כמו בכל אירוע פלסטיני מכונן בשנים האחרונות, גם העסקה לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט בתמורתה לשחרורם של 1,027 אסירים פלסטינים שבה ומציפה אל פני השטח את השסע הפנים-פלסטיני והמחלוקות הקשות בין פת"ח לחמאס.
המתיחות בין הצדדים, שהגיעה לשיאה ערב יציאתו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לאו"ם בבקשה לזכות בהכרה בהקמתה של מדינה פלסטינית באו"ם - עוד לא הספיקה להתפוגג, וכבר פוקד את הרחוב הפלסטיני השסוע משבר נוסף. ברמאללה מותחים ביקורת קשה על ה"מחטף" שביצע החמאס, מבלי שעדכן או התייעץ עם יו"ר הרשות ערב חתימת ההסכם - אך בחמאס לא נשארים חייבים וטוענים כי אבו מאזן עצמו רצה לשחרר את שליט ללא תמורה.
אם האזרח הישראלי הופתע לשמוע על חתימת העסקה - הרי שעל אבו מאזן נפלה העסקה כרעם ביום בהיר. בשיאו של מסע גיוס תמיכה בהקמתה של מדינה פלסטינית בארצות אמריקה הלטינית, הופתע יו"ר הרשות לגלות כי בבית ביצעו יריביו הפוליטיים את אחת ממצוות האסלאם המבורכות - פדיון שבויים. הוא מצא עצמו נבוך כשנדרש ע"י העיתונאים הזרים להתייחס דווקא לעסקה בין ישראל לחמאס - במקום לפרוס את משנתו על עתיד "מדינת פלסטין".
המבוכה של אבו מאזן
כדיפלומט משופשף "בירך" אבו מאזן על העסקה מול הבזקי המצלמות, אך בלבו תכנן כבר את הנקמה התקשורתית. וזו לא איחרה לבוא: שר החוץ שלו, ריאד אל-מאליכי, תקף בחריפות את החמאס זמן קצר לאחר מכן וטען כי יש לתהות בדבר "תזמון חתימת העסקה בין ישראל לחמאס". אל-מאליכי האשים את שני הצדדים בחבירה נגד יוזמת אבו מאזן להשיג עצמאות, ועד מהרה הקים עליו שרשרת תגובות חריפות של דוברי החמאס.
מכונת התקשורת המשומנת בעזה כבר הכינה את התגובות להתבטאויות הקשות מרמאללה. "זהו הישג לאומי, שאינו קשור לפלג כזה או אחר", הדגיש ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל כבר בנאום הראשון בו בישר על דבר העסקה. "עלינו לברך על העסקה כעם אחד ומאוחד", אמר. התבטאויות דומות שמענו גם מבכירים נוספים בארגון בימים האחרונים.
אך בחמאס כמו בחמאס לא יכלו שלא לנצל את האירוע כדי לסגור חשבונות. בתגובה להתבטאותו של אל-מאליכי יצאו ראשי הארגון בעזה בדרישה לפטרו לאלתר, כשברקע הדיווחים על פגישה אפשרית קרובה בין אבו מאזן למשעל על מנת לדון ביישום הסכם הפיוס מחודש מאי השנה. מחמוד א-זהאר הוסיף שמן למדורה, כשטען במספר כלי תקשורת בימים האחרונים כי אבו מאזן פנה בחשאי לחמאס במהלך תקופת שהותו של שליט בשבי, ביקש לקבלו - ובתמורה לפעול על מנת להסיר את המצור מעל עזה. "הוא רצה למסור אותו לישראל ללא תמורה", תקף א-זהאר את הראיס. "אנחנו דחינו את ההצעה שלו".
"התכנית להכפשת העסקה"
הזירה המשיכה להתחמם. ערב סגירת פרטיה האחרונים של העסקה, הודיע שר האסירים של הפת"ח עיסא קראקע כי "אנחנו לא שותפים לעסקה", ובכך תירץ את החגיגות המאופקות שצפויות לאסירים שישוחררו לשטחי הגדה המערבית. בניגוד לאירועים ההמוניים הצפויים ברצועה - ב"מוקאטעה" ייערך אירוע בודד, רשמי וקצר. אז נכון, אבו מאזן יהיה שם, אבל גם לו יהיה קשה לבלוע את העובדה ש-50 אנשי חמאס שבים לרחובותיו, עליהם הוא שומר בתיאום מלא עם כוחות הביטחון בישראל.
למתיחות הגואה הצטרף דיווח באתרי אינטרנט פלסטיניים, ה"חושף" תכנית כוללת ומפורטת של ההנהגה ברמאללה, שתכליתה לפגוע תדמיתית בעסקה שהשיג החמאס. בין הסעיפים הבולטים ב"תכנית" שנחשפה: "להתמקד בשמות בכירי האסירים שלא שוחררו בעסקה"; "להדגיש את המחיר הכבד ששילמה עזה - 1,400 הרוגים ומלחמה על הרצועה בגלל החטיפה"; "הבלטת סיפור משפחותיהם של אלפי האסירים שנותרו בבתי הכלא".
ברמאללה ינסו להפוך את הביקורת שנשמעת ברחובות עזה על מחיר העסקה לעניין המרכזי. הישגים למהלך יוכלו לראות, אולי, אם מאהל המחאה של משפחות האסירים שלא שוחררו בעסקה, הניצב מול מטה הצלב האדום בעזה - יטפח ויהפוך ל"מאהל רוטשילד" הפלסטיני. בחמאס, עם זאת, ימשיכו להטיף ל"שוחרי השלום" מרמאללה: כוח, ורק כוח, ישחרר את האסירים מבתי הכלא בישראל.