שוב חיוכים וחיבוקים בין משעל לאבו מאזן - אך האם הפיוס סוף-סוף ייצא לפועל? יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן וראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל חתמו בשעות הצהריים על הסכם הפיוס הפלסטיני, העוסק בנושא הרכב הממשלה הבאה. את טקס החתימה העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
במסגרת החתימה על ההסכם, אישר חמאס כי אבו מאזן יעמוד בראשות ממשלת מעבר פלסטינית, שלא תורכב משום פוליטיקאי פלסטיני כי אם מטכנוקרטים עצמאיים. על כן, בשלב זה הוסכם לדחות את הבחירות לתפקיד יו"ר הרשות וכן את הבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית, אזי הפרלמנט. ממשלת הטכנוקרטים תעסוק בגיבוש הנהלים לקיום הבחירות. עוד במסגרת ההסכם, סוכם על שחרור כל העצורים הפוליטיים של שתי התנועות - בגדה המערבית וברצועת עזה.
בתום פגישה משותפת אמש עם אמיר קטאר, השייח' חמד בן ח'ליפה אא'ל תאני , קיימו היום אבו מאזן ומשעל מסיבת עיתונאים חגיגית בבירה דוחא. "אנחנו מקווים שהמאמצים של מצרים וקטר יישאו פרי ונביא לפיוס בהקדם האפשרי", אמר אבו מאזן במסיבת העיתונאים. "לא חתמנו על ההסכם הזה רק לשם החתימה, כי אם על מנת ליישם אותו בהקדם האפשרי". לדבריו, "הפיוס הפלסטיני הוא אינטרס לאומי פלסטיני וערבי".
משעל מצדו בירך אף הוא על מאמצי הפיוס והודה לאבו מאזן על "כוונותיו הטובות" בהשלמת ההסכם. "אנחנו רציניים במטרתנו לשים סוף לפילוג", אמר במסיבת העיתונאים. "נעמוד יחד, כתף אל כתף באחדות נגד הכיבוש ונשיב את הזכויות הפלסטיניות".
סקפטיות ברחוב הפלסטיני
בתום מסיבת העיתונאים לחצו השניים ידיים וזכו למחיאות כפיים מהנוכחים במקום. אך גם ברחוב הפלסטיני התקשו היום שלא להיזכר באותן התמונות, מחודש מאי האחרון, בקהיר: אבו מאזן ומשעל נפגשו שם, לחצו ידיים, חייכו והבטיחו לשים סוף לפיוס. אך המחלוקות שעלו כבר אז, בדמותן של סדר הישיבה על הבמה לצד הבכירים המצרים, העידו ולו במעט על עומק השסע ברחוב הפלסטיני. גם הפעם, הסקפטיות שולטת ברחוב הפלסטיני.
וגם הפעם, מסרבים בחמאס וברשות הפלסטינית לדבר בשלב זה על הבעיות המהותיות שצפויות לעמוד בפני יישום ההסכם. בראשן - סוגיית החזקת הנשק בשטחי הגדה המערבית, עניין שחמאס מסרב לוותר עליו עד היום. אבו מאזן הבהיר למשעל בפגישותיהם האחרונות כי אין בכוונתו לאפשר את הכנסת הנשק או את פעילותן של כנופיות חמושות בשטחי הגדה המערבית.
עניין נוסף שעדיין נמצא בלב המחלוקת הוא ההכרה של חמאס בישראל, באם ישולב באש"ף. הארגון מסרב לעשות זאת בתוקף - כמו גם להכיר בהסכמים שנחתמו בין אש"ף לישראל. ברחוב הפלסטיני סבורים כי גם לחיצות הידיים והחיוכים היום בקטאר, לא יגשרו לפחות בשלב זה על הפערים בין הצדדים.
מה גם שחמאס התנגד נחרצות למהלך של אבו מאזן באו"ם בחודש ספטמבר האחרון. ערב יציאתו של אבו מאזן לנאום ההיסטורי בעצרת הכללית, בו הכריז על כוונת הרשות הפלסטינית להקים מדינה עצמאית, נרשמה מחלוקת קשה בדמותה של מתקפה תקשורתית מצד החמאס על יו"ר הרשות ובכירי אש"ף. לטענת הארגון, עצם הפנייה לאו"ם היא הכרה בקיומה של מדינת ישראל - לצד מדינת פלסטין, ועל חלק מאדמת פלסטין ההיסטורית שנכבשה.
פרשנים בכירים בעולם הערבי מעריכים כי אירועי "האביב הערבי", התחזקות הגוש האסלאמי במדינות השכנות, וכך גם עסקת שליט - חיזקו את מעמדו של חמאס בזירה הפנים פלסטינית, והוא נמצא כעת בעמדה ממנה הוא יכול לנהל מגעים שווים עם פת"ח בהשגת הפיוס. פגישתו בשבוע שעבר של משעל עם עבדאללה מלך ירדן בעמאן, ויציאתו לאחרונה של ראש ממשלת חמאס הנייה לביקור במדינות האזור ובשבוע שעבר למדינות המפרץ (ובהן אירן) חיזקו עוד יותר את מעמדו של חמאס בזירה הבינלאומית.