ביטוי נוסף למצבה הכלכלי הקשה של מצרים, אחרי מהפכת 25 בינואר. בחודשים האחרונים חלה ירידה דרמטית בתיירות הייעודית במדינה, וכמות התיירים המבקרים בפירמידות ובאתרים הארכיאולוגיים התרבותיים שבשטחה פחתה באופן משמעותי. רשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית שידרה כתבה על אחת העיירות הסמוכות לפירמידות, נזלת-סימאן, הסובלת כמו העיירות בסביבתה מקשיים כלכליים בעקבות הפגיעה הקשה בענף התיירות, עליו נשענת כלכלת העיירה.
"עם שינוי מצב התיירות במצרים, כתוצאה ממצב פוליטי רגיש ומצב ביטחוני לא יציב, מצבם של רבים מתושביה נהיה קשה", מדווחת כתבת הערוץ. אחד מתושבי העיירה מספר: "הייתה מהפכה, ומי שהיה פה כבר הלך. אנשים מפחדים על עצמם. מה, מחכים שהם ימותו?".
"עד החודש האחרון אנשים פשוט קיבצו נדבות, ממש ככה", מספר תושב אחר. "יש לי סוסים - אבל מאיפה אביא להם לאכול? אין הכנסה". במצרים סובלים קשות מהמתיחות הביטחונית בחודשים האחרונים באזורי התיירות המרכזיים - זולת הפירמידות, ובהם סיני. האיום הגובר מצד ארגוני הטרור רק מחזק את החשש של השלטונות מפני המשך הפגיעה בענף התיירות במדינה.
משבר כלכלי במדינות "האביב הערבי"
מצבה של מצרים הוא בבואה למצב הכלכלי ביתר מדינות "האביב הערבי", בהן הוא היווה גורם מרכזי למחאות שהובילו למהפכות. בראשית החודש הודיע נשיא קרן המטבע הערבית, ג'אסם אל-מונאעי, כי כלכלות מדינות "האביב הערבי" עודן סובלות מקשיים אמיתיים, וכי עדיין לא זכו לבשורה כלשהי אחרי המהפכות.
"המדינות הללו סובלות מפיגור בפיתוח, מנתוני אבטלה חמורים וירידה מתמשכת בערך המטבע המקומי", אמר אל-מונאעי בנאום בפני נגידי הבנקים הערביים בכווית. "הכלכלות של מצרים, טוניסיה, לוב, תימן וסוריה עדיין סובלות מבעיות תקציב - בעיקר בשל ירידה חדה בפעילות המגזר העסקי". לדבריו, המצב קיים למרות סיועם של תורמים.
אלא שבחצי השנה האחרונה, סוגיית הפירמידות "מככבת" בכלי התקשורת המצריים גם מסיבות אחרות. בפורומים, בלוגים ואתרים המזוהים עם גורמים אסלאמיים קיצוניים, מופיעות לאחרונה יותר ויותר קריאות המופנות לנשיא מצרים הנבחר מוחמד מורסי, איש "האחים המוסלמים", לפרסם הנחיה להרוס את הפירמידות. זאת, בטענה כי מדובר ב"אנדרטת זיכרון למשטר הפרעונים של הנשיא מובארק" - כינוי גנאי חריף בו משתמשים אנשי דת קיצוניים בניסיונם לתאר עד כמה היה מושחת משטרו של הנשיא המודח.
יש לציין כי בכירי האינטלקטואלים בקרב אנשי "האחים המוסלמים" עצמם, השתלחו עשרות בשנים בתקשורת המחתרתית במשטרו של מובארק וכינו אותו "פרעה". בעבורם מסמלות הפירמידות פסלים להם סוגד האדם - בעוד זה צריך לשמור על אמונתו היחידה לאללה. אלא שרצה הגורל, וכעת מנהיג את מצרים איש "האחים", אך גם ממנו לא נחסכת הביקורת החריפה.
"מורסי, אני פונה אליך בדרישה להשמיד את הפירמידות, או במילים אחרות את סמל האמונה באלילים", כתב לאחרונה השייח' הסעודי עלי אבן-סעיד א-רבעי. "הקוראן מורה 'להילחם באלו שאינן מאמינים באללה'". אלא שמורסי, לפחות בשלב זה, דוחה בדיפלומטיות את התגובה לקריאות הללו.