעסקת הגז עם ישראל, וכך גם גמאל מובארק, בנו של נשיא מצרים לשעבר.
כידוע, יותר מ-40% מהגז הטבעי בישראל מגיעה ממצרים במסגרת הסדר שנחתם בסמוך להסכם השלום בין המדינות ב-1979. קבוצות אופוזיציה מלינות מזה זמן רב על כך שהגז הטבעי נמכר לישראל במחירים מועדפים שאינם תואמים את המחירים בשוק - באופוזיציה טענו אף לאחרונה גורמים שונים כי תמורת המחיר המוזל שהוענק לישראל ע"י הממשלה המצרית - זכה מובארק עצמו לשוחד מבכירים בישראל. קבוצת EMG, ספקית הגז המצרית, כבר עצרה בחודשים האחרונים לאחר ההפיכה במצרים את האספקה לישראל - בין היתר בשל פיצוץ שאירע סמוך לצינור הגז.
במסגרת החקירות, נחשד שר האנרגיה לשעבר סאמח פהמי באחריות להסכמים לייצוא גז ל-7 מדינות, כולל ישראל, במחירים נמוכים מדי. "ההסכם למכירת גז לישראל הוא באחריות מובארק עצמו - אין לי שום קשר לזה", אמר פהמי אתמול על רקע הדיון הנמשך במצרים בסוגייה.
המטרה: פגיעה בצינור הגז
בחודש ינואר השנה דווח במצרים כי בית משפט כלכלי במצרים הורה לבדוק לראשונה את כשירות עסקת הגז בין המדינות. זאת, בעקבות קריאה של אנשי אופוזיציה לחקור את העסקה לעומק.
מיד אחרי נפילת משטר מובארק חיבלו אלמונים חמושים בצינור הראשי המספק גז לישראל, ואשר ממוקם באל-עריש, מה שגרם להפסקה ממושכת של אספקת הגז. לאחר חידוש אספקת הגז, דיווחה סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" כי חוליה נוספת ניסתה וכמעט הצליחה לחבל פעם נוספת באותו הצינור. ההערכות הן כי המעשים הללו הם ביטוי נוסף למחאה במצרים נגד עסקת הגז עם ישראל.