הפלנטה הכחולה היא המקום היחיד בו ידוע לנו על קיום חיים. גוש סלע זעיר שבו מתקיים מזג אוויר קיצוני לעיתים, סטטי ומשעמם רוב הזמן, הוא המקום הכי נעים ונחמד שקיים בשכונה הגלקטית שלנו. לא משנה כמה קר בקוטב הדרומי, או מה עומס החום על קו המשווה, או כמה חם אצלכם בחצר האחורית עכשיו - זו הסביבה הכי נעימה שקיימת ברדיוס של מאות אלפי שנות אור.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הדוגמאות לסוגי מזג האוויר האכזריים וההזויים ביותר מתחילות כבר בשכנים הכי קרובים שלנו. ונוס (נגה) היא אלת האהבה, והפלנטה עם השם הכי רומנטי. אבל אין שום דבר יפה ונעים במה שמתחולל באטמוספירה הרעילה שלה, שמורכבת רובה ככולה מפחמן דו וחמצני. זה מקום רע ולוהט, שבו אפקט החממה יצא משליטה.
בפני השטח הכי חמים מכל כוכב לכת במערכת השמש, הטמפרטורה מגיעה ל-467 מעלות צלזיוס. ענניה העבים של נגה מחזירים אור באופן מיטבי - מה שהופך את נגה לעצם הכי בהיר בשמיים אחרי הירח. ואם החום לא מפחיד אתכם, קחו בחשבון שהגשם התמידי עשוי מחומצה גופרתית, וטיפה אחת ממנו על העור תשאיר בכם צלקות.
בשכן השני שלנו, שתמיד ריתק את הדמיון, מארס (מאדים) כמעט ואין אטמוספירה. האוויר הדליל שם הוא מקור לאחת התופעות המוכרות בכדור הארץ - סופות חול, שהופכת לתופעה גלובאלית. סופות חול שנובעות ממכתש בן 3 מיליארד שנה במאדים עוטפות את הפלנטה כולה.
מכיוון שהאטמוספירה כל כך דלילה, הזעירים שבחלקיקי האבק מחזיקים מעמד באוויר היבש והקל, מה שהביא בשנת 2001 לסופת אבק שהקיפה בתוך ימים את כל מאדים. בנוסף, רכב המחקר המשוטט בימים אלה על מאדים, צילם פעמים רבות עלעולי אבק ענקיים המטיילים על שטחו. הם אינם קטלניים, אך גדולים בהרבה מאלה המוכרים כאן במדבר ונראים כמו טורנדו חול קטן.
נרחיק עוד יותר לענקי הגז, ושם נגלה רוחות המגמדות כל טורנדו או הוריקן. "הכתם האדום הענק" שנראה באופן רציף מאז 1664 על יופיטר (צדק) הוא סופת הוריקן שגודלה כשני כדורי ארץ. הרוחות בה מגיעות ל-640 קמ"ש. לשם השוואה, בטייפון הכי חזק שנמדד בפיליפינים הגיעה מהירות הרוח ל-360 קמ"ש. הרוחות העזות האלה בולעות כל דבר שנמצא באזור.
אבל הרוחות הכי חזקות באטמוספירה נמצאות בחלקים החשוכים והקרים ביותר, באטמוספירה של נפטון (רהב). רק לפני 25 שנים צפה המין האנושי לראשונה בסערה השחורה העצומה על פניו, סביבה הרוחות מגיעות למהירות של 2,100 קמ"ש. לא ברור כיצד דווקא שם, כל כך רחוק מהשמש, נמצאת אנרגיה שתניע רוחות כאלה, אך משערים כי זהו החום הפנימי שכלוא בגרעין הפלנטה.
אם במקרה תגיעו לסביבה בה מזג האוויר הכי דומה לכדור הארץ, תגלו שמה שנראה נעים מרחוק לא בהכרח מרגיש כך מקרוב. בשנת 2005 התגלו דפוסים סביבתיים הדומים למראית עין לכדור הארץ בירח השני בגודלו במערכת השמש, טיטאן, ירח בעל עננים, רוחות, הרים, אגמים ונהרות.
אלא ששם לא מים זורמים על הקרקע ויורדים כגשם אלא גז מתאן. בטמפרטורות שנעות סביב מינוס 300 מעלות, הגז המצוי גם בכדור הארץ הופך לעיסה נוזלית המזכירה נפט גולמי. מי שיחליט לטבול באגם המתאן הזה, לא יספיק אפילו ליהנות מהנוף הקסום של הטבעות של כוכב שבתאי הסמוך, לפני שיקפא למוות.