בימים אלו, כשירי הרקטות ליישובי הדרום נמשך והמחאה החברתית נדחקת לשולי השיח הציבורי, צעירים רבים מנסים לשנות גישה ולעורר מחדש את המודעות למצוקת הדיור. "לא מדובר באקט של התרסה בלבד, אלא באקט של הגיון וזכות", מספרת י' בת 22, מפעילי "החזית לשחרור בתים". י' מדווחת על התארגנויות נוספות לצורך פלישה לבתים ברחבי תל-אביב, ביניהם מבנה בבעלות פרטית ברחוב מרכזי בעיר שהוכן לשימוש ופונה אתמול (יום ד') בשעות הערב, בעקבות דרישתו של בעל הנכס.
בתים ריקים בכל העיר. למה לא גרים פה? | צילום: mako "מטרתנו היא להשמיש בתים נטושים, מבנים בעלי שטח רב שאינו מנוצל, למען הקהילה: לארגן פעילויות קהילתיות, כמו חוגים לילדים ושיעורי יוגה, ולאפשר מגורים למשפחות ואנשים שמתקשים לשלם את שכר הדירה ומוכנים לתרום לקהילה בתמורה", מסבירה י'.
בימים אלה מתכננים צעירים ברחבי תל-אביב הכשרת מבנים במרכז העיר, בשכונת התקווה וביפו לצורכי השתלטות. הפעם, בעקבות ניסיונות עבר בהם הביעו השכנים את התנגדותם, הבינו מובילי המגמה שללא הסברה מתאימה לסובבים, לא תתאפשר השתלטות מוצלחת. "עוד לפני שאנחנו מתחילים לשפץ, אנו מכינים את הקהילה מסביב להקמתו של הסקווט ומגבירים את מודעותה למשמעות הדבר", מספרת י'.
פעילי המחאה מצביעים על שינוי משמעותי באופן שבו רואה הקהילה בשכונות השונות את תופעת הסקווטים, שנתפשה בעבר כאנרכיסטית. "שכני המבנה ברחוב דב הוז למשל, סיפרו שהמבנה הנטוש היווה מטרד עבורם במשך שנים ולעיתים היווה מחסה לנרקומנים וחסרי בית", מספר יונתן, מפעילי המחאה. "השכנים מבינים כיצד ההשתלטות תשרת אותם וחלקם אף מצטרפים למאמצים", מוסיפה י'.
הופעת התופעה החדשה, כחלק מהמחאה, התרחשה לאחר ש"החזית" פרסמה, ברחבי המאהלים בעיר, רשימה של כ--1500 יחידות דיור ריקות בתל-אביב. הקבוצה קראה למוחים להחריף את המאבק תחת הסיסמה: “בתים ללא אנשים - לאנשים ללא בתים”. בשבועות האחרונים החלו קבוצות, מתוך יושבי המאהלים, להתארגן לצורך השתלטות על מבנים נטושים, שאינם נמצאים בשימוש. לדברי יונתן, "במקרים רבים מדובר בהשתלטות על מבנה למספר שעות לצורך מסיבה המפונה על-ידי המשטרה תוך כמה שעות. אולם, במקרים אחרים נעשית השתלטות במטרה להישאר ולסייע לקהילה".
מעיריית תל-אביב נמסר: "פלישה לנכסי הזולת היא בגדר השגת גבול והינה אסורה. הנושא נמצא בטיפול המשטרה ומי שמבצע פלישה כזו לוקח בחשבון שהמשטרה תפעל נגדו. מלבד זאת, כניסה למבנים נטושים, אשר לא ברור מהו מצבם ההנדסי מהווה סכנה בטיחותית ועלולה לסכן חיי אדם.
"נוסיף כי כחלק מהצעדים בהם נוקטת העירייה על מנת להקל על מצוקת הדיור, אנו פועלים להשלמת סקר מקיף על נכסים פנויים בעיר וניתוח תוצאותיו. לאחר שיוצגו תוצאות הסקר ייבחנו האפשרויות והכלים המשפטיים, לרבות שינוי חקיקה, לעידוד השמשת הנכסים". צעדי חקיקה עתידיים לא פורטו".
פעילי "החזית לשחרור בתים" אמרו בתגובה כי אם וכאשר יגיע בעל הנכס לדרוש את המבנה בבעלותו, השוהים במקום יפנו את המבנה.
בנושא המבנה ברחוב דב הוז מסרה העירייה כי: "העירייה אינה מתכוונת להפקיר את אחת עתודות הקרקע הציבוריות היחידות שיש באזור. השמשת המבנה באופן פיראטי אינה חוקית ובלתי אחראית, וכפי שכבר פורסם לא אחת בעבר - כל הצעה ראויה שתוגש ותוצע לעירייה, שיש בה מענה ללקיחת אחריות על המבנה והשמשתו לשימושים ציבוריים התואמים לתב"ע, תיבחן באופן ענייני ותקודם על ידי העירייה".
"הבתים הריקים" של העירייה
עיריית תל-אביב פרסמה אחר-הצהריים רשימת של נכסיה שאינה נמצאים בשימוש. לטענתה, קיימים תשעה מבנים כאלה בלבד. לפי העירייה, המבנה בן שלוש הקומות ברחוב דב הוז 16-18 - בית צעירות מזרחי לשעבר - נמצא כעת במשא ומתן עם מכללת בצלאל ועם שני גני ילדים. מבנה וחצר ברחוב נטושים ברחוב מנדלי מוכר ספרים מיועדים לשמש כמרכז עירוני רב שימושי לעיוורים וקשישים. תאריך השמשת המבנה לא צוין.
בית צעירות מזרחי. מבנה ענק עומד שומם | צילום: mako מתחם שוק עלייה לשעבר, הניצב גם הוא ללא שימוש, נועד לדבריה להריסה ובנייה במסגרת פרויקט דיור בר השגה. מכרז על המתחם עתיד להתבצע רק בתוך מספר חודשים.
מבנה הסינרמה, נמצא בשלבי פינוי והריסה. הקמת מבנה תעסוקה או משרדים נמצאת בתהליך אישור לטענת העירייה, תאריך לכך לא נקבע. גם שמעון בן שטח 10, מבנה בן 2 קומות, הופקע מעמידר ונמצא בשלבי פינוי. העירייה מייעדת אותו בעתיד לשימוש ציבורי.
את מעון היום לשעבר ברחוב ידידיה פרנקל 17, הגדירה העירייה כ"מבנה מסוכן", המיועד להריסה ולהקמה של מעון או גן ילדים ציבורי במקומו. מבנה נוסף, בן שתי קומות, ברחוב ביאליק 24 (כ-280 מ"ר) יועבר לשיפוץ ב-2012 לצורך הקמת צהרונים או גנים. אנטיגונוס 6, מבנה נטוש בן שלוש קומות, נמצא בשיפוץ בימים אלה, לפי העירייה עבור מינהל החינוך וטיפת חלב. רציף העלייה השנייה - מיועד להריסה ולהקמת גינה ציבורית
בימים הקרובים עתידה "החזית לשיחרור בתים" להוציא רשימה חדשה ומעודכנת של יחידות דיור בעיר שאינן נמצאות בשימוש.