היבט נוסף לטרגדיה האנושית הקשה בסוריה: רבבות פליטים ממשיכים להימלט משטחי האש בסוריה, בניסיון למצוא מקלט במדינות השכנות - והמשימה הופכת יותר ויותר קשה בעבור הנמלטים, בעקבות הודעת שכנותיה של סוריה כי הן מתקשות לשאת בנטל הטיפול בהם.
רשת "אל-ערבייה" התלוותה בימים האחרונים למאות פליטים שנמלטו ברגל מסוריה לירדן, בניסיון למצוא בית זמני. "עשרות שעות נמשך המסע הזה", מתאר כתב התחנה שהתלווה לפליטים, ומציין כי רובו לעיתים מלווה בהימלטות מאש הצלפים של המשטר הסורי בגבול בין המדינות.
"הכנופיות החמושות הן של צבא המשטר הסורי", אומרת אחת הפליטות בזעם. "הבריחו אותנו", אומר פליט אחר בבכי - מתקשה לעכל כי עזב את ביתו והותיר את עברו מאחור.
רשת "אל-ערבייה" עם הפליטים ברגל לירדן:
אלא שמצבם הקשה של הפליטים הוא ביטוי להעתקתו, הלכה למעשה, של המשבר ההומניטרי מזירת הקרבות בסוריה - למדינות השכנות. לירדן הגיע מספר הפליטים הסורים כבר ליותר מ-64 אלף, מה שמקשה מאוד על כוחות משמר הגבול להתמודד עם הכמויות. בכתבת "אל-ערבייה" תועדה פעילות החיילים הירדנים, בניסיון להתמודד עם הפליטים - שחלקם מסתננים לממלכה ההאשמית שלא דרך הגבול.
החשש מחוסר היכולת להעניק לכל הפליטים את הסיוע ההומניטרי הנדרש אינו החשש היחיד. בירדן חוששים מהימצאותם של תאי טרור "רדומים" בממלכה, שפעיליהם הסתננו בגלי ההגירה אליה, כמו גם מהברחות בלתי נשלטות של נשק וסמים.
עם הילדים הפליטים ששבים ללימודים במחנה הפליטים בטורקיה:
בעיה נוספת שצצה עם ההימלטות מזירת הקרבות, היא פתיחת שנת הלימודים. הרשויות במדינות השכנות לסוריה משקיעות מאמצים כבירים על מנת לאפשר לעשרות אלפי הילדים שנלקחו עם הוריהם אל מחוץ לסוריה לפתוח את שנת הלימודים כהלכה ומבלי שירגישו כמעט את ההבדל. לשם כך, במחנות הפליטים הסוריים הוקמו בתי ספר זמניים, בהם מלמדים מורים שחלקם נמלטו אף הם מהקרבות, וחלקם מטעם הרשויות המקומיות.
רשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית שידרה השבוע כתבת סקירה על אחד מבתי הספר הללו, שהוקמו במחנה פליטים בטורקיה. רק אתמול אמר נשיא מצרים מוחמד מורסי כי הוא נמצא בתיאום עם הרשויות בטורקיה, על מנת לארגן את שליחתם של מורים ומרצים מצרים לטורקיה, על מנת לסייע בלימודי ילדי הפליטים מסוריה.