האם אנחנו לקראת פניית פרסה במחקר ההתחממות הגלובלית שבה תלינו את רוב הצרות של העולם בשנים האחרונות? מדענים שטענו עוד בשנות ה-90' כי העולם מתחמם בגללנו, מודים עכשיו: לא הייתה התחממות גלובלית מאז שנת 1995.
המומחים האקדמים שנמצאים במרכז הפרשה שזכתה לכותרת "קליימט-גייט", שמחקריהם הפכו למרכז הדיונים בוועידה שנערכה בחודש דצמבר האחרון בקופנהגן, מודים היום שיש "בעיות" באותם נתונים שהוצגו - נתונים שאמורים היו להוכיח את תופעת ההתחממות הגלובלית ואת אחריותו של האדם להתחממות הזו.
החוקר פרופסור פיל ג'ונס, שעומד במרכז הפרשה, מודה שלא הצליח לרכז את הנתונים ההכרחיים למחקר ולהוכיח את הטענות לגבי ההתחממות. כצפוי, כשהבעיות עולות, מתחילים גם חילופי ההאשמות: עמיתיו של ג'ונס למחקרים טוענים שהבלבול נוצר בעקבות אובדן מסמכים ומחקרים רבים.
חוסר סדר בנתונים או חוסר אמינות בקמפיינים ?
הפרופסור, שאמנם מעיד על עצמו כמפוזר, אומר בראיון לרשת BBC כי לפי דעתו העולם היה חם יותר בימי הביניים מאשר היום וכי נראה שההתחממות בכלל לא קשורה לפעולותיו של האדם - טענה שעומדת בניגוד מוחלט לאלו שהועלו בשנים האחרונות על ידי המדענים, הפעילים הסביבתיים והפוליטיקאים.
ואם לא די בכך, הפרופסור שחקר את האקלים בעשרים השנים האחרונות הטיל פצצה נוספת על שוחרי איכות הסביבה: לטענתו הוא "כלל לא זיהה התחממות בעלת משמעות ב-15 השנים האחרונות", כשמשמעות הדברים היא שהעולם בכלל לא התחמם מאז שנת 1995.
עדיין לא ברור האם מסקנותיו של פרופ' גונס נובעים מחוסר הסדר בנתונים, או מחוסר הסדר בעבודתו, אבל על דבר אחד כולם מסכימים: פרשת "קליימטגייט" מחזירה את אלו שנאבקים למען הסביבה, לנקודת ההתחלה - לפחות בנושא ההסברה.