בשנת 2015 עשויה ישראל להצטרף למועדון מכובד ומצומצם ביותר, הכולל את ארה"ב וברה"מ בלבד, כשתשלח חללית אל הירח. צוות "ספייס איי אל" (Space IL) חושף היום את הטכנולוגיות החדשות שיאפשרו לכלי הטיס הזעיר לגמוא מרחק של 380 אלף ק"מ בחלל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מהפרטים החדשים שנחשפו היום במסיבת עיתונאים שקיימו חברי הצוות עולה כי שיגור החללית לחלל יתבצע על גבי לוויין של חברת חלל זרה, במטרה לחסוך בעלויות. השיגור עצמו צפוי להיערך במהלך שנת 2015. מסעה של החללית הקטנה צפוי להימשך כחודש ימים.
משקלה של החללית צפוי להיות פחות מ-140 ק"ג, מה שיהפוך אותה לחללית הקטנה ביותר ששוגרה לחלל אי פעם. בכך מקווים מייסדי הפרויקט להוכיח יכולת טכנולוגית פורצת דרך לבניית חלליות קטנות וחכמות, אשר עלותן כעשירית מחלליות מוכרות. רוב משקל החללית נובע מארבעה מיכלי דלק השוקלים בסך הכל 90 ק"ג. לאחר הנחיתה מקווים מהנדסי ספייס אי אל להביא את החללית למשקל של 40 ק"ג בלבד.
אמצעי ניווט חדישים ומנוע רקטי
על מנת לוודא כי החללית אכן תגיע לירח ותנחת כצפוי, היה על חברי הצוות למצוא ולייצר פתרונות ניווט ותיקון מסלול מיוחדים. אחד מהם הוא Earth Moon Sensor: פיתוח ייחודי של חיישן אופטי עם מצלמה ומעבד תמונה, שיצלם תמונות של כדור הארץ ושל הירח, על מנת שהחללית תוכל למקם עצמה ביחס לשניהם.
אמצעי ניווט אופטי חדשני נוסף שייעשה בוא שימוש נקרא OpNav, ובעזרתו תצלם החללית את הירח מהמקום שבו היא נמצאת בחלל. התמונה נשלחת מהחללית בחזרה לתחנת התקשורת על פני כדור הארץ. בתחנת התקשורת מנתחים את מיקום הירח לעומת החללית על ידי השוואת זוויות הצילום של התמונות שהתקבלו ממנה אל המפות הקיימות.
הנחיתה על הירח, שהיא השלב הקריטי ביותר, תיעשה במספר שלבים: בשלב הראשון החללית תנוע במסלול מעגלי מסביב לירח, במרחק של 100 ק"מ מפני הקרקע. בשלב השני תרד החללית לגובה של 15 ק"מ מעל פני הקרקע. החל מגובה זה תינתן פקודת אל-חזור לנחיתה. באמצעות המנועים הרקטיים יהיה אפשר לעצור את מהירות החללית בגובה 10 מטרים בלבד מעל פני הירח. בגובה זה המנועים יכובו והחללית תתחיל נפילה חופשית כשהמנועים כלפי מטה.
החללית "תקפוץ" למרחק 500 מטר
צוות "ספייס איי אל" הוא עמותה שהוקמה כדי להיענות לאתגר שהציבה ענקית האינטרנט גוגל: החברה הראשונה שתנחית חללית על הירח - ותזכה ב-20 מיליון דולר. אחד מכללי התחרות הבסיסיים הוא התקדמות של 500 מטר מנקודת הנחיתה. לביצוע משימה זו - לאחר הנחיתה תתרומם החללית באוויר לגובה של כ-200 מטרים ותנחת שוב במרחק 500 מטרים מנקודת הנחיתה.
דרישה נוספת של התחרות היא שידור חי של תמונות וידאו מהחללית בחזרה לכדור הארץ באיכות HD. לשם כך נרתמה חברת בזק, שתפרוש סיב אופטי מחוות האנטנות, שקולטות את האות האלחוטי המגיע מהירח, ועד מרכז הבקרה.