מוחמד מורסי, איש "האחים המוסלמים" הוכרז אחר הצהריים כזוכה בהתמודדות הדמוקרטית הראשונה על נשיאות מצרים, ובחמאס - תנועת הבת השלטת ברצועת עזה - מיהרו לברך על המאורע.
"זהו רגע היסטורי וניצחון גדול", אמר בהתלהבות אחד מראשי הארגון, מחמוד א-זהאר - והביע תקווה כי "מצרים תפתח דף חדש שבו תתוקן הטעות ההיסטורית בת 40 השנים של הסכם השלום עם ישראל".
מוחמד מורסי: מי הוא נשיא מצרים החדש?
עם היוודע תוצאות הבחירות בקהיר יצאו לחגוג ברחובות המוני תומכי חמאס בכל רחבי הרצועה, ובין היתר ירו באוויר לאות שמחה.
"מכרו את מצרים לאויב"
לתומכיו של הגנרל אחמד שפיק, המועמד החילוני לנשיאות שהפסיד בהתמודדות, שיגר א-זהאר מסר תקיף.
"ההתפתחויות מהוות תבוסה לתומכי הנורמליזציה עם האויב הישראלי ויהלמו מכה אנושה בשיתוף הפעולה הביטחוני עמו", הוא אמר - והוסיף: "מי שמכר את יכולותיה של מצרים לאויב עשה זאת תוך סתירה מוחלטת של עמדת האזרחים שתומכים במאבק הפלסטיני. כעת יוביל מורסי את האומה הערבית והאיסלאמית באזור".
מצרים מביטה עכשיו קדימה
במהלך מסע הבחירות שלו, הבטיח מורסי למצביעים "יציבות, ביטחון, צדק ושגשוג": ארבעה מאפיינים שנעדרו ממצרים של השנים האחרונות. מורסי אמר שהוא מתכוון ליישם בשלטון המצרי את הסיסמה של האחים, "האיסלאם הוא הפתרון". אבל אולי כדי למתן את החשש מיישום חוקי השריעה במדינה, הוא הוסיף בדבריו שהוא מתכנן להפעיל שלטון "עם יחס מודרני לאיסלאם". הוא חזר שוב ושוב על ההצהרה לפיה התנועה לא מתכוונת להשתלט על כל מנגנוני הכוח המדינה ושהוא לא מתכוון להפוך את מצרים לתיאוקרטיה.
בנושא ישראל, מורסי הצהיר בעבר שהוא מתכוון לכבד את הסכמי השלום עם ישראל, אבל הוסיף שאין בכוונתו לפגוש בכירים מממשלת ישראל. עם זאת, אין לטעות: "האחים המוסלמים" רוצים להפוך את מצרים לרפובליקה מטעמם ומדובר ברגע היסטורי לכל דבר. מוחמד מורסי לא עומד לבטל את הסכמי השלום אבל בעתיד יבקש "לבחון אותם מחדש". זהו יום שאינו מבשר טובות ליחסים עם ישראל.
כעת במצרים מביטים הלאה אל העתיד. עדיין לא ברורות סמכויותיו המדויקות של מורסי מול המועצה הצבאית העליונה ששלטה מאז מפלת מובארק עד כה. לא ברור אם הוא ירכיב מממשלה לבדו או שיצטרך את אישור המועצה, גם למינוי שרי ההגנה והפנים המצריים, לא ברור האם בחירתו מבטלת את הבחירות לפרלמנט וייתכן שהוא יפוזר.