הצעת התיקון לחוק לשון הרע עברה קריאה ראשונה בכנסת והציבור הישראלי התעורר לבוקר של דמוקרטיה קצת יותר יחסית.

האפשרות של כל אחד מאיתנו לתבוע אחרים על הוצאת לשון הרע ולקבל פיצוי של עד 300,000 שקלים מבלי שנצטרך להוכיח כי נגרם לנו נזק היא אולי פתרון טוב לקבלני הבניין שלא מצליחים למכור דירות אבל בעולם העיתונות רבים חשים כי מדובר על חוק שהוא לא יותר מסתימת פיות.

האם זהו סוף עידן חופש הביטוי בבלוגספירה הישראלית? הפנינו את השאלה לחמישה אנשי תקשורת ובלוגרים מובילים בישראל. 

גל מור, הבעלים והעורך של הבלוג הפופולרי חורים ברשת

אין תמונה
"אנשים יפחדו לכתוב ביקורת וייתכן כי נראה בלוגרים שיפסיקו לעדכן את הבלוג". גל מור

האם תהיה פגיעה בבלוגספירה הישראלית?

"אם ההצעה תעבור כלשונה, האפקט יהיה פגיעה בחופש הביטוי. אנשים יפחדו לכתוב ביקורת וייתכן כי נראה בלוגרים שיפסיקו לעדכן את הבלוג או שיעדכנו אותו פחות".

כיצד החוק ישפיע עליך באופן אישי?

"היות ואני הבעלים והעורך של אתר מוסדר, הכתבות שלי עוברות בקרה שיפוטית על ידי עו"ד מקצועי ולכן לא סביר שהחוק ישפיע על פעילות האתר".

כיצד לדעתך אפשר לאכוף את האתיקה העיתונאית בדרכים אחרות?

"ראשית יש לברר מה מידת ההפרה של האתיקה לעומת הפגיעה בחופש הביטוי ולצורך כך יש גוף מחקרי לכנסת. יש לציין כי למרות הדיון בחוק, מרבית המקרים שהעיתונאים כותבים עליהם הם תולדה של ראיות (חקירה משטרתית וכדומה) ובאופן יחסי רק מעטים הם עבירה על חוקי האתיקה.

בנוסף, קיימת בישראל מערכת משפט שכבר יכולה להשתמש בחוק הקיים בלי התיקון המוצע וכן קיימים גופים כמו מועצת העיתונות וכמובן ביקורת ציבורית על כל מקרה שמתפרסם.

אי אפשר להסדיר כל דבר בחקיקה, במיוחד כאשר מדובר על חופש הביטוי. חוק שהציבור לא יוכל לעמוד בו עלול להפוך לאות קלון על ראשה של מערכת השלטון הישראלית, שלא לדבר על בזבוז כספי משלם המיסים הכרוך בחוק שלא ייושם".

גדי שמשון, עיתונאי, עורך ובלוגר. מנהל הבלוג ערס פואטי

גדי שמשון (צילום: יניב גולן,  יחסי ציבור )
"גזר דין מוות לכתיבת ביקורת מכל סוג שהוא". גדי שמשון | צילום: יניב גולן, יחסי ציבור

האם תהיה פגיעה בבלוגספירה הישראלית? "החוק כנראה יצנן את הבלוגספירה. הבעיה הגדולה היא החובה לפרסם תגובה בזמן סביר וכלשונה (בלי עריכה). איך יהיה אפשר לפרסם תגובה של אלפי מילים לכתבה? זה גזר דין מוות לכתיבת ביקורת מכל סוג שהוא.

גם אם מדובר על ביקורת לגיטימית במקרה של גרימת עוול צרכני לדוגמא. עוד היבט טמון בהשפעה של החוק על אדם מהיישוב שאין לו ניסיון כעיתונאי ולא עבר בקריירה שלו תביעות מסוג זה. להיות מעורב בהליך משפטי זו חוויה טורדנית ומזיקה וייתכן כי אנשים יעדיפו לא להתעסק עם חברות גדולות".  

כיצד החוק ישפיע עליך באופן אישי?

"החוק לא ישנה את הכתיבה שלי. אני יודע להיזהר. כבר עברתי בקריירה שלי הליכים משפטיים מהסוג הזה ואני יודע להתמודד איתם בהצלחה".

כיצד לדעתך אפשר לאכוף את האתיקה העיתונאית בדרכים אחרות?

"הפתרון טמון בהכשרת עיתונאים מקצועיים. הבעיה נובעת מכך שכמעט ולא נשארו עיתונאים ותיקים עם ניסיון שיכשירו את הדור הצעיר וזה מסיבות כלכליות בעיקר.

מקצוע העיתונות הפך ללא כדאי ומי שיכול מחפש לעצמו מקורות הכנסה אחרים. מגמה זו מביאה לכך שכתב מתחיל לא מקבל מספיק הכשרה ואין עליו מנגנוני בקרה של עורכים כמו פעם ולכן יש תחושה של התפוררות האתיקה.

החוק הוא לא הפתרון. הוא נועד בעיקר למנוע ביקורת פוליטית ולחסום יריבים פוליטיים ולא לתקן את בעיית האתיקה העיתונאית".

אורן פרסיקו, כתב האתר העין השביעית

.

