היום הוא יום שישי ה-13, שנחשב ברחבי העולם כיום של מזל רע. אנשים רבים נזהרים במיוחד ונעזרים בקמעות שונים ומשונים, בניסיון להימלט מהקללות שלפי המסורת הנוצרית טומן המועד בחובו.
איש אינו יודע בוודאות מתי ומדוע הוחלט שדווקא יום שישי ה-13 בכל חודש, אירוע ששב על עצמו בין פעם לשלוש פעמים בשנה, הוא יום של מזל רע. האזכור הכתוב הראשון לכך הופיע, באופן יחסי, לא כל כך מזמן - בספר מהמאה ה-19.
בביוגרפיה של המלחין האיטלקי רוסיני, שיצאה לאור ב-1869, נכתב לראשונה באופן מפורש כי "יום שישי ה-13 מאופיין בביש-מזל". עם זאת, שורשי אותה אמונה נעוצים בתקופה קדומה הרבה יותר – של ימי המיתולוגיה הנורדית.
החוקר צ'ארלס פאנאטי טען כי מקור האמונה הוא במיתוס סקנדינבי עתיק, שלפיו התכנסה מדי יום שישי מועצה של 12 מכשפות יחד עם השטן בכבודו ובעצמו. לכן הוא העריך כי אותן 13 נשמות ארורות הן שהדביקו למועד את התדמית השלילית, שגרמה לכך שלאורך מאות רבות של שנים כונה הלילה שביום שישי ה-13 "שבת של המכשפות".
הסבר למסורת ביש המזל יכול להגיע גם מהנומרולוגיה, שלפיה מייצג המספר 12 שלמות - 12 שבי ישראל, 12 חודשי השנה, 12 שעות ביום ו-12 שליחיו של ישו הנוצרי. לכן, המספר הבא אחריו – 13 – נחשב לכזה שאינו נורמלי.
הסבר אחר לכך הוא שמסדר אבירי הטמפלר פורק ביום שישי ה-13. האבירים, שהיו נערצים על הנוצרים משום שהגנו על העולים לרגל לירושלים, נעצרו כולם ב-13 באוקטובר 1307 בשל האשמות שווא שהעליל עליהם מלך צרפת פיליפ ה-6. המלך הצרפתי צבר חוב רב לאבירים, ומתוך רצון להימנע מלשלם אותו – הוא בחר להאשים אותם בכפירה ודאג שייעצרו ויעונו עד אשר יודו במה שטען שעשו.
המספרים מלמדים אחרת
למרות שהשאלה מהיכן צמח המנהג נותרה שנויה במחלוקת, על עובדה אחת אין ויכוח – יום שישי ה-13 עדיין מעורר לא מעט חרדה בקרב אנשים רבים ברחבי העולם.
הפחד מפני יום שישי ה-13 זכה אף למונח בפסיכולוגיה – שם הוא מכונה פריגטריסקאידקופוביה. יש אולי מי שיתפלא לשמוע, אבל מדובר בתופעה שנחשבת מוכרת באופן יחסי. בתרבות הפופולארית זוכה המועד ליחס מיוחד, וברשתות טלוויזיה רבות ברחבי העולם נהוג לשדר במהלכו סרטי אימה, כמיטב מסורת הפחד. אבל מסורת ואמונה לחוד ומתמטיקה לחוד: לא מעט מחקרים ניסו לבדוק האם יכולה הסטטיסטיקה לאשש כי יום שישי ה-13 הוא אכן יום של מזל רע.
לפחות בהולנד, מסתבר שדווקא לא: מחקר שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שם ב-2008 גילה שדווקא בימי שישי ה-13 התרחשו פחות תאונות דרכים מאשר בשאר ימות השנה. אחד ההסברים לכך היה, באופן מפתיע, שאנשים רבים מקפידים לשמור על הזהירות יתר על המידה – מחשש שהמזל הרע יתפוס אותם.