בימים בהם דורש האזרח הערבי שינוי בחיי היומיום ובהחלפת המשטר - בתוניסיה, מצרים ובמדינות ערב נוספות - מוצא עצמו המזרח התיכון במהפיכה נוספת שחשיבותה אינה נופלת מהחלפתם של שליטים ששלטו באזור שנים על גבי שנים.
התמונות ההיסטוריות המגיעות אלינו ממצרים בימים אלו, רובן בשידור ישיר, אינן מובנות מאליהן. הן תוצאה ישירה של מהפיכה תקשורתית המתרחשת באזורנו ב-15 השנים האחרונות, בדמותן של רשתות הטלוויזיה הבינערביות והשינוי המדהים בחיי האזרח הערבי עם כניסתה של רשת האינטרנט לשכונות הבירות הערביות. אך כפי שכבר נוכחנו לדעת, גם למהפיכה הזו יש מחיר כבד - לעיתים בלתי הפיך.
בשנת 1996 החליט אמיר קטר כי בכוונתו להקים תחנת טלוויזיה שתשדר מרחבי העולם והעולם הערבי בפרט, ותביא את החדשות כפי שהן. בלי צנזורה, בלי עריכה של אנשי המשטרים הערביים. הוא העניק לתחנה שהקים את השם "אל-ג'זירה", השקיע בה הון עתק, והפך אותה בתוך שנים אחדות לספינת הדגל התקשורתית בעולם הערבי.
באמצעות עשרות כתביה ואנשיה, החלה התחנה לסקר את הנעשה בעולם הערבי, יצאה אל הרחוב והביאה לראשונה קולות אחרים מאלו שנשמעו עד כה ב"עולם התקשורת", כפי שניתן היה לכנותו עד אז, במזרח התיכון. לפתע, צפו השליטים הערביים בארמונות הנשיאות והמלוכה, בטענות שמשמיעים האזרחים למצלמות בזמן צפיית השיא - ובעוד מיליונים ברחבי העולם הערבי צופים בטלוויזיה.
עוקבים, חושפים ומתערבים
סיסמת "הדעה והדעה האחרת" שהובילה אל-ג'זירה הביאה להקמתן של תחנות טלוויזיה בינערביות נוספות, שהחלו לקרוא תיגר על כלי התקשורת הממסדיים של שליטי האזור. אך הדבר שהדאיג את אותם המנהיגים עוד יותר, הייתה ה"התעניינות המציקה", לטענתם, של אותן תחנות טלוויזיה, בנעשה יום יום במדינותיהם. פרשיות שחיתות, טענות בדבר איכות החיים ועדויות על יחס המשטר זלגו החוצה, ובניסיון כמעט נואש נאסר שידוריהן של אל-ג'זירה ומתחרותיה במדינות ערב השונות.
כך אירע בסוריה, עם הוראתו של הנשיא אסד להוריד את התחנה מחבילת הערוצים הלווינית המוצעת לאזרחים, וכך אירע גם במדינות אחרות: במרוקו נסגרו משרדי רשת "אל-ג'זירה" בעקבות חשיפה על פרשיות שחיתות בהן מעורב בית המלוכה, בעירק גורש צוות התחנה בטענה כי היא מסיתה נגד הכוחות האמריקניים הפועלים בה, ואפילו עם אירן מנהלת התחנה יחסי אהבה-שנאה עם המשטר, כשלעיתים נאסר עליה לשדר בגבולות המדינה; באלג'יריה, כשהבינו השלטונות כי התחנה הודיעה באחד הימים כי בכוונתה לחשוף במהדורת הערב פרשיית שחיתות הקשורה לממשלה - הורידו את החשמל ברחבי המדינה למשך שעות ארוכות - על מנת שאיש לא יוכל להיחשף לתוכן ה"מסית". החופש התקשורתי בשמו פועלת "אל-ג'זירה" גרם גם לא אחת לתקריות דיפלומטיות בין קטר למדינות ערב.
