שבוע בדיוק חלף מאז חוסלה צמרת המשטר הסורי, והנשיא אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל. המטרה: להפגין כושר עמידות אל מול הדיווחים הגוברים לפיהם פיגוע התופת במטה הביטחון הלאומי היווה מכת מחץ לו ולמשטרו - המסמלת את ראשית סופן של 12 שנות שלטונו.
לשם כך, מיהר אסד להופיע השבוע בפני המצלמות מספר פעמים, במהלך פגישותיו עם שר ההגנה החדש פהד ג'סים אל-פריג' במקום דאווד ראג'חה שחוסל, וכן עם הרמטכ"ל שנכנס השבוע לתפקידו, עלי עבדאללה איוב.
אך את התקשורת הערבית, ובמיוחד את המורדים הסורים, מעניינות יותר הדמויות שיחליפו את "אנשי הצללים" של אסד שחוסלו בפיגוע; אלו שינהלו מאחורי הקלעים את דיכוי המרד ויתנו את ההוראות לכוחות בשטח לעשות שימוש בכל אמצעי על מנת לשים לו סוף; אלו הן פני הרוע החדשות, שכל פעיל בכוחות המורדים כבר חושש מהן, ומתחיל לדקלם את שמותיהן.
מדובר בגנרל עלי ממלוכ, שמונה השבוע למנהל המשרד לביטחון לאומי בסוריה ובגנרל רוסתום רזאלה, שמונה לראש מנהלת ביטחון המדינה. השניים נחשבים גם כן לאנשי שלומו של אסד וכעת, עם חיסולם של אסף שווקאת וחסן תורכמאני - התחזק עוד יותר מעמדם בארמון הנשיאות. לאורך השנים שמרו ממלוכ ורזאלה על פרופיל תקשורתי נמוך, מה שצפוי להימשך גם עם מינויים לתפקידים החדשים.
האיש שיכתוב לאסד את הדוח היומי
ממלוכ היה חבר ב"צוות השמינייה", או בשמו האחר "צוות ניהול המשבר" - אשר כונס מדי יום על מנת לדון בדרכים לדיכוי המחאה ושמרבית חבריו חוסלו בפיגוע בשבוע שעבר. על פי גורמים בלשכת הנשיאות בדמשק, ממלוכ יחליף כעת את אסף שווקאת במילוי "דוח המצב הביטחוני היומי", שנהג גיסו של הנשיא להגיש לו מדי ערב.
בחירתו של אסד אינה מקרית. ממלוכ (66), סוני יליד דמשק, נחשב לאחד ממייסדי מנגנון המודיעין האווירי, שמחזיק בתיק "מנהל מחלקת ביטחון המדינה" בשבע השנים האחרונות. קודם לכן, שימש כבכיר מספר שתיים במנגנון המודיעין שייסד. היה לו חלק מרכזי בפעילות המודיעינית המחתרתית נגד המשטר לאורך השנים, ועל פי חשיפת אתר "וויקיליקס" אף נועד עם בכירים אמריקניים לפני שנתיים בניסיון למצוא דרכי פעולה משותפות למלחמה בטרור.
מאז פרוץ המחאה נגד המשטר הסורי בשנה שעברה, הואשם ממלוכ על ידי גורמי האופוזיציה באחריות לדיכוי המחאה, ובמתן הנחיות לכוחות הביטחון בשטח להפעיל שיטות עינויים נגד המפגינים העצורים. ארגוני זכויות אדם מייחסים לו שורה של פשעים נגד האנושות, ובהם חקירות ומעצרים אלימים. באפריל בשנה שעברה נכנס ממלוכ גם ל"רשימה השחורה" של הממשלה האמריקני והאיחוד האירופי, כשהוחלט להטיל עליו סנקציות אישיות בגין אחריותו למעשים האלימים. במסגרת תפקידו החדש ימשיך ממלוכ להוות נדבך מרכזי בהתנהלות המודיעינית והביטחונית בסוריה.
הנושא ונותן מדרעא - שהפך לאימת המפגינים
רזאלה שימש עד לאחרונה כמנהל מחלקת הביטחון בבירה דמשק. עם מינויו החדש, קיבל לידיו את האחריות למנגנוני הביטחון - מה שוודאי יצריך שיתוף פעולה הדוק עם ממלוכ. רק בשבוע שעבר, יומיים בלבד לפני פיגוע התופת בדמשק, הכחיש רזאלה דיווחים בכלי תקשורת ערביים כי נמלט עם משפחתו לירדן בגלל המהומות והדגיש כי לא ערק לשורות המורדים.
רזאלה, בן למשפחה סונית שנולד לפני 59 שנים בעיירה הסמוכה לבירת המחאה דרעא, מונה בשנת 2002 לראש מנגנוני המודיעין הסוריים בלבנון במקומו של ראזי כנעאן, אחד ממקורביו של הנשיא אסד ש"התאבד" בנסיבות מסתוריות בשנת 2005. כמו ממלוכ, נחשב רזאלה לאחד ממקורביו של הנשיא הסורי.
לאחר שסיים את לימודיו בפקולטה הצבאית בחומס, כיהן רזאלה בשורת תפקידים בכירים במנגנוני הביטחון בדמשק, חלב וביירות. בשנת 2005 הוקפאו נכסיו בחו"ל בהוראת הממשל האמריקני - בשל החלק המרכזי שנטל בכיבוש הסורי בלבנון, לרבות בכל הקשור לפעילות המודיעינית. רזאלה, כמו שווקאת שחוסל, נמנה עם המבוקשים לחקירה בפרשת חיסולו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי ב-2005.
גורמי אופוזיציה סורים מייחסים לרזאלה חלק פעיל בניסיונות דיכוי המחאה, למרות מינויו עם פרוץ המרד במרס 2011 לאחראי על ניהול המשא ומתן מול המוחים בדרעא. לטענת גורמי אופוזיציה, הונו האישי של רזאלה מוערך בכ-400 מיליון דולרים.
רזאלה וממלוכ צפויים כעת, מתוקף תפקידם, להפוך למטרות הבאות של המורדים. המשטר הסורי מתעקש שפעולה איכותית כמו זו שבוצעה בשבוע שעבר לא תוכל לחזור על עצמה, אך "צבא סוריה החופשית" הבטיח השבוע הפתעות נוספות. רזאלה וממלוכ, עשויים להיות חלק מהן.