פריצת דרך רפואית דרמטית בטיפול בעיוורון: כריס ג'יימס, שהיה עיוור לחלוטין במשך יותר מ-20 שנה, הוא המטופל הראשון שבראשו הושתל שבב דיגיטלי הדומה לאלו הנמצאים במצלמות הטלפון הסלולרי שלנו.
רשת סקיי הבריטית עקבה אחר ניתוח ההשתלה פורץ הדרך ומצלמות הרשת תיעדו את הרגעים הראשונים שבהם כריס הצליח לראות לראשונה - בצורה מוגבלת אמנם - אובייקטים מול עיניו.
כעת טוענים הרופאים כי מוחו של כריס מתחיל ללמוד מחדש כיצד עליו לראות, וכי בקרוב הוא יוכל לשוב ולזהות פנים. "כריס מחלים היטב מהניתוח הראשון, אנחנו מאוד מרוצים מהתוצאות", אמר הפרופסור רוברט מקלארן שהשתתף בניתוח ההשתלה המסובך.
"יש לי עכשיו תמונה בראש במקום עולם שחור"
"תמיד חשבתי שיום אחד אוכל לראות שוב, זו אמנם לא תרופה מלאה אבל זה עוזר לי לשים את העולם בפרספקטיבה", אמר כריס הנרגש והוסיף: "יש לי עכשיו תמונה מסוימת במקום עולם שחור".
המנתח במחלקת העיניים של בית החולים האוניברסיטאי באוקספורד מנסים בימים אלו להשתיל את המנגנון החדשני בראשם של 12 חולים נוספים הסובלים ממחלה הגורמת לניוון הרשתית וניוון התאים הקולטים את האור. המחלה מביאה לאבדן ראיה מוחלט. הטיפול בבריטניה עשוי להיות דרך הטיפול הראשונה במחלה שעד כה היתה חשוכת מרפא.
החיישן שהושתל בראשו של כריס ג'יימס הינו בגודל שלושה מילימטרים רבועים, הוא בעל יכולת קליטה של 1500 פיקסלים, מקבל את האור ומתרגם אותו לאות אלקטרוני שנקרא על ידי מערכת העצבים ומגיע למוח למה שאנו קוראים - ראייה.
בשלב ראשוני זה הראייה עדיין גרעינית, בשחור לבן וממרחק לא גדול, אך זו עדיין התקדמות משמעותית עבור העיוורים. הרופאים טוענים כי מוחו של כריס עשוי עוד לשפר את יכולות הקליטה במשך החודשים הקרובים ולהעניק תקווה לאלפים נוספים.