הצבא האמריקני באפגניסטן, צה"ל שפועל עמוק מעבר לגבול ומחנות פליטים באפריקה - כולם צריכים מים כדי לשרוד, אבל איך מספקים מים טריים בתנאים קשים כל כך?
"המכשיר הזה מכניס אליו כל הזמן אוויר ומוציא את הלחות שנמצאת בו. המים שנוצרים מועברים ליחידת הטיפול במים, מקררת אותם, מנקה ומוסיפה מינרלים", מספר אריה כוכבי, יו"ר ומנכ"ל משותף בחברת ווטר-ג'ן.
מדובר בפיתוח ישראלי ייחודי שמאפשר לכוח מבודד על טנק, נגמ"ש או מוצב רחוק לייצר לעצמו מים מן האוויר. "הובלת מים היא אחד הגורמים המשמעותיים שמוציא שיירות באפגניסטן וכתוצאה גם פיצוצים והרג של אנשים. אם אנחנו יכולים לייצר את המים בנקודה שבה הם צורכים, בבסיס שלהם, אנחנו חוסכים את כל הנסיעה המנהלתית הזאת. גם הסיכון וגם ההוצאה הכספית נעלמים", הוא מספר.
מייצרת עד 250 ליטר ביום
המערכת הזו יכולה לייצר יותר מ-40 ליטרים ביום והדגם הגדול יותר מייצר 250 ליטרים. היא עובדת על אנרגיה חשמלית או סולרית. ארה"ב, בריטניה, הודו, ספרד וסוכנות הפליטים של האו"ם - כולם כבר מתעניינים.
15 עובדים של חברת ווטר-ג'ן בסך הכל עומדים מאחורי הפיתוח הראשוני בעולם. במשרד הביטחון החלו עכשיו במאמץ חדש - אגף הייצוא הביטחוני מלווה ומסייע במיוחד לחברות הישראליות הקטנות לפרוץ לשווקים הבינלאומיים.
"יש בארץ למעלה מאלף יצואנים רשומים במשרד הביטחון. מתוכם אנחנו מזהים לפחות 300 יצרנים. חברות שיש בהן רעיונות אדירים, טכנולוגיות מופלאות. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם מכון היצוא והתמ"ת ומשרד החוץ. כולם ששמים את האגו בצד ועובדים לטובת הקטנות והבינוניות. אולי אחת מהן תהיה יום אחד אלביט", אומר תומר גרף, סגן ראש היצוא הביטחוני (סיב"ט) במשרד הביטחון.
אם הפרויקט יצליח מדובר בהכנסה של מאות מיליוני דולרים בשנה שיכול גם לספק עבודה לאלפים רבים, רק שהאגו יישאר באמת בצד.