יוזמת השלום המחודשת של הליגה הערבית, שלפיה יערכו חילופי שטחים בין ישראל לפלסטינים במסגרת הסדר מדיני, זוכה לכתף קרה מצד ארגון חמאס. בראיון לרשת אל-ג'זירה, אמר ראש הלשכה המדינית של הארגון, חאלד משעל: "יוזמת הליגה הערבית תפגע במטרה הפלסטינית".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
התכנית הוצגה ביום שני במהלך פגישתו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי עם שרי החוץ של ירדן, מצרים, קטאר ובחריין, ובכירים ערבים נוספים. במהלך הפגישה הצהיר ראש ממשלת קטאר כי מדינות ערב יהיו מוכנות לפשרה לפי קווי 67' במטרה לסיים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
לטענתו של משעל, מטרת התכנית שנרקמה בתיווכו של מזכיר המדינה קרי היא דווקא כלכלית. "התכנית נועדה לאפשר 'שלום כלכלי' בין ישראל לשכנותיה הערביות", אמר ראש הלשכה המדינית של חמאס. "תנועת חמאס הוקמה במטרה לשחרר את כל השטחי פלסטין הכבושים ובכוונתה לעשות את כל הדרוש על מנת להשיג את המטרה שהוצבה".
משעל ציין כי מטרתו בארבע השנים הקרובות היא לפעול למען שחרור השטחים וכן להביא לשחרורם של האסירים הפלסטיניים מבתי הכלא בישראל.
אבו מאזן ומשעל ייפגשו במהלך החודש בקהיר
בנוגע למגעים המתנהלים בין הרשות הפלסטינית לחמאס אמר משעל כי "הארגון מוכן ליישום האיחוד עם הפת"ח. הסכם האיחוד עם הרשות יהיה תלוי ברמת השותפות ובקיום בחירות חדשות".
דבריו של משעל מגיעים לאחר הדיווחים האחרונים אודות פגישה מתוכננת בינו ובין יושב-ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, בקהיר במהלך החודש הקרוב. השניים צפויים לדון בפגישה על הסכם האיחוד בין הארגונים בתיווך מצרים.
בישראל מביעים תמיכה ביוזמה הערבית
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אתמול לניסיון למצוא נוסחה לחידוש ההליך המדיני, אך לא הזכיר את ההצעה החדשה. "לישראל אין כל תנאים מוקדמים לחידוש השיחות", הבהיר נתניהו במהלך פגישה עם הנהלת משרד החוץ. "עלינו להגיע להסדר עם הפלסטינים אחרת נהפוך למדינה דו-לאומית".
ראש הממשלה הדגיש כי הסכסוך הוא על עצם קיומה של המדינה היהודית. "שורש הסכסוך איננו טריטוריאלי. הוא החל הרבה לפני 67'. ראיתם מה קרה כשיצאנו מרצועת עזה", אמר. "פינינו אותה עד אחרון המתיישבים. ומה קיבלנו? טילים". נתניהו הבהיר כי "אם מגיעים להסכם שלום אני רוצה לדעת שהסכסוך לא נמשך. שאין אחריו עוד תביעות לפלסטינים. שורש הסכסוך זה עכו, יפו ואשקלון ואתם צריכים להגיד את זה. לא צריך להתנצל. צריך להגיד את האמת".
שרת המשפטים ציפי לבני, האחראית גם על המשא ומתן המדיני, בירכה שלשום על יוזמת הליגה הערבית בפגישת נציגיה עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. "המסר מאוד חיובי בעיניי", אמרה לבני בריאיון לחדשות 2 באינטרנט, "ואנחנו צריכים לברך עליו".
"נציגי הליגה הערבית אומרים למעשה שהיוזמה שהם הניחו על השולחן ב-2002 עדיין נשארת על השולחן ולא גונזים אותה, למרות המהומות והשינויים באזור", הסבירה לבני. "מדינות ערב עדיין רואות חשיבות בהסדר עם הפלסטינים, בשלום עם ישראל, והן מגלות גמישות גם במה שהונח על השולחן לפני כמה שנים, גם הן מבינות שהקו לא הולך להיות קו 67' המדוייק, אלא צפויים בו שינויים".