למרות טענותיה כי נוהגת בשקיפות ובאובייקטיביות, גם על התנהלותה של "אל-ג'זירה" נמתחה לא אחת ביקורת בטענה כי במרבית הסוגיות הגדולות אותן היא מסקרת, נוטה התחנה להזדהות עם אחד הצדדים בסוגיה. כך אירע במלחמת לבנון השנייה, אז הפכה התחנה לאחד מכלי התקשורת של חיזבאללה בסיקור התקשורתי שלה, כך אירע בהשתלטות החמאס על רצועת עזה וגירוש אנשיו של אבו מאזן, כך היה בהתייצבותה לצד ארגוני הטרור המתנגדים לכיבוש האמריקני בעירק, וכך גם מתנהל בימים אלו - בקמפיין התחנה המתנהל בשידור חי נגד המשטר המצרי של מובארק.
בשנים האחרונות העניקה התחנה סיקור תקשורתי נרחב לפעילות האופוזיציה במצרים, ולדרישותיה לשינוי, רפורמות וסילוקו של משטר מובארק. זאת, באמצעות סיקורן של הפגנות מקומיות ברחבי המדינה, וראיונות בלעדיים עם ראשי האופוזיציה. מנהל משרדי התחנה בקהיר אף נעצר מספר פעמים על ידי כוחות הביטחון המצריים, שוחרר - ורץ לספר על כך ל-80 מיליון הצופים של התחנה מדי יום.
קרב טלוויזיוני
בימים האחרונים, ימי האינתיפאדה המצרית, אנו עדים לקרב של ממש בין הרשויות המצריות ל"אל-ג'זירה", המתנהל בשידור חי וישיר לכל העולם. עם פרוץ העימותים, החלו כתבי התחנה להתלונן כי אין באפשרותם לספק מידע על המתרחש במדינה, משום שהרשויות פגעו באמצעי התקשורת שלהם עם משרדי התחנה בקטר. בנוסף טענו, כי גם הרשתות החברתיות במדינה נפלו, וכי לא ניתן להשתמש בדואר האלקטרוני במדינה. זאת ועוד, סיקרה התחנה בהרחבה אמש את מעצרם של מספר עיתונאים במהלך ההפגנות, ובהם גם עיתונאים שלה. כל דוברי האופוזיציה, לרבות מוחמד אל-בראדעי וראשי "האחים המוסלמים" ניצלו את הבמה שניתנה להם על מנת להמשיך ולעודד את המשך ההפגנות.
הסיקור התקשורתי קומם את הרשויות במצרים, ואלו החלו בשיבושים מכוונים בשידורי התחנה במדינה. מגישי "אל-ג'זירה" דיווחו בדרמטיות על ניסיונות השיבוש, לטענתם, של שידורי הרשת, ועורכי התחנה הציגו כתובית על המסך, ובה פרטים על תדר לוויני חלופי באמצעותו ניתן לקלוט את שידורי התחנה. שעות בלבד לאחר מכן, הודיעה ענקית הלווין המצרית "ניילסאט" כי היא מורידה מרשימת הערוצים שלה את ערוץ "אל-ג'זירה ישיר", שהוקם ברבות השנים וסיפק שידורים חיים מאירועים שונים ברחבי העולם.
נכונים לנו עוד פרקים רבים בסאגת היחסים המורכבת הזאת בין "אל-ג'זירה" למשטרי מדינות ערב. שאלת המפתח כעת היא, מי יהיה המנהיג הבא שייאלץ להיאבק בשידורי התחנה.
רוצים לקבל עדכונים שוטפים על ההפיכה במצרים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מהומות במצרים - סיקור מיוחד:
יותר מ-100 הרוגים במהומות במצרים
משפחות הדיפלומטים הישראלים חולצו בטיסה מקהיר
מוחמד אל בראדעי נחקר ושוחרר: "השינוי יבוא מהעם"
מיוחד: ניתוח שפת גופו של מובארק
מיוחד מקהיר: מתכוננים לקראת המשך המחאה