נשיא מצרים, ארכיון (צילום: רויטרס)
להחזיק לו אצבעות. הגנרל א-סיסי | צילום: רויטרס

שלושה ימים עברו מאז הושלמה ההפיכה במצרים, אך השקט ממש לא חזר למדינת הנילוס. גם בשעות אלו מתקבצים אלפי אנשים בכיכר תחריר, הפעם אלו תומכיו של מורסי שמגינים וטוענים שגנבו להם את השלטון מבין הידיים. נכון להיום האנרכיה שולטת ברחובות, בקהיר ואלכסנדריה מתנהל מרחץ דמים של ממש, בערי הדלתא התנגשויות בין האחים המוסלמים וכוחות הביטחון, לפחות 35 בני אדם נהרגו. ועכשיו גובר החשש שם - איך למנוע מלחמת אזרחים נוסח סוריה?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ומה מרגישים האזרחים במדינה המשוסעת? קסניה סווטלנה פרשנית ערוץ 9 בילתה את השבוע האחרון בכיכר תחריר בקהיר וחזרה מלאת רשמים. "זו חוויה בלתי רגילה", היא משחזרת. "בכל פעם שעיתונאית זרה באה לשם נאספים המון אנשים, הם רוצים לדבר ונדחפים למצלמה, אמנם לא קשה להשיג ככה מרואיינים, אבל מאוד קשה לעבוד".

לשאלה מה הלך הרוח בכיכר היא משיבה כי ההמון המצרי סימן אויב חדש ודי מתפיע. "השנאה לאל-ג'זירה היא תהומית שם במצרים", תחנת הטלוויזיה הערבית בעלת הקו האיסלמיסטי מהמפרץ הפכה, באופן אבסורדי ממש כמו בסוריה לשנואת נפשם של המפגינים במצרים, "הם מעדיפים את תחנת הטלוויזיה הרוסית בערבית", אומרת סווטלנה.

אנשי חמאס נמצאים במלכוד (צילום: חדשות 2)
אנשי חמאס נמצאים במלכוד | צילום: חדשות 2

"מדברים בקהיר הרבה פחות על דמוקרטיה ויותר שומעים את המילה צבא - שלטון הצבא, דבר שעורר מיאוס עד לפני שנתיים בלבד מתקבל שוב בברכה", מסבירה הכתבת, "רוצים כל הזמן יציבות גם כלכלית וגם שלטונית".

"ברחובות ניתן לראות שאין כמעט משטרה. היו מעט מאוד שוטרי תנועה כשהגענו כבר בשדה התעופה - מה שהמצרים רוצים עכשיו זה שקט אחר כך נדבר על היתר".

מבט לעתיד - להחזיק אצבעות לשלטון החדש

"כעת יש לבנות מבנה ממשל חדש ויציב כאשר ברקע כל הזמן 30-40% ינסו למצוא פרצה ולאתגר את הסדר החדש", אומר הפרופ' עוזי רבי מאוניברסיטת תל אביב. "למעשה חזרנו לתקופת מובארק כשהאחים המוסלמים נדחקו לפינה ובמידה מסוימת אפילו אל מחוץ לחוק". ומה באשר לאחים של האחים המוסלמים ברצועת עזה - אנשי החמאס? "במידה רבה הם התייתמו", טוען פרופ' רבי. "בחמאס הימרו על האחים המוסלמים במצרים, הם התנתקו מאירן, יצאו נגד אסד וחיזבאללה כעת נותרו ללא גב משמעותי - הסכנה היא שעכשיו הם ינסו להסלים את עמדותיהם כדי לזכות בלגיטימיות מחודשת ולחדש את הקשרים".

מצרים היא המדינה החשובה ביותר באזור. חיים בה 85 מיליון בני אדם, אך היא נמצאת כעת כמו על פיו של לוע הר געש פעיל. יש לקוות שהצבא המצרי והממשל החדש שיקום ידע להשליט את רצונו על הקבוצות החדשות שקמות כעת ועושות דין לעצמן. מצרים לא יציבה ושצריכה להקצות משאבים לבירה להשליט סדר ומרות היא לא יכולה להתמודד עם "סומליה" שמתפתחת בחצי האי סיני הסמוך לישראל.

איסלם מתון - הסוף?

"בטורקיה היה אפשר לראות שהתשובה היא לא, אך ללא ספק הוכח שלאיסלם אין פיתרון לכל כפי שטענו אנשי תנועת האחים המוסלמים", אומר הפרופ' רבי. "מה שקרה כאן שבמשך שנים הצטבר כעס אדיר של אנשים וסטודנטים שאין שום תשתית ציבורית שתיתן להם סעד במצב הקשה שבו הם חיים".

"מי ששולט שם בכלכלה הם אנשי המוחבארת המקבילה המצרית לשב"כ אצלנו)", מסבירה דבורה גנני, אשת עסקית ישראלית שעבדה שנים רבות במצרים. "הם האנשים שפשוט לא מאפשרים למדינה הזאת לצמוח. אין שם סדר ויש קושי עצום".