בבוקר שאחרי הפגנת ה-75 אלף בפריפריה, ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקש לקבל ממצאים ראשוניים של "ועדת רוטשילד" לבדיקת יוקר המחייה בישראל.
בפתח ישיבת הממשלה, אמר הבוקר נתניהו כי "ביקשתי מפרופסור טרכטנברג להביא לקבינט החברתי-כלכלי פתרונות קונקרטיים במהלך חודש ספטמבר, מוקדם ככל האפשר - אבל לא מוקדם מדי. אנחנו עוסקים כאן בנושאים מורכבים. אנחנו מתכוונים להביא פתרונות קונקרטיים, לא אמירות כלליות, אלא פתרונות קונקרטיים לבעיות קונקרטיות של צמצום יוקר המחייה וסגירת הפערים במדינת ישראל, הפערים, בין השאר, בין הפריפריה למרכז. לצורך כך נצטרך לקבל המלצות שמהותן בחירה. שינוי סדר העדיפויות מהותו בחירה, בחירה בין אילוצים שונים".
"אחד האילוצים המרכזיים שאנחנו עובדים איתו הוא כלכלת העולם", הוסיף ראש הממשלה. "כלכלת העולם נמצאת בטלטלה עמוקה. אנחנו נשמע על כך במהלך הישיבה הזאת משר האוצר ומנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. אנחנו יודעים דבר אחד: אנחנו רוצים להביא לפתרונות שמחזיקים מעמד מבחינה כלכלית, כי אם נבוא לסף פשיטת רגל או קריסה, מציאות שחלק מהכלכלות המובילות באירופה נמצאות בו כיום, לא נפתור לא את הבעיה הכלכלית ולא את הבעיה החברתית. על כן אנחנו נדרשים לאחריות, אחריות כלכלית בצד רגישות חברתית. זה השילוב המתבקש ואנחנו נביא לפתרונות מעשיים".
ברק: המחאה - הזדמנות, לא איום
גם שר הביטחון אהוד ברק התייחס הבוקר למחאה הנמשכת. "זהו רגע של חסד, יש פה הזדמנות ולא איום", אמר ברק בראיון לגלי צה"ל. "יש סיכוי לעשות שינוי עמוק מאד באמנה בין האזרחים לממשלה. יש הזדמנות לעצב מחדש את הכלכלה, לעשות מה שמתאים לנו, לעשות 'ניו דיל' אמיתי ושיח חדש".
המחאה לא נרגעת, אתמול בפריפריה | צילום: רויטרסבתשובה לשאלה אם יסכים לקיצוץ בתקציב הביטחון, אמר ברק כי "משרד הביטחון יישא בעול עם כולם ואם תהיה עסקת חבילה אמיתית, גם אנחנו נשתלב בה, אנחנו כבר פועלים". שר הביטחון הוסיף כי "עלינו לנוע באחריות ולגבש סולידריות חברתית, לדרוש מכולם אחריות אבל לתת לכולם הזדמנות".
לבני: מבחן הרצינות - פתיחת התקציב
מנגד, יו"ר האופוזיציה ח"כ ציפי לבני מתעקשת כי ראש הממשלה לא נענה באמת לדרישות המחאה, למרות הקמת "צוות מנו". "רק כשנתניהו יבין שהמפגינים רוצים ישראל אחרת, הוא יוכל לבצע שינוי", אמרה לבני בראיון לקול ישראל. "מבחן הרצינות זה לא נאום או ועדה. נתניהו הקים צוותים ענקיים וקבינט כלכלי ענק. זו הוועדה ה-21 שהוקמה, אבל המבחן האמיתי הוא התקציב. על נתניהו לפתוח את תקציב 2012 ולהתחייב שהוא מגיש תקציב חדש לכנסת".
לבני הדגישה כי "לאור הוועדות המנופחות, לא נראה שיש רצון בשינוי אמיתי של סדרי העדיפויות. לא צריך ועדות אלא מנהיגות".
אלפים מפגינים בחיפה, אתמול | צילום: APובאשר למוחים - יממה לאחר ש-75 אלף ישראלים יצאו לערי הפריפריה להפגין נגד יוקר המחייה ומצוקת הדיור, ממשיכים ראשי המחאה משדרות רוטשילד בת"א להתעקש: המחאות ימשיכו עד שייענו לדרישותינו.
סתיו שפיר, ממנהיגות המחאה, אמרה הבוקר בריאיון לחדשות 2 באינטרנט כי היא נדהמת בכל שבת מחדש מההיענות של האזרחים לקריאות לצאת ולהפגין. "אנשים יוצאים מהבית שבוע אחרי שבוע. אנשים מארגנים בעצמם את ההפגנות האלה. קורה פה דבר נפלא", היא אומרת.
בתשובה לשאלה על דעיכת המחאה לאחר כל שבת בה יוצאים המונים לרחובות, אמרה שפיר כי לה אין הרגשה שהמחאה דועכת. "תשאלי כל אדם ברחוב אם המחאה דועכת. יותר ויותר אנשים מאמינים שהמחאה הולכת להצליח. אפשר לשחק עם המספרים כמה שרוצים, אבל בסופו של דבר יש קונצנזוס על מטרת המחאה".
על ההחלטה להוציא את מוקד ההפגנות מת"א, אמרה שפיר כי מבחינתה "אין הבדל בין מרכז לפריפריה, אנחנו מטשטשים את הגבולות האלה בגלל הפערים העצומים בין המצב בפריפריה למצב בתל אביב. אנחנו עושים מאמצים גדולים לתקן את החוליים בחברה שלנו. מצד שני, לא ראינו מעשה אחד בשטח של ראש הממשלה, שצריך לפעול כדי להחזיר את אמון האזרחים במקום להקים ועדות ולמשוך זמן".