פעילי זכויות אדם שביקרו בבתי כלא ממשלתיים נטושים בעיר הסורית רקה, שנכבשה על ידי המורדים, מצאו בהם מכשירי עינויים וראיות נוספות לכך שחיילי אסד התעללו באסירים - כך מדווחים ארגוני זכויות אדם בסוריה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
העיר נכבשה בחודש פברואר על ידי כוחות המורדים, ולאחר כיבוש העיר מידי חיילי אסד נפתחה להם הגישה למתקנים ממשלתיים רבים ולמתקני צבא. ארגוני זכויות האדם מצאו ראיות במקום לכך שמתנגדי שלטון עונו באכזריות, ביו השאר על ידי מכשיר שתפקידו למתוח גפיים. חלק מההוכחות גם ניתנו על ידי עדויות של אסירים לשעבר שהיו עצורים בבית הכלא בעיר.
ארגוני זכויות האדם טוענים כבר זמן רב כי כוחות צבא אסד מענים את מתנגדי השלטון. הארגונים האשימו את אסד במעצר, עינוי, ואף העלמת אזרחים רבים, אזרחים שטרם נמצאו עד עתה. כיום, עומד מספר הנעדרים בסוריה על יותר מ-12 אלף. לטענת הארגונים המדוברים, הביקור בבית הכלא ברקה הוא ההוכחה האמינה ביותר לסברה כי צבא אסד אכן נוהג לענות מתנגדי משטר.
"עינו אותנו במכות חשמל במשך שעות"
"המסמכים, תאי המעצר, חדרי החקירה ומכשירי העינויים שראינו, הולכים יד ביד עם עדויות האזרחים שנכלאו בבתי כלא אלו", אמר נאדים חורי, בכיר בארגון לזכויות אדם בסוריה. הארגון עוקב כבר יותר משנתיים אחר הפרות זכויות אדם בשני צדי המתרס. "למרות ההיקף הגבוה של העינויים אותם מבצעים אנשי אסד, אנו רואים גם עלייה גדולה בהפרת זכויות אדם מצד האופוזיציה בחודשים האחרונים", הוסיף חורי.
אחת העדויות העולות בדוח היא של אחמד, סטודנט בן 24 מהעיר רקה. "אני ואחי נעצרנו בעקבות הפגנה שקטה ולא אלימה. בחמשת ימי המעצר, שמו אותנו בבידוד, שם חטפנו מכות רצח ועינו אותנו בעזרת שוקרים חשמליים. הסוהרים רצו שנלשין על שמות אחרים של מתנגדי שלטון", סיפר.
אחמד תיאר את העינויים אותם עבר אחיו, ואמר כי "כאשר עינו את אחי, נתנו לו מכות חשמל במשך שלוש או ארבע שעות ברציפות, ואז זרקו אותו לתא מבודד. הם רצו שאשמע את הזעקות שלו, על מנת שאנקוב בשמות של מפגינים אחרים. הם איימו שיתעללו גם באמא שלנו, ואז הסכמתי להודות בכל מה שהם רצו".
אבל על פי העדויות, העינויים לא נגמרו במכות חשמל ואיומים. מעדויות נוספות מתגלה גם כי כוחות אסד היו קושרים אזרחים ללוח עץ למשך ימים, ואף מותחים את איבריהם בעזרת מכשירים, מה שעולל סבל רב לאותם אנשים. במשך 26 חודשי הלחימה נהרגו בקרבות בסוריה יותר מ-80 אלף בני אדם. דיווחים על הוצאות להורג ועינויים הפכו למעשים תדירים במלחמת אזרחים שעדיין לא מתקרבת לקיצה.