הדיון שיתקיים הבוקר (חמישי) בקבינט הקורונה יעסוק בחזרת הכיתות הנמוכות למערכת החינוך, כמו גם בשאלת פתיחת המסחר – שני נושאים עליהם טרם הושגה הסכמה בשל חילוקי דעות בין משרדי האוצר, החינוך והבריאות. בינתיים, נצטרך להסתפק בשלבי היציאה מהסגר – שהצטמצמו מ-9 ל-6 בלבד. לקראת הדיון על השלב הבא, יצא הבוקר שר האוצר ישראל כ"ץ נגד משרד הבריאות שמתעקש לא לאפשר את פתיחת המסחר. "די לנהל מאבקי יוקרה על גבם של העוסקים הזעירים", כתב. "אנשים בנו עסקים בעשר אצבעות ונשארים עכשיו חסרי כל". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על מה הושגה הסכמה בקבינט?

נכון להיום, קבינט הקורונה הגיע להסכמה בעניין שלבי היציאה מהסגר, תוך צמצומם ל-6 במקום ל-9 כפי שתוכנן תחילה.

  • השלב השני יחל כבר ביום ראשון הקרוב, במסגרתו יפתחו טיפולים "1 על 1" וצימרים
  • בשלב השלישי, שיחל ב-13 בנובמבר, יפתח המסחר, הליגות המקצועיות בספורט וכיתות יא' עד יב'
  • השלב הרביעי בסוף חודש נובמבר יכלול פתיחה של מסעדות, חדרי כושר, בריכות וכיתות ה' עד ו'
  • השלב חמישי יצא לפועל באמצע דצמבר – אז נראה פתיחה של תרבות ופנאי, בארים, וכיתות ז'-י'
  • בשלב השישי שמתוכנן לסוף דצמבר, יפתחו האולמות ואירועי הספורט עם קהל
ראש הממשלה נתניהו בישיבת קבינט הקורונה (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
ישיבת קבינט הקורונה, ארכיון | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

חילוקי הדעות בקבינט הקורונה

כיתות א'-ב': סיבוב פרסה

כיתות א' חוזרים ללימודים (צילום: יוסי זמיר, פלאש/90 )
שאלת החזרה ללימודים - מחר דיון נוסף | צילום: יוסי זמיר, פלאש/90

אחרי שקבינט הקורונה כבר קיבל החלטה לפתוח את כיתות א' ו-ב' במתכונת של חצי שבוע בבית וחצי שבוע בבתי הספר, אבל לערבב אותם בצהרונים - הודיע אתמול ראש הממשלה נתניהו כי הוא שוקל בדיוק את ההפך: להחזיר את ילדי א' ו-ב' במתכונת מלאה – אך להימנע מערבובם בצהרונים.

בעיקר נראה כי הלחץ של ראשי הערים, ההורים, המורים, וגם של יו"ר ועדת החינוך של הכנסת רם שפע, אכן השפיע. כך למשל, הודיע היום שר החינוך יואב גלנט כי תלמידי כיתות א' עד ד' יחזרו לבתי הספר בקבוצות ל-4 ימים בשבוע. למעשה, לקח משרד החינוך יום אחד מכיתות ג'-ד' - והעביר אותו לתלמידי א'-ב'.

"הכאב הוא מוצדק והבלבול מאוד מעצבן", אמר אתמול שר המדע והטכנולוגיה יזהר שי בראיון ל"שש עם". "אבל המבחן הוא האם אנחנו מסוגלים לפתוח את כיתות א' עד ד' בצורה בטיחותית, כדי לא לסכן את בריאות הילדים".

כיתה בבית ספר (צילום: רויטרס)
מתווה החזרה ללימודים - עדיין בסימן שאלה | צילום: רויטרס

בינתיים, במוסדות לימודים רבים נראה שהשטח לא מחכה להחלטות הפוליטיקאים. דוגמה לכך היא הקמת מחיצת זכוכית בתוך הכיתה, שמאפשרת לימודים באופן רגיל ובלי מתווים מוזרים. "הפתרון הזה עובד בבתי הכנסת, בזאפה, בבתי החולים", אמרה שלומית שפיגלבלט, מנהלת מחלקת החינוך בעיריית רמת השרון, "אין שום סיבה שזה לא יעבוד בתוך כיתות לימוד".