האם תהיה פגיעה בבלוגספירה הישראלית? "אני לא יודע להתנבא לגבי הבלוגספירה לאחר העברת החוק. אבל צריך לזכור כי מדובר בקריאה ראשונה בכנסת והחוק יכול להשתנות. וגם אם הוא יעבור, סביר להניח שאנשים יחכו לראות איך מערכת המשפט מתמודדת איתו. נצטרך לחכות למקרי בוחן ראשונים כדי לראות איך יישמו את החוק. יחד עם זאת, בדבר אחד אין ספק, אם יעבור החוק הוא יהווה אפקט מרתיע".

כיצד החוק ישפיע עליך באופן אישי?

"אני עיתונאי מקצועי ועובד בתוך מערכת עם מחלקה משפטית ועורכים שבודקים אותי, החוק לא צפוי להשפיע עלי. גם היום בלי החוק, אני משתדל לכתוב ביקורת בצורה עניינית בלי לפגוע, זה התפקיד של העיתונאי".

כיצד לדעתך אפשר לאכוף את האתיקה העיתונאית בדרכים אחרות?

"האחריות לפתרון צריכה לבוא מהעיתונאים והבלוגרים עצמם. אם עבירה אתית תהיה לא מקובלת והקהילה המקצועית תוקיע את מי שביצע אותה, יפחתו המקרים הללו. ברגע שמעלימים עין והעורך נותן חצי אישור לא פורמאלי, חריגות אתיות הופכות לנורמה מקובלת. הפתרון חייב לבוא מבעלי המקצוע עצמם (העיתונאים) ולא מחברי הכנסת. ייתכן והיוזמה הזו תעודד את העיתונאים להקפיד יותר".

יהונתן קלינגר, עו"ד ובלוגר, מנהל הבלוג רק אי שפיות

יונתן קלינגר (צילום: יוסי גורביץ,  יחסי ציבור )
"אם לפני הפרסום יצטרך אותו בלוגר לבקש ממושא הביקורת תגובה, הבלוגספירה תכחד". עו"ד יהונתן קלינגר | צילום: יוסי גורביץ, יחסי ציבור

האם תהיה פגיעה בבלוגספירה הישראלית?

"החוק ישפיע בכך שכתיבת בלוג תהפוך להיות לא חוקית. אם לפני הפרסום יצטרך אותו בלוגר לבקש ממושא הביקורת תגובה, הבלוגספירה תכחד. הכל תלוי אם ישתמשו בסמכות החוק".

כיצד החוק ישפיע עליך באופן אישי?

"אני אעבור לכתוב בלי פרטים אישיים. כמו כן, ייתכן ואפנה לבג"צ שיבטל את החוק היות והוא יפגע בחופש הביטוי שלי".

כיצד לדעתך אפשר לאכוף את האתיקה העיתונאית בדרכים אחרות?

"הטיפול באתיקה בהיבט משפטי צריך להתנהל בין כותלי בית משפט. אפשר לתת לכללי האתיקה יותר משמעות, לכללים אלו אין היום מעמד מחייב. צריך להבין כי הבעיה היא לא בחוק הקיים. מערכת המשפט לא מתלוננת אצל חברי הכנסת כי סכומי הפיצוי הקבועים בחוק נמוכים.

אם רוצים לתקן את בעיית האתיקה צריך להביא את אותם מקרים של לשון הרע לבית המשפט ולתת לשופטים להחליט על סמך הראיות.

לא הגיוני שמישהו ישלם מאות אלפי שקלים לפני שהוכח שהוא אשם במשהו. ואם הביקורת מוצדקת ונסמכת על מקרה אמת? גם אז אותו בלוגר יחוייב בתשלום פיצויים? בשביל זה יש בית משפט שצריך לנמק את החלטתו בנושא".

אהוד קינן, כתב מחשבים ואינטרנט באתר וינט ובעל הבלוג אהודק.קום

אהוד קינן (צילום: אסף שגיא,  יחסי ציבור )
"כבר היום בלוגרים מפעילים צנזורה עצמית בגלל החוק הקיים". אהוד קינן | צילום: אסף שגיא, יחסי ציבור

האם תהיה פגיעה בבלוגספירה הישראלית?

"לדעתי לא תהיה פגיעה בבלוגספירה, מרבית הבלוגרים כותבים על נושאים שאינם קשורים ללשון הרע. חוץ מזה שכבר היום בלוגרים מפעילים צנזורה עצמית בגלל החוק הקיים".

כיצד החוק ישפיע עליך באופן אישי?

"אמשיך ואזהר. אני לא משמיץ אנשים בבלוג או ברשתות החברתיות. החוק נותן תזכורת שאף לא מוגן".

כיצד לדעתך אפשר לאכוף את האתיקה העיתונאית בדרכים אחרות?

"אני לא חושב שיש התפררות של האתיקה העיתונאית היום לעומת לפני שש שנים למשל. ההבדל הוא בעיקר בהתווספות ערוצי מדיה נוספים כמו רשתות חברתיות והבלוגספירה ששם כל אחד יכול להביע את דעתו ולכן הבלוגרים יותר בולטים מבעבר.

צריך לזכור כי כבר קיים חוק לשון הרע וקיימות תביעות בגינו על עשרות אלפי שקלים ולכן גם בימי החוק החדש אם מישהו ירצה לעשות עבירה הוא יעשה אותה. יחד עם זאת, מרבית הבלוגרים בישראל לא עוסקים בהוצאת לשון הרע ובהפרת כללי האתיקה".

מה דעתכם - חוק לגיטימי או סתימת פיות? טקבקו (זה חוקי)

אין תמונה
חשוב שנזכור שגם היום יש חוק שאוסר על הוצאת דיבה
>> צפו: סמסונג צוחקת על המעריצים של אייפון