החיים ברצועת עזה - לעיני המצלמות: במהלך הגשמים האחרונים, עזה הוצפה בכמויות אדירות של מי ביוב, עד כדי נהרות ממש. גם הכבישים ששופצו במימון מדינות המפרץ לאחר שהושמדו במבצע צוק איתן. בצה"ל מזהירים מקטסטרופה ברצועה שעשויה להתפוצץ בפניה של ישראל.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"המצב יותר קשה מקשה", מספר אשרף חביב, תושב עזה. "בגשם המים דולפים עלינו, אפשר להרגיש את הקור העז כאן. אני אתמוך בכל מהלך שישנה את המצב - גם פתרון שתי המדינות, אם הוא יקל עלינו".
רצועת עזה עומדת על סף קריסה של כל התשתיות. דוח של האו"ם טוען שבעוד 4 שנים האזור לא יהיה ראוי כלל למגורי אדם. במסגרת התיעוד המיוחדת נחשפת המציאות היומיומית ומצאו בעיקר ייאוש ותסכול - ושאם משהו לא יקרה בקרוב, הם יהפכו לזעם.
מספר ההתאבדויות בעזה גדל במאות אחוזים, למרות משטר חמאס הנוקשה אחוז הפשיעה עולה ובזמן האחרון מדווחים גם מקרי רצח בתוך המשפחה - דווקא מד נשים שרוצחות את בעליהן במובטלים. מאות אלפי תושבים צורכים תרופות פסיכיאטריות.
"יש מספר סימנים שמעידים על כך שהתסכול והייאוש של הפלסטינים הגיעו לרמות גבוהות כאן ברצועת עזה", מספר ד"ר מוחמאר אבו סדה, מרצה באוניברסיטת אל-אזהאר. "יש הרבה פשע, בעיות סוציאליות, רק בשבוע שעבר הצית את עצמו פלסטיני למוות בעזה, אדם נוסף השליך את עצמו מבניין גבוה, והיה גם מקרה נוסף שבו בחורה הרגה את אמה".
לא משקיעים בשיקום, דווקא כן בשיקום המנהרות
צוות הצילום היה נתון לפיקוח צמוד של חמאס. בכלל, ביקורת בוטה נגד חמאס לא ניתן לשמוע בעזה, אלא רק ברמיזות. "העוני ואבטלה גבוהים בקרב צעירים פלסטינים רבים. יותר מ-60% מהצעירים מובטלים", נאמר ברצועה.
משפחת חביב, שמצטופפת בצריף קטן, עוד מצליחה איכשהו להתפרנס. הילדים מוכרים בלונים, המבוגרים מנקים ירקות בסופר תמורת שקל לקילו. אלפי בניינים הושמדו בצוק איתן ושיקומם מתנהל בעצלתיים, בהיעדר חומרי הבנייה והתקציבים שהובטחו על ידי הקהילה הבינלאומית.
התעשייה היחידה שהשתקמה היא תעשיית המנהרות. עיר תחתית נבנית מתחת לרצועה - חומרי בנייה מיועדים לשם ויחידות ייעודיות של חמס עובדות סביב השעון. למרות שברור שמדובר בנשק אסטרטגי של חמאס, לטענתם מדובר ב"מקלט השכונתי".
"לפעמים מטרתן של המנהרות האלה הוא לעזור לאנשים למצוא מחסה בטוח או מקלט שבו יוכלו להסתתר ממטוסי הקרב של ישראל", אמר בכיר חמאס, אחמד יוסף. "חלקן משמשות למטרת הגנה. אם ישראל תפלוש לעזה, אז יוכלו להפתיע אותה".
הטרור - הכלי של חמאס הסטת תשומת הלב מהעוני
בינתיים, עזה ממשיכה להיות הכלא הגדול בעולם - אין יוצא ואין נכנס. "מעבר רפיח נפתח פעם, ניסיתי לתאם אישור מעבר", מספר מחמוד כעאדי, שנזקק לניתוח דחוף בברך. "השיטה שלהם להנפקת אישורי מעבר מבוססת על רשימת שמות שהממשלה מכתיבה".
תצפיתנים שעוקבים אחרי כוחות צה"ל ליד הגדר, הערים שמשליכים לאבנים מתפרעים ובודקים את התגובות של בחיילים. הם נשלחים על ידי חמאס. ההתנגדות היא המפלט של השלטון להסיט את תשומת הלב מהעוני. "האהדה לחמאס ירדה בגלל האבטלה והעוני ובגלל המצב ההומניטרי כאן בעזה, היו כאלה שחשבו שאם ההתנגדות תתפרק מנשקה, נוכל להתפנות לשיקום הרצועה", אומר וואליד אל מוצאלאל, מרצה באוניברסיטה האסלאמית.