ביחד - נגד הכובש: ראש ממשלת חמאס בעזה איסמעיל הניה המשיך היום את ביקורו הרשמי באירן, ונועד עם המנהיג הרוחני אייתולה עלי חמנאי. במהלך הפגישה בירך הנייה את חמנאי על חגיגות יום השנה ה-33 למהפכה האיסלאמית באירן, וזכה לתשבחות ותמיכה מצד טהרן.
"העמים האיסלאמיים תומכים בהתנגדות בפלסטין", הבהיר חמנאי במהלך הפגישה, כפי שדווח בכלי התקשורת הערביים והאירניים. "אין לנו ספק בכושר עמידתכם האיתנה, וכך גם של אחיכם בהתנגדות. הסוגיה הפלסטינית היא סוגיה איסלאמית, והיא עומדת במרכז התעניינותנו. אירן עומדת איתן לצד העניין הפלסטיני, ותעמוד לעד לצד העם הפלסטיני והתנגדותו".
"נשחרר את כל האדמות הפלסטיניות מהים ועד הנהר", אמר מצדו הנייה בפגישה, כשהתייחס למטרות של ממשלתו. "נדגיש את דרך ההתנגדות ואת המהות האיסלאמית של העניין הפלסטיני".
אמש התקבל הנייה כלאחר כבוד בצעדת ההמונים בכיכר "אזאדי" בטהרן, שנערכה לרגל 33 שנים לפרוץ המהפכה. כשהוא ניצב לצדו של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד, שבישר בנאומו באירוע על "בשורות קרובות בעניין הגרעין", הבטיח הנייה להמשיך ולתמוך במשטר האירני.
מאבקי כוח בהנהגת חמאס
דווקא בתקופה בה טוען חמאס כי מעמדו בתוך שטחי הרשות הפלסטינית ומחוצה להם נמצא בשיא, בכירי הארגון מחפשים בימים אלו בקדחתנות מדינה ערבית אחרת שתסכים לארח אותם ולאפשר את פעילותם הפוליטית. היומון הלונדוני "א-שרק אל-אווסט" חשף בשבוע שעבר את השיקולים העתידיים הניצבים כעת בפני כל בכיר בלשכה המדינית של חמאס, בעקבות ההחלטה לעזוב את דמשק ולהשעות את הפעילות הפוליטית מבירת סוריה.
על פניו, נראה שהשנה החולפת דווקא חיזקה את חמאס ובכיריו. אירועי "האביב הערבי" חיזקו את התנועות האסלאמיות באזור, בראשות "האחים המוסלמים"; התהליך המדיני בין ישראל לרשות הפלסטינית נמצא בקיפאון - מה שמחליש את מעמדו של אבו מאזן בשטחי הרשות; עסקת שליט הושלמה עם שובם של 1,027 אסירים לבתיהם; משעל התקבל בחיבוקים בירדן - 13 שנה אחרי שגורש ממנה, והנייה זוכה לכבוד של מלכים בסיוריו במדינות האזור.
אך חמאס משקיע בימים אלו מאמצים כבירים על מנת שלא להצטייר כ"ברווזון המכוער" בין כל שלוחות האחים המוסלמים במזרח התיכון. בעוד שבמצרים, בתוניסיה ובמרוקו זנחו "האחים" את הנשק ונטלו את מושכות השלטון, חמאס ברצועת עזה עדיין חמוש ומצהיר כי ימשיך במאבק המזויין בישראל. בשל הלחצים, ניתן לזהות בתקופה האחרונה גם בהצהרותיו של חאלד משעל ראשיתו של שינוי בכל הנוגע למהות המאבק.
זאת ועוד, המשבר עם נותנת החסות סוריה הגיע בשבועות האחרונים לשיא, עם החלטת אנשי הלשכה המדינית לעזוב את המדינה בעקבות גל המחאה ולהשאיר בשלב זה את המשרדים ריקים. חמאס סירב להביע תמיכה פומבית במשטר אסד - בשל העובדה ששלוחת "האחים המוסלמים" בסוריה מנהלת מאבק עיקש להדחת הנשיא העלאווי מכסאו. למעט הודעה אחת, הסתייגו ראשי חמאס לומר את מה שאמרו נסראללה וראשי חיזבאללה: אנחנו עם אסד - עד הסוף. עמדה זו היא שכרסמה עוד יותר במעמדו של הארגון בסוריה. אסד סירב לפגוש את משעל ועל פי דיווחים ערביים, שירותי המודיעין עצרו את בתו של משעל ובעלה בחשד למעשי שחיתות.