מחקר גנטי חדש שפרסמו חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד הצליח לגלות את הגורם הגנטי שקובע האם אדם יהיה ימני או שמאלי. הקביעה: לגנים תפקיד משמעותי בקביעת היד הדומיננטית, אך גם לסביבה חלק ניכר בהחלטה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המחקר שכלל חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד שבאנגליה בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטאות אחרות, גילה כי קיים קשר בין קביעת היד הדומיננטית של אדם לבין רשת של גנים הקובעים את הסימטריה הגופנית של עובר במהלך ההתפתחות ברחם.
"הגנים מעורבים בתהליך ביולוגי בו העובר מתפתח מצבר עגול של תאים ליצור בעל צדדים ואיברים מובחנים", כך מסביר וויליאם בראנדלר הדוקטורנט שהוביל את המחקר.
החוקרים טוענים כי לא רק ההתפתחות של איברים בצידי גוף העובר נקבעים בשלב זה, אלא גם ההבדלים בין הצד הימני לצד השמאלי של המוח נוצרים, דבר אשר קובע מה תהיה היד הדומיננטית באדם.
את המחקר שלהם פרסמו החוקרים בירחון "פלוס גנטיקס". ממחקרים קודמים בנושא עולה כי האדם הוא היצור היחיד המבטא יתרון משמעותי למספר הימנים בחברה. כ-90% מהחברה האנושית מוגדרים כימנים ולמרות מחקרים רבים שנעשו בנושא, עדיין לא נמצאה סיבה ברורה לרוב הימני הקיים.
מחקר זה נעשה במטרה להבין את המקורות להתפתחות היד הדומיננטית, זאת מתוך תפיסה כי הבנת המקור הגנטי לקביעת היד הדומיננטית עשויה לענות על השאלה: מדוע רוב האנושות היא דווקא ימנית?
אך לצערם של החוקרים הם לא הצליחו להגיע למסקנה ברורה בנושא, אלא רק למצוא את הגנים המעורבים בבחירת היד החזקה בכל אדם ואדם.
למרות שהחוקרים הצליחו לאתר את הגנים המעורבים בבחירת היד הדומיננטית, הם מסייגים את הממצא. "אי אפשר להתעלם מההתנהגות האנושית בקביעת היד הדומיננטית. למרות שיש אלמנטים גנטיים, גם הסביבה החיצונית ולחץ תרבותי וחברתי משפיעים מאוד על קביעת היד החזקה", כך אומר בראנלדר.