כמו בכל שנה, תאגיד המחשבים והתוכנה האמריקני IBM פרסם את חיזוי המגמות הטכנולוגיות לשנים הקרובות. הבשורה המרעישה הפעם: הערכה לפיה בעוד 5 שנים בלבד למחשבים יהיו חמישה "חושים".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הטכנולוגיות מתלכדות סביב היכולת של מחשבים להתמודד עם נתונים עשירים ומגוונים יותר", סיפר סמנכ"ל החדשנות של IBM ברני מיירסון לאתר GIGAO. הוא הוסיף כי בעתיד ניתן יהיה להרגיש תחושה של בד ואפילו להריח או לטעום טעם של אוכל: "ההנחה הכללית היא שטכנולוגיות חישה ותפיסה אנושית יומרו למכונות חשיבה אמיתיות".
אולם אם יוכלו המחשבים, כפי שטוענים מדעני חברת המחשבים IBM, לשלוט בחמשת החושים האנושיים, ודאי נמצא עצמנו משירים מבט אל עידן טכנולוגי חדש, ועתיר אפשרויות.
מחשבים עם חוש מישוש
רבים בעולם עורכים את קניות הבגדים ברשת. עבורם המשימה הזו אינה פשוטה, וברוב המקרים מדובר בחצי הימור, כי הם למדים על המוצר מתמונה דיגיטאלית בלבד. המדענים מנבאים שנוכל לחוש את סוודר הקשמיר, למשל דרך הטלפון הסלולרי שלנו לפני הוספתו לעגלת הקניות. המכשיר יכין עבורנו נתוני מרקם מרעידות וטמפרטורה על גבי מסך המגע, ולמעשה ידמה את חוש המישוש. חלק מהיכולות הללו כבר קיימות בצורתן הבסיסית במשחקי מחשב, שם בקרי השליטה רוטטים במהלך המשחק.
מחשבים רואים?
בנוסף לחוש המישוש, מחשבים יוכלו לראות ולהבין תמונה, ואף לנתח מה היא מייצגת. מחשב יוכל לנתח תמונות רפואיות, לעקוב אחר תמונות סרוקות של אדם לאורך זמן, ולזהות שינויים המצביעים על מצבו הבריאותי ולחזות מחלות.
שמיעה למרחקים
בדיוק כפי שמחשבים יוכלו לראות תמונות כישות שלמה, הם גם יוכלו לשמוע צלילים ולנתח אותם. שמיעה תעזור להם לנתח את רעשי הסביבה, מילים, ומוסיקה כדי לקבל את הסיפור המלא. על ידי הטמעת חיישנים באזורים מועדים לשיטפונות, הטכנולוגיה הזו תוכל להזהיר אותנו, בשאלות כמו: האם מפולת בוץ סבירה להתרחש? מחשבים יוכלו ללמוד על סמך ניסיון העבר ולהבדיל כאשר בכי של תינוק נובע מחיתול רטוב או שמא מבקיעת שיניים.
בלוטות טעם דיגיטאליות
המדענים טוענים כי מחשבים יוכלו לנתח את חוש הטעם ולהבדיל למשל בין שוקולד או חציל. הם גם יוכלו לפענח מדוע אנשים לא אוהבים טעם מסוים. הבנה זו של היסודות הכימיים של מזון, תועיל לבני האדם לחיות חיים בריאים יותר, ואף להוות תחליף למזון כפי שאנו מכירים אותו כיום, כמו למשל מזון בטעם של שוקולד חלב, אך מורכב מרכיבים בריאים ומזינים עבורנו.
חוש הריח
ניתוח נשימה יכול לעשות יותר מאשר לשמור על נהגים שיכורים. מה אם הטלפון החכם שלנו יוכל לספר לנו באמצעות הנשימה שלנו שאנו עומדים להצטנן? טכנולוגיה זו תוכל "להריח" כמויות זעירות של רעלים בסביבתנו, רגע לפני שהם פוגעים במסה קריטית של בני אדם. לכך כבר עלולות להיות השלכות מצילות חיים - כמו מניעת הפצה של וירוס ללא מרפא.
למי ניתנה הנבואה?
אם נבחן את רשימת החיזוי של IBM משנת 2006, ניווכח כי החברה הצליחה לנבות את שנת 2012 בצורה טובה מאוד. אי שם בשלהי 2006 חזו בענקית המחשבים את תרגום הדיבור בזמן אמת. למעשה, זוהי טכנולוגיה שאנו עושים בה שימוש יומיומי, ובאה לידי ביטוי במוצרים כמו "סירי" המותקן באייפונים של אפל. חמשת החושים הללו הם חלק מרעיון גדול אחד: המחשוב הקוגניטיבי, הכולל מחשבים אשר חווים את העולם כמעט כמו בני אדם.