איך יראו המטוסים שלנו בשנת 2050? קבוצה מיוחדת של מהנדסים מענקית התעופה האירופית "איירבאס" שרטטה את התכניות והשאיפות לעתיד התעופה העולמית, ויצרו את "מטוס העתיד".
אחד הרעיונות המרכזיים הוא יצירת גוף מטוס שקוף, דרכו הנוסעים יוכלו לראות את הכוכבים ממעל או את אורות הערים שלמטה. היום טכנולוגיה שכזו היא בגדר פנטזיה או חלום, אבל המהנדסים טוענים שניתן להגיע לחומר עתידי שקוף, חזק, עמיד וקל מספיק כדי לשמש כגוף של מטוס.
"אמרנו למהנדסים שלנו לתת דרור לדמיון שלהם", סיפר אקסל קריין, ראש חטיבת המחקר של "איירבאס". "המטוסים הללו הם תחזיות ריאליסטיות של אופי הטיסות בשנת 2050, אנחנו לא מקורקעים אל המציאות. אחרי הכל - מרבית הטכנולוגיה והכלים ליצירת המטוסים האלה כבר קיימת היום".
רעיון אחר שעלה ב"איירבאס" הוא לתכנן אבטיפוס של מטוס שיודע לתקן את עצמו ברגע שחיישנים מזהים תקלה או לכלוך בשטח המטוס. "בעתיד כל נוסע ירגיש כאילו הוא שותף לטיסה הראשונה של כלי הטייס בו הוא יושב", אומר קריין, ומבטיח שמה שנקרא "כיסי אוויר" המטלטלים את המטוס - יהפוך לתופעה מהעבר.
בעתיד המטוסים לא יעשו רעש
המשימה העיקרית של המהנדסים היום היא הפחתת הרעש הבוקע ממנועי המטוסים וצמצום העלויות - בעיקר התלות בדלק. כדי להגיע לתוצאות, המהנדסים מתכננים שינויים מהפכניים במבנה מטוסי הנוסעים.
המנוע יוכנס לתא מיוחד ומבודד במקום מיקומו הנוכחי - מתחת לכנפי המטוסים, מבנה המטוסים יהפוך לאווירו-דינמי יותר, ועל פי המהנדסים - המבנה החדש יעביר את הרעש למעלה. "הנוסעים לא ישמעו את הרעש , גם לא האנשים על פני הקרקע", אומרים באיירבאס. "למנועים החדשים יש חיסרון אחד: הגישה אליהם תהיה בעייתית, אבל עד 2050, המנועים שלנו יוכלו לתקן ולטפל בעצמם".
הצורה הלא שגרתית של "מטוסי הקונספט" הללו תוביל לכך שהמטוסים ישרפו פחות דלק. על פי התכניות, גם גופם של הנוסעים עשוי להפוך למקור אנרגיה של המטוסים. מהנדסי "איירבאס" טוענים שכבר כעת קיימת הטכנולוגיה הזו, בינתיים בתחום גידול בקר: "תרגום" חום הגוף של פרות לחימום והפעלת מרכזי הגידול שלהן.
עד חווית הטיסה של העתיד, בינתיים נמשיך לספור את הדקות והקילומטרים עד הנחיתה הקרובה.