היום בקבינט: הדיון על פתיחת המסחר

הדיון המקדים לקבינט הקורונה הסתיים אתמול ללא הסכמות. שני הצדדים, גם שר הבריאות אדלשטיין וגם שר האוצר כ"ץ, כמו גם בכירי משרדיהם, מתבצרים בעמדתם. אדלשטיין מצידו לא מוכן לפתוח את חנויות הרחוב ביום ראשון. מבחינתו, התפשר מספיק בסוגיית הצימרים והפעילויות "1 על 1" שהקבינט צפוי לאשר היום. טענתו היא, שזו בדיוק הטעות של היציאה מהסגר הראשון. כ"ץ מצידו אומר שאפשר לפתוח יותר את המשק, במתווה של חנויות הרחוב ושמירה על עד 5 קונים בחנות.

"חייבים לפתוח מיד את חנויות הרחוב שנמצאות על סף קריסה, מה זו הטרפת הזאת?", נכתב בהודעה שהוציא הבוקר כ"ץ. "משרד הבריאות התנתק מהעם ונוהג באטימות לב. די לנהל מאבקי יוקרה על גבם של העוסקים הזעירים. אנשים בנו עסקים בעשר אצבעות ונשארים עכשיו חסרי כל. עוד מעט יתחילו הגשמים ויהיה קשה להתחיל", כתב. "זה פשוט לא יתכן. פותחים מסג'ים וטיפולים אישיים ללא מסכות ורק את חנויות הרחוב, שהן הכי בטוחות בעולם, משאירים סגורות. רוצים לדחוף 80 אלף איש מתחת לסף העוני. הפכו את העוסקים הזעירים לאויבי העם, כי אין להם שדולה חזקה. אני לא אוותר ואלחם בשבילם בכל כוחי, כדי לאפשר את חזרתם המיידית לפעילות".

חנויות סגורות בירושלים (צילום: עמית ולדמן, N12)
מה עם חנויות הרחוב? הדיון - מחר בקבינט | צילום: עמית ולדמן, N12

"עדיף לבוא בדעה אחת מחר לקבינט אבל אם לא מסכימים אז לא מסכימים", אמר אתמול השר כ"ץ בדיון המקדים. "אני בעד לגבות את משרד הבריאות בהמון תחומים, אבל במסחר אני לא מתפשר". אדלשטיין, אמר בתגובה: "ישראל, אני מזכיר לך שכבר היינו בסרט הזה. אין היגיון אפידמיולוגי בפתיחת בתי הספר והמסחר ביחד". שר האוצר הוסיף: "צריך להבין שגם אם אנחנו נותנים מענקים – בן אדם צריך את העבודה שלו. זה יחזיר פלוס מינוס 80 אלף אנשים לעבודה".

קוסמטיקאית מבצעת טיפול פנים (צילום: shutterstock)
טיפולי 1 על 1: מיום ראשון הקרוב | צילום: shutterstock

הוויכוח יוכרע היום בקבינט. נתניהו מצידו, לפחות בהתבטאויותיו הרשמיות, נוטה להסכים עם כ"ץ יותר מאשר עם אדלשטיין.

נתניהו בישיבת ממשלה (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
נתניהו - נוטה להסכים עם כ"ץ | צילום: פיטוסי , פלאש/90

בינתיים, פרויקטור הקורונה היוצא נתן אתמול סוג של מתנת פרידה מהתפקיד: "עברנו את היעד ששמנו לעצמנו להגיע אליו בסבב ההקלות השני. כלומר, אנחנו נמצאים כרגע עם אור ירוק לקבינט להפעיל את סבב ההקלות השני".

האור הירוק הוא אולי למתווה היציאה מהסגר כולו, אבל לגבי מספר יישובים לא מבוטל במגזר הערבי מציב גמזו דווקא תמרור עצור לאור העלייה החדה בתחלואה. בימים הקרובים ייעשה ריכוז מאמץ על הערים והיישובים הערביים בשיתוף עם ראשי הערים. ייתכן שבחלק מהמקומות ייאסרו התקהלויות בכלל כדי למנוע חתונות, שהן כידוע המוקד העיקרי לעלייה בתחלואה.