ישראל השיבה היום (שישי) בבית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג לבקשת דרום אפריקה להוצאת צווים נוספים בתביעתה נגד ישראל. בסיום, המשלחת התבקשה השיב עד מחר על מצב האזורים ההומניטריים, לרבות באזור אל-מוואסי. ד"ר גיל-עד נועם, נציג ישראל בדיון: "לקרוא למשהו פעם אחר פעם 'רצח עם' – לא הופך אותו לרצח עם". בהמשך הוא הציג תמונה מסרטון חטופים שפרסם חמאס: "מעשה אכזרי ובלתי נסבל".

עו"ד תמר קפלן תורג'מן מהייעוץ המשפטי במשרד החוץ הציגה בפני הנוכחים את סיפורה של החטופה המשוחררת עמית סוסנה: "אילצו אותה באיומי נשק לבצע אקט מיני בשובה שלה". בסיום דבריה מפגינה שישבה בדיון צעקה לעברה: "שקרים, שקרים" ואמירות אנטי-ישראליות נוספות - והוצאה מהר מהאולם.

 
 
הצגת סרטון חמאס בבית הדין בהאג
התמונה שהוצגה במהלך הדיון

נועם, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה לענייני הדין הבין-לאומי, מתח ביקורת בפתח דבריו על כך שישראל קיבלה זימון לדיון רק לפני ארבעה ימים, בעיצומו של יום הזיכרון. הוא הסביר כי ישראל לא קיבלה את ההזדמנות להיות מיוצגת באופן הראוי ביותר, והיא אינה זוכה לייצוג הצוות הנבחר שלה. "נושא השוויון בפני החוק והצדק מתערערים כאן, מתוך כבוד לבית המשפט, שישראל מפגינה לאורך כל החודשים האחרונים, הגיע לכאן הצוות הישראלי כדי להופיע בשימוע".

ד"ר גיל עד נועם, בית הדין בהאג (צילום: AP)
ד"ר גיל-עד נועם | צילום: AP

במהלך השמעת הטיעון נועם פירט כיצד חמאס עושה שימוש במרחבים האזרחיים ברפיח למטרות טרור. "רפיח במיוחד היא נקודת מוקד שבה מתרכזת הרבה מפעילות הטרור, זהו מעוז הטרור של חמאס. יש שם תשתית של מנהרות, תשתית שמסועפת מתחת לכל העיר. כמעט 700 פירים זוהו ברפיח ומתוכם כ-50 מנהרות שנכנסות לתוך שטח מצרים. חמאס משתמש במנהרות האלה כדי לדאוג לעצמו לאספקת נשק ותחמושת ובאופן פוטנציאלי אפשר גם להשתמש בזה כדי להבריח חטופים מעזה. מאז תחילת המלחמה יותר מ-1,400 רקטות שוגרו מרפיח בלבד".

"חטופים ישראלים מוחזקים על ידי השובים שלהם ברפיח, למעשה, כוחות ישראליים הצליחו לחלץ שני חטופים ישראלים מרפיח ב-11 בפברואר", הוא המשיך. "המציאות היא שכל מדינה שהייתה מוצאת את עצמה במצב הקשה שבו נמצאת ישראל הייתה עושה את אותו הדבר". הוא הדגיש כי יש לאפשר לישראל את המאבק בחמאס "כפי שיש לאפשר זאת לכל מדינה".

נועם התייחס לפעולה הצבאית בעיר הדרומית ברצועה: "ישראל מודעת למאמצי חמאס להשתמש באזרחים ברפיח כמגן אנושי, ולכן הגדודים של חמאס שם, לכן הם מחזיקים שם חטופים. ישראל נוקטת צעדים כדי לנסות להתמודד עם המורכבות האדירה שטמונה במצב שכזה. לכן עד כה לא הייתה מתקפה נרחבת על רפיח, אלא מבצעים ספציפיים, ממוקדים באזורים מסוימים, בנוסף לפינוי אזרחים ופעילות הומניטרית".

לדבריו, ישראל מחויבת ועליה להיות מחויבת לממש זכות זו בהתאם לחוק - ולכן עובדת ללא הרף כדי לוודא את ביטחונם של האזרחים, על אף שחמאס פועל למנוע מישראל את הזכות הבסיסית הזאת. "מתקיימת כאן מלחמה טרגית וקשה, אך אין כאן רצח עם", הדגיש נועם פעם נוספת. 

צוות ההגנה הישראלי בבית הדין בהאג (צילום: reuters)
צוות ההגנה הישראלי בבית הדין בהאג | צילום: reuters

"דרום אפריקה מתיימרת להופיע כאן שוב כמגינת האנושות, אך למעשה יש לה איזה מניע נסתר כשהיא מבקשת מישראל להתרחק מרפיח ולהסיג את כוחותיה מעזה. היא אינה מעוניינת באמת בחוק או בצדק. היא מנצלת את בית המשפט ואת סמכותו כדי להוציא צווי ביניים".

במהלך הדיון אתמול התובע מדרום אפריקה טען כי יש תיעודים של חברי כנסת ישראלים ומפקדים בצה"ל שקוראים להשמדת העם הפלסטיני ברצועה. נועם התייחס לטענות אלו: "מאז תחילת ההליך דרום אפריקה בחרה באופן מכוון אמירות מאוד ספציפיות, או הוציאה אמירות מהקשרן, כדי להראות שיש כוונה לרצח עם, תוך ניצול הסף שנקבע בבקשה לצו הביניים".

קפלן תורג'מן התייחסה לסרטון של חיילי צה"ל שהציגה דרום אפריקה: "החיילים שראינו בסרטון אתמול לא אמרו להרוס, הם אמרו לפרק, יש כאן התייחסות ברורה ליכולות חמאס, פירוק יכולות חמאס".

בהתייחס להפגנות בישראל נגד העברת הסיוע ההומניטרי לעזה נועם הבהיר: "פועלים להתמודד עם אותם מפגינים. בית המשפט העליון בוחן כעת עתירה של ארגונים ישראליים לבדיקת מידת הציות של ממשלת ישראל הן לחוק הבין-לאומי והן לחוק הישראלי".

בסיום דבריו נועם הבהיר כי אם החטופים היו משוחררים וחמאס היה מניח את נשקו - הרי שהמלחמה הייתה נפסקת. "אם בית המשפט יורה לעצור את המלחמה - פירוש הדבר הוא ש-132 החטופים יישארו להירקב במנהרות חמאס לנצח".

שר החוץ ישראל כ"ץ אמר לאחר הדיון: "אני מברך את הצוות המשפטי שלנו שייצג אותנו בכבוד ובגאווה בבית הדין הבינלאומי בהאג נגד מחזה הצביעות של דרום אפריקה. כפי שהנציגים שלנו אמרו לצוות המשפטי מדרום אפריקה שמשמשים כזרוע המשפטית של מרצחי ואנסי חמאס - לחזור על שקר אלף פעם לא יהפוך אותו לאמת".

עוד הוסיף כ"ץ: "אין כוח שימנע מישראל את זכות ההגנה העצמית. נמשיך להילחם בזירה המשפטית, המדינית והצבאית - עד שכל 132 החטופים שלנו ישובו ליקיריהם".