כיכר תחריר, קהיר (צילום: רויטרס)
כיכר תחריר, קהיר | צילום: רויטרס

שר החוץ של מצרים, מוחמד כאמל עמרו, שוחח הערב (ה') עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי בטלפון ואמר כי מפלתו של מורסי לא היתה הפיכה. ההגדרה הרשמית של מה שהתרחש במצרים היא משמעותית כיוון שהפלתו של מנהיג נבחר באופן כללי היא עילה להפעלת סנקציות כלכליות ויכולה לפגוע הסיוע האמריקני למצרים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"ארה"ב היא שותפה אסטרטגית של מצרים ורווחתה של מצרים חשובה עבורה", אמר עמרו לעמיתו האמריקני. שר החוץ המצרי הגיש את התפטרותו אתמול למורסי אבל נשאר אחראי על משרד החוץ - לפחות עד שתוכרז ממשלה זמנית חדשה.

"אני מקווה שארה"ב קוראת את המצב נכונה", אמר, "כי לא מדובר בהפיכה צבאית בשום דרך. למעשה, זו הייתה הכרעה של רצון העם".

האחים המוסלמים לתומכי מורסי: "צאו לרחובות"

לאחר שמוקדם יותר היום קרא הנשיא הזמני מנסור לשיתוף פעולה בין כל הזרמים במדינה, הערב קוראת מפלגת האחים המוסלמים לתומכי מורסי לצאת לרחובות, ל-"יום שישי של התנגדות".

האחים המוסלמים: "לא נקבל ההפיכה"
האחים המוסלמים: "לא נקבל ההפיכה" | צילום:

"הקואליציה הלאומית קוראת לעם המצרי לצאת לרחובות להפגנות בדרכי שלום אחרי תפילות יום השישי", נאמר בהודעה מטעם תנועת האחים המוסלמים. "אימרו לא למעצרים הצבאיים ולהפיכה הצבאית".

הקריאה לצאת להפגין יצאה מתוך מסגד בפרברי הבירה קהיר, שם תומכיו של מורסי התאספו כבר בשבוע שעבר. החל מאתמול, אז הודח מורסי מתפקידו, מקיפים את אזור המסגד כלי רכב משוריינים - אך עד כה לא נקטו בפעולה כדי לפנות את המפגינים. הערב דווח במצרים כי הרשויות מקיימות חקירה לקראת העמדתו לדין של מורסי באשמת ביזוי בית המשפט.

"לא נקבל את ההפיכה"

הפגנת האחים המוסלמים במצרים (ארכיון) (צילום: רויטרס)
הפגנה של תומכי מורסי | צילום: רויטרס

מוקדם יותר היום הודיע מוחמד בלתגי, בכיר באחים המוסלמים, כי ארגונו לא יפנה לדרך של מאבק מזוין. "לא נקבל את ההפיכה במצרים", אמר, "אך גם לא נשתמש בנשק כדי להיאבק בה". בדברים שנשא במסיבת עיתונאים במסגד בקהיר, אמר בלתגי כי "ההפיכה תדחוף קבוצות קיצוניות אחרות לפעול באלימות", והוסיף: "העולם החופשי דוחף את מצרים למצב של תוהו ובוהו ויביא למצב שבו קבוצות שוליים ירימו את נשקן וישתמשו בו".

במקביל ממשיכה ההפיכה השנייה במצרים לעורר תגובות מרחבי העולם. נשיא תוניסיה מונסף מרזוקי, ראש המדינה הראשון שעלה לשלטון בעקבות "האביב הערבי", אמר כי הדחתו של מורסי בידי הצבא אינה מקובלת וקרא להבטיח את שלומו. נשיא צרפת פרנסואה הולנד התייחס גם הוא למצב במצרים. לדבריו, התהליך הדמוקרטי במדינה נעצר ועליו לחזור למסלול במהירות האפשרית.