האם אירן נפתחת למערב או מהדקת הפיקוח על אזרחיה? (צילום: AP)
האם אירן נפתחת למערב או מהדקת הפיקוח על | צילום: AP

הגולשים האירנים משתתפים אמנם בשיח ברשתות החברתיות, אבל נאלצים נכון להיום להשתמש במיני פריצות ושיטות עוקפות כדי להיכנס לטוויטר או הפייסבוק המיוחל. כעת מגיעה מטהרן בשורה לגולשים המקומיים, לפחות על הנייר. סוכנות הידיעות הצרפתית AFP מדווחת כי המשטר פועל לפיתוח מערכת חדשה שתאפשר גישה חוקית לרשתות החברתיות - אך רק באופן מוגבל ומצונזר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

איסמעיל אחמדי מוג'הדם, מפקד המשטרה המקומית, סיפר לכלי תקשורת במדינה שאירן מפתחת כעת מערכת מתוחכמת כזו והוסיף כי "הפיקוח לא רק יימנע את החסרונות של הרשתות הללו, אלא גם יאפשר לאנשים ליהנות מההיבטים השימושיים שלהן".

נכון להיום רשת האינטרנט, כפי שהעולם המערבי מכיר אותה, חסומה ברובה לאזרחי הרפובליקה האיסלמית. שלטון האייתולות עושה כל שביכולתו כדי לבודד את התכנים המערביים מעינו של הציבור ובכך נכללים גם אתרי שיתוף קבצים וסרטונים כדוגמת יוטיוב.

רשתות חברתיות כגון פייסבוק, טוויטר ואתרים חברתיים אחרים רבים חסומים על ידי מנגנון סינון רשמי של המדינה כחלק מהצנזורה הקפדנית באינטרנט. נזכיר כי בשנת 2011 השיקה אירן את משטרת הסייבר, כדי להתמודד עם מתקפות נגד המשטר.

ועם זאת, על אף ההגבלות, רבים ממשתמשי האינטרנט באיראן, שעל פי ההערכות מונים כחצי מ-75 מיליון אזרחיה המחוברים לרשת לאינטרנט, מצאו דרכים לעקוף את חסימות האתרים של המשטר.

לידי המערב מגיעות חדשות לבקרים ידיעות על פעילים, בלוגרים ועיתונאים שדיווחו על מעצרם בשל תגובות שפרסמו לרשתות החברתיות. לא אחת ארצות הברית האשימה את אירן בהאפלת הרשת ובמיסוך אלקטרוני, שמשמעותו למעשה - ניתוק אזרחיה מהעולם.

עדיין לא ברור מתי יסתיים פיתוח התוכנה, וכיצד בדיוק תראה או תפעל. אך השאלה שוודאי תעסיק את המשטר באירן הוא האם מיליוני אזרחיה יעדיפו לאמץ את השימוש בתוכנה המגבילה, שתצנזר עבורם תכנים מערביים, ולזנוח בכך את התוכנות שמעניקות להן גישה חופשית לאינטרנט ולעולם.